Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 10. 2017,
12.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

9

Natisni članek

Matej Erjavec Rašo Nesterović Košarkarska zveza Slovenije

Petek, 6. 10. 2017, 12.45

6 let, 6 mesecev

Vodilna moža Košarkarske zveze Slovenije ponudila odstop

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

9

"Preverimo, ali imava z generalnim sekretarjem Radoslavom Nesterovićem še podporo," je na vrhuncu upora košarkarskih sodnikov svoj odstop ponudil predsednik KZS Matej Erjavec. A po prvih odzivih klubov in sodnikov vodstvenega pretresa ne gre pričakovati. V torek dogovor in selektorsko ustoličenje?

Matej Erjavec in Rašo Nesterović: Imava še podporo? | Foto: Vid Ponikvar Matej Erjavec in Rašo Nesterović: Imava še podporo? Foto: Vid Ponikvar

Manj kot tri tedne po koncu evropskega košarkarskega prvenstva zmagoslavje Slovenije in plemenitenje zgodovinskega uspeha še zdaleč nista več prva tema pogovorov pri krovni košarkarski organizaciji. V ospredju je upor sodnikov, ki se ne strinjajo s ceniki, predvsem ali pa izključno s stopnjo kilometrine, zaradi česar se klubska tekmovanja na vseh ravneh še niso začela.

Predsednik in generalni sekretar zveze Matej Erjavec in Rašo Nesterović sta zato udarila po mizi in ponudila svoj odstop. Še pred tem sta zahtevala, naj se predsedniki klubov in sodniške organizacije pogovorijo in poiščejo skupni jezik. Na klube in sodnike sta namreč naslovila pismo, v katerem predlagata uskladitev, kot izhodišče pa ponujata vrnitev na stare cenovne postavke.

"Vse skupaj traja že predolgo. Gre pa za dve ločeni temi. Na eni strani je najina zahteva za dogovor. Hkrati pa zaradi vse glasnejših kritik ponujava tudi svoj odstop in s tem preverjava, ali imava še zaupanje. To je vse. Več ne bom komentiral," nam je potrdil predsednik Erjavec in dodal, da v ponujenem ultimatu ni časovnega roka.

Preberite še: Kovanje vročega železa ali kako kupiti dres Gorana Dragića

 

Sodniki: Kmalu se bo igrala košarka

Prejetje predloga je potrdil tudi prvi mož sodniške organizacije Željko Jovanovič in pozdravil predlog Erjavca in Nesterovića. "Pomembno je, da se košarka znova začne igrati. V tem kontekstu pozdravljamo pobudo. Do ponujenega odstopa se sicer sodniki ne želimo opredeljevati. Osebno pa menim, da odstop ni rešitev težave," pravi Jovanovič in dodaja: "Verjamem, da se bomo vrnili k tistemu, pri čemer smo že bili pred sporom. Verjamem v dogovor in košarkarske tekme v prihodnjem tednu."

košarka sodnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Klubi bodo predlagali moratorij

Po besedah predsednika združenja prvoligašev Kristijana Novaka, sicer tudi prvega moža Rogaške, pa so dogovoru naklonjeni tudi klubi. "Pripravljeni smo presekati to stanje. Predlagamo moratorij na izvajanje sklepa o zniževanju potnih stroškov za sodnike. V tem dogovoru pa bi se klubi in sodniki zavezali, da do 30. aprila 2018 poiščemo nov predlog. Ta dogovor bi imel tudi varovalko. Če namreč dogovora ne bi bilo, bi se začel uveljavljati prvi sklep," pravi Novak, prepričan o tem, da morebitni odhod vodilnih mož ni del tega pogajalskega paketa. "Odstop lahko vodstvo ponudi le na skupščini," dodaja.

Namesto odstopa: dogovor in selektorsko ustoličenje?

Naslednik Igorja Kokoškova bo znan prihodnji teden. | Foto: Vid Ponikvar Naslednik Igorja Kokoškova bo znan prihodnji teden. Foto: Vid Ponikvar Če torej povežemo pobudo vodstva KZS, ki je naostrena z ultimatom o odstopu, s prvima odzivoma klubov in sodnikov, lahko sklepamo, da se bo po tresenju gore "rodil" zgolj začetek klubskim tekmovanj. Če ne bo večjih presenečenj, bi lahko izvršni odbor KZS že na torkovi korespondenčni seji razpravljal o novem predlogu za sodniške stroške, takoj zatem pa bi lahko oživele tudi dvorane.

Do ponujenega odstopa Nesterovića in Erjavca se potemtakem na uradni ravni ne bi opredeljeval nihče, temveč bi bil razumljen zgolj kot diplomatski manever.

Zato pa bo po vsej verjetnosti Košarkarska zveza Slovenije že prihodnji teden sporočila svojo rešitev glede selektorskega vprašanja. Kot je namreč znano, selektor evropskih prvakov Igor Kokoškov izbrane vrste ne bo mogel voditi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019, saj je v službi svojega klubskega delodajalca – Urah Jazz.

Dragić ostro prosti sodnikom

Se je pa na burno dogajanje iz ZDA oglasil kapetan reprezentance Goran Dragić in zapisal, da gre za sramoto. V odmevnem tvitu je poudaril, da se košarka gleda in igra zaradi igralcev, ne pa sodnikov.
 
Ne spreglejte