Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
17. 9. 2011,
7.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Nachbar

Sobota, 17. 9. 2011, 7.03

8 let

"Tistemu, ki se ne bo odzval, nekaj manjka v glavi"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Boštjan Nachbar je spregovoril o nastopu slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v Litvi, dotaknil pa se je tudi slovenskega EP leta 2013, na katerem upa, da bo Slovenija popolna.

Slovenski reprezentanti so na evropskem prvenstvu v Litvi pogrešali Boštjana Nachbarja, ki je moral zaradi težav z gležnjem predčasno zapustiti tabor izbrane vrste. Vseeno je spremljal tekme soigralcev, zadnje dni pa se mudi tudi v Kaunasu, kjer pomaga nacionalni televiziji s strokovnimi nasveti pri prenosih. Zato je človek na mestu, da nekoliko spregovori o nastopih slovenske izbrane vrste. "Borbenosti in želje košarkarjem ne moremo očitati. Slovenija je bila v obrambi, skoku in ukradenih žogah zelo dobra. Tu se pokaže borbenost. Očitno pa je bilo, da je škripalo v napadu. Boljše ekipe so to znale izkoristiti. Kar malce boli, da bomo imeli naslednje leto prosto. Po tekmi z Litvo sem bil izjemno razočaran. Že od leta 1992, ko sem gledal olimpijske igre, sem si želel biti del njih. Zdaj mi ne bo uspelo. Če pa pogledam malce z bolj pozitivne strani, morda ni niti tako slabo, da bodo igralci in KZS imeli premor. Morda pa je čas, da se vsa reč postavi na drugačne noge. Na KZS sicer delajo super. Vsaj kar se nas igralcev tiče. Morda je to priložnost, da se dobro pripravimo na EP 2013. Verjamem, da bomo takrat zelo dobri.," je dal grobo oceno slovenskega dela prvenstva Nachbar.

"Na koncu moraš tudi kaj zadeti"

Dokaj kmalu po začetku priprav je bilo jasno, da "Boki" ne bo mogel pomagati ekipi v Litvi, saj je moral celo na operacijo gležnja. Je pa okusil del taktičnih zamisli Božidarja Maljkovića, ki pa ni našel recepta, kako sprostiti slovenske košarkarje v napadalnih akcijah. "Meni je bil sistem takrat zelo všeč. Sem bil pa na pripravah prekratek čas, da bi vam lahko povedal, zakaj je prišlo do težav. Trenerji sicer veliko govorijo o obrambi, a na koncu moraš tudi kaj zadeti. Bili smo med najslabšimi po točkah na tem turnirju. Roko na srce, tudi nismo imeli veliko odprtih metov," pravi Nachbar.

"Za reprezentanco bi igral, tudi če bi jo vodil sosed"

V zadnjih dneh je v Kaunasu veliko govora o selektorju Božidarju Maljkoviću, ki ni pripeljal ekipe do zastavljenih ciljev. Tudi javnost postaja vse bolj kritična do srbskega strokovnjaka, ki je tiste poglavitne uspehe žel ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. "To je povsem v rokah KZS. Kot aktiven igralec nikoli ne razmišljam o tem. To me ne zanima. Za reprezentanco bi igral, tudi če bi jo vodil tisti sosed, ki je kritiziral Ožbolta," je na vprašanje, ali bi bilo treba narediti menjavo na selektorskem stolčku, povedal Nachbar, ki še nima kluba za novo sezono, saj čaka na razplet v ligi NBA. Pravi pa, da bi mu bila zelo zanimiva možnost igranja za Olimpijo, vendar pravih kontaktov s strani ljubljanskega kluba še ni bilo.

Trenutno pa se bolj spogleduje z evropskim prvenstvom 2013, ki ga bo gostila Slovenija. Tako kot vsa naša državica si tudi on želi, da bi enkrat slovenska izbrana vrsta nastopila v popolni zasedbi: "EP v Sloveniji mora biti dovolj velik motiv za vse. Tistemu, ki se ne bo odzval, nekaj manjka v glavi. V tisti luknji mora biti pomanjkanje motiva. Z vsemi bom govoril, treba je ostati v stiku."

"Vsakdo se mora odločiti, če se počuti dovolj Slovenca"

Na evropskem prvenstvu 2013 torej tudi s Sašo Vujačićem? "Nikogar ni treba prositi. Reprezentanca je reprezentanca. Vsakdo ve, kdaj je vpoklican. Tudi, če ne gleda televizije. Da je treba nekoga prositi, se mi že od nekdaj zdi smešno. Nimam pa nobene zamere do nikogar. Vsakdo se mora odločiti, če se počuti dovolj Slovenca. O teh, ki jih ni, bi se moralo manj govoriti. To ni pošteno do tistih, ki krvavijo in se borijo," je še dovolj nadzorno glede udejstvovanja vsakega posameznika v reprezentanci povedal za konec Boštjan Nachbar.

Ne spreglejte