Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 9. 2013,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket Španija Italija Ricky Rubio

Torek, 17. 9. 2013, 12.52

8 let

Španci kalkulirali, kot naj bi na OI v Londonu?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ali je Španija namerno izgubila z Italijo na EuroBasketu in se tako ognila čvrsti in izkušeni Litvi v četrtfinalu, ne bomo izvedeli. Dejstvo je, da zdaj ni več manevrskega prostora za preračunavanje.

Ni bilo malo takšnih, ki so po tekmi med Italijani in Španci s prstom kazali na druge, češ da so namenoma izgubili in se tako ognili Litvi v četrtfinalu. V zadnji četrtini v 32. minuti so aktualni evropski prvaki vodili že s petnajstimi točkami razlike pri 60:45, nato pa dopustili Italijanom, da so izsilili podaljšek in celo zmagali. Italijani so tako zadnjih trinajst minut igre dobili z rezultatom 41:21.

"Želeli smo zmagati. Nismo gledali, kaj nas čaka. Nismo preračunavali. Zdaj se moramo pripraviti na Srbijo," se je po tekmi opravičeval Ricky Rubio, izkušeni Jose Manuel Calderon pa dodal: "Osredotočamo se nase in ne kalkuliramo."

Ali so Španci res preračunavali, ne bomo izvedeli, niso pa se prvič znašli na tapeti. Marsikdo jih je na olimpijskem turnirju v Londonu obtožil, da so v skupinskem delu v zadnjem krogu morda "namerno" izgubili z Brazilijo in se tako ognili zvezdnikom iz lige NBA vse do finala. So presodili, da je izkušena Litva v četrtfinalu močnejši tekmec kot Srbija? Res je, da "furija" na tem evropskem prvenstvu ni strašljiva kot na preteklih dveh in lahko reprezentance računajo na njej skalp, kar so dokazale Slovenija kot prva, Grčija in zdaj še Italija. S podporo navijačev, ki jih v sredo zagotovo ne bo manjkalo, lahko ta podvig uspe tudi Srbom.

Po drugi strani pa se lahko dvom preračunljivosti razbije s podatkom, da bo imela Španija ob morebitnem napredovanju v polfinalu nasproti Slovenijo ali Francijo, kar bo težji test, kot če bi si zrla iz oči v oči s Hrvaško ali Ukrajino, čeprav so "kockasti" na čelu z Bojanom Bogdanovićem po zmagi nad Slovenijo v Celju dobili zagon in postajajo vse močnejši.

Na splošno je kakovost košarke slabša v Sloveniji, saj je veliko reprezentanc pripotovalo na EuroBasket oslabljenih – tudi naša –, zato lahko vsak premaga vsakogar, če angažiranost ni na pravi ravni. Na svoji koži so to prav tako občutili Slovenci, ki so brez pravega žara boja igrali proti Poljski in v ponedeljek proti Finski. Kazen je sledila nemudoma.

Kakorkoli, od zdaj naprej bodo vse tekme izločilnega tipa in na nož. Popuščanja ne bo, prav tako ne manevrskega prostora za preračunavanje. Dvomov torej ne bo več. Ali si in ali pa out.

Ne spreglejte