Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
7.01

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ABA Cibona finale Cedevita

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 7.01

7 let, 11 mesecev

Tudi brez plač, brez izkušenj in z malo igralci je mogoče postati vladar na Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cibona je dokaz, da lahko klub v eni sezoni od skorajda zloma s pol ducata igralcev in neizkušenim trenerjem napreduje do osvojitve regionalne lige.

V finalu zaključnega turnirja v Beogradu je Cibona prepričljivo premagala Cedevito (72:59) in v četrtem finalu končno postala prvak. Že polfinalna zmaga nad Crveno zvezdo, ki je bila najboljša ekipa rednega dela, in to pred gostujočimi fanatičnimi navijači, je bila svojevrsten podvig. Mlada zasedba Cibone, ki je zaključni turnir odigrala s pretežno le šestimi igralci v rotaciji, je tudi v finalu pokazala neustrašnost in bila nagrajena. Osvojila je do zdaj še edini manjkajoči pokal. Tako je po Zadru leta 2003 postala drugi hrvaški klub z naslovom v regionalni ligi.

Rimac želi Cibono vrniti na pot stare slave

"Nihče nas ni videl tako daleč. Vendar smo se borili in krvaveli, vse z namenom, da se prebijemo na zaključni turnir. Nismo bili favoriti, smo pa izkoristili psihološko neobremenjenost. To je zagotovo lepa zgodba," je po tekmi dejal Slaven Rimac, ki je povsem neizkušen sredi sezone prevzel ekipo, ki so jo zapuščali številni igralci. Pri Ciboni si okrepitev niso mogli privoščiti, zato so nekateri igrali po 40 minut na tekmo. "Navadili so se, zato kapo dol vsem," je dejal Rimac.

Kako bo s Cibono v prihodnje, ni znano. Klub si je zagotovil uvrstitev v evroligo, vendar se poraja vprašanje, ali bo finančno zmožen sodelovati v tem tekmovanju. Tudi zato privrženci kluba še toliko bolj upajo, da bo prišel nekdo, ki bo klub spet spravil na trdne temelje. Bo na klopi Cibone še naprej sedel Rimac?

"Zadnjih 13 sezon sem bil v tujini, vendar sem se zaradi družine vrnil v domovino. Imel sem ogromen motiv, da s Cibono dosežemo nekaj pomembnega. Klub želim vrniti tja, kamor spada. Ta pokal dokazuje, da nismo navadni šarlatani," je po tekmi razlagal Rimac.

Šarić pokazal velik talent

Prvo ime Cibone je zagotovo Dario Šarić. Izvrstni šele 20-letni hrvaški reprezentant je na dveh tekmah dosegel 44 točk, 26 skokov in 13 podaj.

"Presrečen sem zaradi naslova. Ta pokal mi ogromno pomeni. Rekel bi, da je to največja lovorika v karieri, ki se je šele začela. Pokazali smo, da denar ne igra pomembne vloge. Odločilen je bil naš navdih, ki ga imamo," je dejal nedvomno trenutno najbolj vroč mladenič v Evropi, za katerega se zanimajo turški in španski klubi, prav tako pa se bo najbrž kmalu prijavil na nabor lige NBA.

Repeša: Motiv nam je zvezal roke

Pri Cedeviti so bili po tekmi seveda razočarani, saj so bili favoriti, vendar je Jasmin Repeša čestital Ciboni. "Nedvomno so si zaslužili zmago. Čestitke tudi mojim igralcem za preboj v evroligo, smo si pa ostali dolžni, saj smo odigrali najslabšo tekmo sezone. Motiv nam je zvezal roke," meni trener Cedevite, ki je po tekmi precej komplimentov podelil svojemu učencu. "Slavenu privoščim ta pokal, saj je bilo v preteklosti med drugim mogoče slišati precej kritik na račun hrvaških trenerjev. On je velika pridobitev za nas. Da verjamem vanj, priča tudi to, da je bil v mojem strokovnem štabu reprezentance, povabil pa sem ga tudi tokrat. On ve, da lahko vedno dobi nasvet svojega trenerja in prijatelja," je dejal Repeša.

Pri Cedeviti je stanje precej bolj umirjeno kot pri Ciboni, a vodstvo kluba je sestavilo projekt, v katerem se Cedevita vse bolj vzpenja med najboljše.

Ne spreglejte