Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
8. 9. 2018,
16.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Toni Kukoč Dražen Petrović Jure Zdovc Dino Rađa

Sobota, 8. 9. 2018, 16.30

5 let, 7 mesecev

HIŠA SLAVNIH

Rađa je v čustvenem nagovoru omenil tudi Zdovca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Dino Rađa | Foto Reuters

Foto: Reuters

S tresočim glasom in deloma s solzami v očeh je v košarkarsko hišo slavnih v Springfieldu vstopil legendarni hrvaški košarkar Dino Rađa, ki ni pozabil omeniti slovenskega soigralca Jureta Zdovca.

NBA hram slavnih
Sportal V hramu slavnih novi zvezdniki: Kidd, Nash, Rađa ...

Jason Kidd, Steve Nash, Grant Hill, Ray Allen in Dino Rađa so ponoči tudi uradno postali stanovalci slovitega košarkarskega hrama slavnih. Za slovenske ljubitelje košarke je kljub blestečim karieram vseh naštetih najbolj zanimiv Rađa, saj se je v košarkarsko orbito še v tedanji skupni državi izstrelil kot jugoslovanski reprezentant in član splitske Jugoplastike.

Tega se je v svojem nagovoru ob sprejemu spomnil tudi 51-letni Dalmatinec, ki se še zdaleč ni zahvalil le družini. Naštel je vrsto imen, s katerimi je sodeloval. Od trenerjev do soigralcev. Izpostavil je Tonija Kukoča, za katerega je dejal, da bi z njim še danes lahko zaigral z zavezanimi očmi, in pokojnega virtuoza Dražena Petrovića. Pozabil pa ni niti na slovenskega soigralca v jugoslovanski reprezentanci Jureta Zdovca, s katerim je, zanimivo, leta 2004 z naslovom hrvaškega prvaka v Splitu tudi končal kariero.

Video: celoten govor Dina Rađe:

Od Splita do Splita

Z že omenjeno splitsko Jugosplastiko je bil Rađa dvakrat evroligaški prvak, od tega enkrat tudi kot MVP finala. Njegovi soigralci so nato leta 1991 naslov osvojili še tretjič zapored, a 211 centimetrov visoki center se je tedaj že preselil v rimski Mesaggero. Leta 1993 ga je pot vodila v ligo NBA, kjer se je štiri leta znojil v dresu Bostona in dokazal, da lahko igra tudi v najmočnejši ligi na svetu. Po vrnitvi v Evropo je igral še za Panathinaikos, Olympiacos, Zadar, Cibono in nazadnje za Split. Posebno poglavje njegove kariere pa je bilo tudi reprezentančno obarvano. Z Jugoslavijo in Hrvaško je osvojil kar devet kolajn na velikih tekmovanjih. Dvakrat je bil evropski in enkrat svetovni prvak, na olimpijskih igrah pa dvakrat srebrn.

Dražen Petrović
Sportal Zakaj je spomin na Dražena tudi po 25 letih večen?
Ne spreglejte