Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2019,
15.04

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Damir Grgić

Ponedeljek, 4. 11. 2019, 15.04

4 leta, 5 mesecev

Slovenija na prvi dve tekmi brez Shante Evans

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Shante Evans | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Selektor ženske košarkarske reprezentance Damir Grgić je razkril seznam igralk za prvi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021. Na njem je trinajst košarkaric, zaradi poškodbe pa bo žal odsotna Shante Evans. Za uvod Slovenke v četrtek, 14. novembra, čaka domači dvoboj z Grkinjami, tri dni kasneje pa sledi gostovanje v Bolgariji.

Dekleta se bodo na pripravah zbrale to nedeljo v Laškem. V popolni postavi bodo prvič vadila v ponedeljek zvečer, ko se bo reprezentanci kot zadnja priključila kapetanka Nika Barič, ki jo v nedeljo še čaka tekma ruskega državnega prvenstva.

Damir Grgić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Damir Grgić  s preverjenimi imeni

Selektor Damir Grgić bo tudi tokrat računal na preverjena imena, saj je ekipa v primerjavi z nastopom na letošnjem evropskem prvenstvu doživela le dve spremembi. Zaradi poškodbe stopalne kosti bo reprezentančno akcijo prvič izpustila Shante Evans, dres z državnim grbom pa bo po februarju 2018 znova oblekla Tina Trebec.

Visoka Trebčeva je namreč najprej zaradi poškodbe hrbta in kasneje stopala reprezentanco v zadnjem obdobju spremljala le kot navijačica. Na svoj prvi uradni reprezentančni nastop pa bo upala Tina Cvijanović. Slednja je prav tako bila v ekipi februarja na tekmah proti Franciji in Romuniji, a na parket ni stopila. Bila je tudi blizu odhoda na junijsko evropsko prvenstvo, a je s seznama reprezentantk odpadla kot zadnja.

"Začenjamo novo poglavje ženske članske reprezentančne zgodbe. Vsi skupaj upamo, da bo le ta še naprej tako uspešna. Želimo si tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo in s takšnim razmišljanjem se bomo podali na vsak trening in tekmo. Recept je preprost. Še naprej moramo kazati pristop in igro, ki nas krasita v zadnjih letih ter tako upravičiti vse večje zaupanje navijačev in slovenske športne javnosti. Veseli me, da so dekleta sezono v klubskih sredinah začela odlično in novo reprezentančno druženje vsi že nestrpno pričakujemo. Že na samem uvodu kvalifikacij nas čakata dve zahtevni tekmi proti Grčiji in Bolgariji, v katerih bomo morali prevzeti vlogo favoritinj in to na igrišču tudi potrditi," pravi Damir Grgić.

Damir Grgić
Sportal Grgić bo nadaljeval z nespremenjeno ekipo

Na selektorjevem seznamu za tekmi z Grčijo in Bolgarijo so Nika Barič (Dinamo Kursk, Rusija), Tina Cvijanović (Almeria, Španija), Merisa Dautović (Maribor), Zala Friškovec (Csata, Madžarska), Teja Goršič (Hannover, Nemčija), Tina Jakovina (Wasserburg, Nemčija), Aleksandra Krošelj (Cinkarna Celje), Eva Lisec (Familia Schio, Italija), Teja Oblak (USK Praga, Češka), Annamaria Prezelj (Gorzow, Poljska), Eva Rupnik (Herner, Nemčija), Maruša Seničar (Cinkarna Celje) in Tina Trebec (Montana 2003, Bolgarija).

slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Prostora za 14 ekip

V kvalifikacije za ženski eurobasket nastopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo v Francijo in Španijo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljenih s po štirimi ekipami, tri skupine pa imajo le tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Ne spreglejte