Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
24. 10. 2017,
16.07

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Petrol Olimpija Šibenik liga prvakov liga ABA Roko Badžim

Torek, 24. 10. 2017, 16.07

6 let, 5 mesecev

Roko Badžim, Petrol Olimpija

Rojen tri leta po Draženovi smrti, a pozna njegovo genialnost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

"Verjamem, da je Petrol Olimpija klub, ki me lahko ponese na visoko košarkarsko raven," po prvih tednih v Ljubljani razmišlja 20-letni Roko Badžim iz Šibenika, od koder sta se v svetovno košarkarsko orbito izstrelila tudi Dražen Petrović in Dario Šarić.

Roko Badžim je najmlajši član Olimpije z redno igralsko minutažo. | Foto: Sportida Roko Badžim je najmlajši član Olimpije z redno igralsko minutažo. Foto: Sportida

Olimpija že vrsto let ni več klub, kamor bi se stekale poti obetanih mladcev iz nadarjenega košarkarskega bazena nekdanje Jugoslavije. Izjema, ki vsaj letos potrjuje to pravilo, je mladi hrvaški reprezentant Roko Badžim, ki je v Ljubljano prišel iz Šibenika. S tem je sledil poti svojega očeta Živka Badžima, ki je zeleno-beli dres tedanjega jugoslovanskega prvoligaša nosil tik pred razpadom nekdanje skupne države.

Mladi Dalmatinec priznava, da očetova priponka nekdanjega zmaja ni prav veliko vplivala na njegovo odločitev za selitev v Slovenijo. "Sva se pa z očetom strinjala, da je lahko Olimpija pravi klub zame. Želim storiti korak naprej. Odločitve ne obžalujem. Prišel sem v urejeno okolje, v katerem je marsikaj na zelo visoki ravni. Ujel sem se s trenerjem in soigralci. Zdaj je moja naloga, da delam," pripoveduje 197 centimetrov visoki branilec.

Strelski rekord je vknjižil proti Crveni zvezdi: 12 točk. | Foto: Sportida Strelski rekord je vknjižil proti Crveni zvezdi: 12 točk. Foto: Sportida "Tako igrajo profesionalci"

Čeprav se je v novo sezono podal pred vsega enim mesecem, pa je Badžim do danes odigral že deset tekem. "Ko sem igral v Šibeniku, sem imel eno tekmo na teden. Zdaj igram skoraj vsak drugi dan. To je seveda velika sprememba. Priznam, da je malce nenavadno. A dejstvo je, da tako igrajo pravi profesionalci. Jaz sem pripravljen na to. V končni fazi se tudi tekme v ligi NBA igrajo v tako zgoščenem ritmu. Kdor je pravi košarkar, se seveda želi zgledovati po najboljših," o igranju na treh frontah hkrati razmišlja mladi Hrvat, ki v ligi ABA in ligi prvakov igra v povprečju petnajst minut, v slovenskem prvenstvu pa malce več.

"Rezultatsko bi bil izkupiček lahko boljši, a če bomo tudi po porazih dvigovali glave in delovali odločno, ne bo težav," pravi Roko, ki je s soigralci v ponedeljek vknjižil zmago nad Hopsi v 1. SKL, zato pa ima bolj grenak priokus njegovo razmišljanje o sobotnem spodrsljaju proti Mornarju. "Včasih ti bog da, drugič spet ne," pravi.

Večna legenda iz Šibenika: Dražen Petrović. | Foto: Guliverimage/Getty Images Večna legenda iz Šibenika: Dražen Petrović. Foto: Guliverimage/Getty Images Proti Šariću ni igral niti na ulici

Kaj pa življenje v Ljubljani? "Odlično! No, prav veliko v mestu še nisem bil. Med tekmami, potovanji in treningi, ki so večinoma regeneracijske narave, pravega časa ni. Živim pa povsem pri dvorani v Stožicah. Vseeno verjamem, da bom našel čas, da spoznam Ljubljano," odgovarja košarkar iz Šibenika, od koder je na evropski košarkarski oder prišlo kar nekaj znanih košarkarskih imen. Najbolj znano je seveda Dražen Petrović, ki je tragično umrl štiri leta pred Rokovim rojstvom, v zadnjem obdobju pa nase opozarja predvsem Dario Šarić.

"Dražen je legenda. Zavedam se njegove genialnosti. O njem sem slišal milijon zgodb. Dario? Zanimivo, tudi z njim se ne poznava. Nikoli nisva skupaj igrala, niti na betonskem igrišču ali na ulici. Žal. Prezgodaj je odšel v Zagreb. Upam, da se bova nekoč srečala v članski hrvaški izbrani vrsti," je krajši pogovor sklenil eden od novincev Petrola Olimpije, ki bo v sredo v okviru lige prvakov v Stožicah gostila Bayreuth.

Ne spreglejte