Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
19.59

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

EP 2023 kvalifikacije Turčija Kodeljevo slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 11. 11. 2021, 19.59

2 leti, 5 mesecev

kvalifikacije za EP 2023

Slovenke kvalifikacije začele s porazom, še dobro, da so na EP že uvrščene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Košarka (Ž): Slovenija - Turčija | Grk Georgios Dikeulakos je zabeležil prvi poraz kot selektor slovenske izbrane vrste. | Foto Vid Ponikvar

Grk Georgios Dikeulakos je zabeležil prvi poraz kot selektor slovenske izbrane vrste.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v 1. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 izgubila s Turčijo z 62:78 (14:27, 20:46, 38:64).

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023. Neuspeh ni tragičen, saj so Slovenke nastopile močno oslabljene, hkrati pa v teh kvalifikacijah nimajo imperativa zmage, saj so že uvrščene na prvenstvo, ki ga bosta skupaj organizirali Slovenija in Izrael.

Slovenke že uvrščene na EP

Evropsko prvenstvo bo potekalo ob 15. do 25. junija 2023 v Celju, Kopru in Ljubljani, kjer bodo tudi zaključni boji za medalje. Na prvenstvu bo nastopilo šestnajst reprezentanc, Slovenija in Izrael sta že uvrščeni, za preostalih štirinajst mest pa se poteguje 38 ekip. Slovenija ima v skupini D še Poljsko in Albanijo, pri kateri bo gostovala to nedeljo ob 18. uri.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Turčijo (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 54

Novi strateg Slovenije, grški strokovnjak Georgios Dikeulakos, ki je po sedmih uspešnih letih nasledil Damirja Grgića, na Kodeljevem zaradi poškodb ni mogel računati na dve ključni igralki pod košema, prvo strelko reprezentance Evo Lisec in Tino Trebec, manjkali pa sta tudi Annamaria Prezelj in Shante Evans, ki je zaključila reprezentančno kariero.

Turkinje gospodarile pod obročema

Temu primerno se je odvijala tekma. Turkinje so zlahka gospodarile pod obročema (40:29), ob bistveno bolj motivirani igri pa so tudi brez težav hitro prišle do visoke prednosti. Prvo četrtino so dobile s 27:14, po drugi, ko so Slovenke potrebovale skoraj osem minut za prvi koš, pa so na odmor odšle z 26 točkami prednosti.

Slovenija je Turčijo premagala na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji z 72:47, tokrat pa so se gostje oddolžile z obrestmi. V drugem delu so mirno nadzorovale potek dogodkov na terenu in zasluženo prišle do uvodne zmage.

Najboljša posameznica pri Sloveniji je bila Teja Oblak z 21 točkami, po osem pa so jih dosegle Aleksandra Krošelj, Teja Goršič in Tina Jakovina.

"Pred nami je še precej dela"

Georgios Dikeulakos, selektor Slovenije: "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, saj so imele Turkinje veliko premoč v višini. Hkrati so odlično odprle tekmo, zadele nekaj metov z razdalje in se hitro oddaljile na semaforju. Zadovoljen sem z odgovorom v drugem polčasu, saj smo zaigrali bolj agresivno in natančno. Na te tekme moramo gledati kot na priprave za EP 2023. Pred nami je še precej dela, moramo se bolje spoznati, predvsem pa si želim, da bi v prihodnje nastopali v polni postavi."

Košarka (Ž): Slovenija - Turčija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Teja Oblak: "Tekmo smo začele zelo slabo, medlo, brez prave obrambe, v drugem delu pa smo vendarle pokazale več agresivnosti v obrambi in posledično zadele nekaj več metov. Poznala se nam je odsotnost visokih igralk, saj smo imele težave pod obema obročema. A tako kot nam je rekel novi trener, moramo na vse te tekme gledati kot pripravljalne pred eurobasketom 2023 in se ne obremenjevati z rezultatom."

Nika Barič, kapetanka Slovenije: "Turčija nas je presenetila v samem startu, saj je zaigrala zelo agresivno, nas prisilila v igro pet na pet, kjer so bile one zaradi odsotnosti v naših vrstah v precejšnji prednosti. V drugem polčasu smo izboljšale obrambo, a razlika je bila tedaj že previsoka, da bi lahko upale na preobrat."

Slovenija : Turčija 62:78 (14:27, 20:46, 38:64)

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 600, sodniki: Deman (Francija), Manniste (Estonija), Faur (Romunija).

Slovenija: Oblak 21 (4:5), Krošelj 8, Seničar 3 (1:1), Goršič 8, Jakovina 8, Friškovec 4, Debeljak 6, Barič 4 (1:2).

Turčija: Bilgic 10, Kurtulmus 1 (1:2), Turgut 16 (3:4), Gulcan 4, Fitik 3, Okten 10, Canitez 4 (2:2), Aydin 10 (2:2), Onar 5, Topuz 4, Stokes 11 (5:5).

Prosti meti: Slovenija 6:8, Turčija 13:15.

Met za tri točke: Slovenija 10:26 (Oblak 4, Friškovec 2, Krošelj, Seničar, Goršič, Jakovina), Turčija 7:20 (Bilgic 2, Aydin 2, Turgut, Fitik, Onar).

Osebne napake: Slovenija 19, Turčija 13.

Pet osebnih: /.

Preberite še:

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Sportal Oslabljene Slovenke prvič pod vodstvom Grka
Ne spreglejte