Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 10. 2014,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Blatt LeBron James Cleveland Cavaliers

Torek, 28. 10. 2014, 12.53

8 let

Slovence vedno rad pozdravi, zdaj poveljuje velikemu LeBronu Jamesu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je rojen v ZDA, mnogi Davida Blatta uvrščajo med evropske košarkarske trenerje, saj se je kalil na stari celini. Zdaj ima pred seboj velik izziv, saj ima pod seboj "kralja" LeBrona Jamesa.

David Blatt se je rodil v ZDA in ima tako ameriško kakor tudi izraelsko državljanstvo. Otroštvo je preživel onstran Atlantika, nato pa ga je poneslo v Izrael, kjer je bil najprej igralsko aktiven, pozneje pa se podal v trenerske vode, v katerih je zelo uspešen.

Letos mu je premierno uspelo osvojiti elitno evroligo, in to z "domačim" Maccabijem iz Tel Aviva. Postal je tudi trener leta v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Največji trenerski uspeh mu je uspel leta 2007, ko je z Rusijo osvojil evropsko prvenstvo v Španiji. V finalu je takrat padla favorizirana domača izbrana vrsta, Rusijo pa je na evropski tron popeljal naturalizirani košarkar J. R. Holden, ki je z zvokom sirene zadel za veliko in nepričakovano zmago.

V evroligi se je mudil tudi v Ljubljani. Leta 2002 je moral na gostovanju v Tivoliju celo priznati premoč Unionu Olimpiji, za katero je takrat Goran Jurak za zmago z 81:76 prispeval 15 točk, po 13 točk pa sta dodala denimo Vlado Ilievski in Jasmin Hukić. Uspešnejši je bil pred tremi leti, ko je Olimpija nazadnje igrala v TOP 16, Maccabi pa je pod njegovo taktirko zmagal s kar 83:62.

Blatt je gostoval v slovenskih dvoranah tudi v sezonah 2002/03 in 2011/12, ko je Maccabi iz Tel Aviva nastopal v regionalni ligi ABA in jo v zadnji sezoni tudi osvojil. Ker je navezal veliko stikov, se je vedno rad pogovarjal s Slovenci in jih ob vsaki priložnosti prav lepo pozdravil.

Blatt LeBrona Jamesa ne misli nenehno držati na parketu

Zdaj je napočil čas, da se kot prvi s trenerskega področja Evrope preizkusi tudi v ligi NBA. Vodstvo Cleveland Cavaliers ga je povabilo, da prevzame njihovo moštvo. A to ni kar eno moštvo, ampak ekipa, ki želi narediti odmeven rezultat v tej sezoni. V klub se je vrnil veliki LeBron James, v svojih vrstah imajo še odličnega Kyrieja Irvinga, ki je bil letos MVP svetovnega prvenstva v Španiji, kjer je izbrana vrsta ZDA osvojila zlato medaljo. Kot velika okrepitev je prišel Kevin Love, od izkušenih košarkarjev pa so v ekipi Shawn Marion, Mike Miller in centra Brazilec Anderson Varejao ter Brendan Haywood.

Jasno je, da bo imel vodilno vlogo veliki LeBron James, Blatt pa ga ne misli nenehno držati na parketu, saj se zaveda, da je sezona naporna: "Nimam številke, koliko časa bo igral, vendar mislim, da je 39 minut dovolj. Moramo razmišljati dolgoročno."

Prav lahkega dela Blatt v krstni sezoni kot glavni trener ekipe NBA ne bo imel, saj bo prav zaradi vseh zvezdnikov na udaru rezultatska uspešnost Clevelanda. Večina namreč pričakuje, da se bo klub z Vzhoda vmešal v boj za najvišja mesta po koncu sezone.

Ne spreglejte