Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2022,
22.40

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Natisni članek

Novak Đokovič Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket EuroBasket 2022

Sreda, 17. 8. 2022, 22.40

1 leto, 8 mesecev

Pripravljalna tekma, Slovenija - Srbija

Pred očmi Đokovića 34 točk Dončića, Čančar junak v podaljšku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Slovenija Srbija prijateljska tekma Luka Dončić | Luka Dončić je bil s 34 točkami najboljši strelec srečanja. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Luka Dončić je bil s 34 točkami najboljši strelec srečanja.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska reprezentanca je na predzadnji pripravljalni tekmi s 97:92 premagala Srbijo. Luka Dončić je bil s 34 točkami prvi strelec tekme (izbran za MVP-ja tekme), ki jo je v Stožicah gledal tudi Novak Đoković. Slabo minuto pred koncem podaljška je odločilno trojko za zmago zadel Vlatko Čančar. Goran Dragić je igral le pet minut.

slovenska košarkarska reprezentanca trening, Luka Dončić
Sportal Luka Dončić je presenetil še samega sebe

Pripravljalna tekma, Ljubljana:

Sreda, 17. avgust:
Slovenija : Srbija 97:92 (po podaljšku)
Dončić 34, 9 as., 6 sk., Tobey 16, 9 sk., Prepelič 16, Blažić 8, Čančar 7, 6 sk., Samar 6; Jokić 26, 12 sk., 6 as., Micić 17, 8 as., Kalinić 12, 6 sk., Ristić 9

Vanja Marinković
Sportal Srb v Dončićevem slogu zadel neverjeten koš v Stožicah #video

Novak Đoković | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novak Đoković Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska košarkarska reprezentanca tudi po pripravljalni tekmi ostaja brez praske. Čeprav je bila tekma namenjena predvsem piljenju forme, je bil dvoboj glavnih favoritov na stavnicah za evropski naslov, hkrati pa ponovitev finala iz Istanbula 2017, pravi šov, ki je do zadnjega kotička napolnil največjo dvorano v Sloveniji. 

Da se je v Stožicah odvil velik spektakel, priča že podatek, da je bilo pred dvorano izjemno živahno že dobri dve uri pred začetkom obračuna, dvorana pa je bilo dodobra popolnjena že več kot pol ure pred prvim sodniškim žvižgom. Še bolj je v Stožicah završalo, ko so navijači v prvi vrsti zagledali teniškega zvezdnika Novaka Đokovića, tekmo pa sta si ogledala tudi Anthony Randolph in Gašper Vidmar.

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je tekmo pred razprodanimi in izjemno glasnimi Stožicami začel v najmočnejši postavi – Goran Dragić, ki je igral le v nekaj uvodnih minutah, Zoran Dragić, Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Na drugi strani je udarno začel tudi Svetislav Pešić, ki je priložnost v prvi peterki ponudil Vanji Marinkoviću, Nikoli Kaliniću, Vladimirju Lučiću, Vasilju Miciću in zvezdniku Denverja Nikoli Jokiću. Ta je v drugem napadu tudi dosegel prvi koš na tekmi, na drugi strani pa mu je hitro odgovoril soigralec pri Nuggetsih Čančar. Le dobri dve minuti po začetku je na navdušenje domačih navijačev prvo trojko na tekmi dosegel tudi Dončić, ki je Slovenijo popeljal v vodstvo s 5:4.

Slovenija Srbija prijateljska tekma Žiga Dimec | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci v uvodnih minutah niso bili pri metu, na drugi strani je hud boj z MVP-jem rednega dela lige NBA Jokićem bil Tobey, ki je nekajkrat izjemno zaustavil srbskega zvezdnika. Srbi so po zaostanku s 4:5 prešli v vodstvo, ki ga do konca prve četrtine niso več izpustili iz rok. Gostje so prvih deset minut dobili z 21:17.

Dončić je prvo četrtino končal pri devetih točkah (2/3 za 3), Tobey je dodal štiri točke in štiri skoke. Na drugi strani je Dušan Ristić dosegel šest točk, Jokić pa točko manj.

Prepelič z izjemno trojko postavil izid polčasa

Klemen Prepelič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Prepelič Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Srbi so na uvodu v drugo četrtino po trojki Ognjena Dobrića povedli s 24:19, nato pa so Slovenci odgovorili z delnim izidom 8:0 in po trojkah Eda Murića, Jake Blažiča in izjemnem prodoru ter polaganju Žige Samarja povedli s 27:24. Navijače v dvorani Stožice je večkrat močno razburil tudi strog sodniški kriterij, zato so svoje neodobravanje večkrat pokazali z glasnimi žvižgi. Obe reprezentanci sta še naprej bili hud boj, slabe tri minute pred koncem prvega polčasa je ob vzklikih MVP, MVP dodaten prosti met ob košu za vodstvo z 38:34 zadel Dončić.

Ob koncu prvega polčasa je ob dosojeni osebni napaki Dejana Davidovca v napadu kri zavrela srbskemu selektorju Pešiću, ki mu je sodniška trojica dosodila tehnično napako. Kljub temu so gostje ob koncu strnili svoje vrste in izenačili na 42:42, v zadnji sekundi druge četrtine pa je ob erupciji navijačev v Stožicah s trojko rezultat polčasa (45:42) postavil Prepelič.

V slovenskem taboru je bil v prvem polčasu s 15 točkami najuspešnejši Dončić, Tobey (osem skokov), Prepelič in Blažič so jih dodali po šest. Na drugi strani je z 12 točkami in sedmimi skoki prednjačil Jokić, MVP zaključnega turnirja evrolige Micić jih je dodal deset. Srbi so sicer v polčasu le polovično uspešno metali proste mete (8/16), Slovenci so iz 16 poskusov zadeli tri več, so pa bili Slovenci veliko boljši v skoku (26:18).

Tehnično napako po Pešiću dobil še Sekulić

Nikola Jokić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nikola Jokić Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tretjo četrtino je slovenska izbrana vrsta začela v enaki postavi, kot je obračun odprla, le da je namesto Gorana Dragića Sekulić v igro poslal Nikolića. Tretji del srečanja so sicer nekoliko bolj poletno odprli srbski košarkarji, ki so po slabih dveh minutah in pol igre po trojki Marinkovića povedli s 53:48, a so se kaj hitro prebudili tudi Slovenci, ki so odgovorili z delnim izidom 7:2. Tudi v nadaljevanju so nekatere sodniške odločitve močno načele živce akterjev na igrišču, tako je štiri minute pred koncem tretje četrtine ob dosojenem prekršku Dončića nad Jokićem zaradi razburjenja tehnično napako prejel tudi slovenski selektor.

A niti sodniški kriterij ni ustavil Dončića, ki je tudi v tretjem delu srečanja nadaljeval izjemno predstavo, z domiselnimi asistencami in koši pa je v obup spravljal srbske košarkarje, ki so sicer v napadu uspešno držali stik s slovensko izbrano vrsto. Zvezdnik Dallasa je slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine ob vodstvu s 67:63 prejel nekaj zasluženega počitka, v treh četrtinah oziroma dobrih 22 minutah na parketu pa se je podpisal pod 30 točk, dva skoka in pet asistenc. Na krilih Dončića so Slovenci po treh četrtinah vodili s 67:65.

Galerija s tekme v Stožicah (foto: Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 46

Dončić zgrešil met za zmago

Slovenija Srbija prijateljska tekma Luka Dončić | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tako kot skozi celotno tekmo sta tudi v zadnji četrtini reprezentanci bili hud boj za vsako žogo. Slovenci so ves čas držali rahlo prednost, dobrih šest minut pred koncem je ob podaji Dončića trojko za vodstvo s 77:72 ob huronskem navdušenju s tribun zadel Tobey. A tudi ob dodatnem zagonu se Slovencem nikakor ni uspelo odlepiti od nasprotnika, ki je slabe štiri minute pred koncem znova izenačil (79:79).

Ob izjemno napetem koncu zadnje četrtine je slabo minuto in pol pred koncem en prosti met za vodstvo s 83:82 zadel Jokić, na drugi strani pa je s košem iz fadeawaya odgovoril Dončić. A tudi to ni ustavilo Srbov, za novo vodstvo je bil natančen Micić (85:84). Po minuti odmora je bil nato slabih 47 sekund pred koncem iz prostih metov za novo vodstvo Slovencev natančen Dončić. Na drugi strani je imel ob peti osebni napaki Tobeyja dva prosta meta na voljo Jokić, ta pa je bil natančen le enkrat (86:86). V zadnjem napadu je odgovornost prevzel Dončić, ki pa je v zadnji sekundi zgrešil met za tri točke, tekma pa se je tako prevesila v podaljšek.

Čančarjeva trojka za zmago v podaljšku

Vlatko Čančar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vlatko Čančar Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Podaljšek, ki ga je večina slovenskih navijačev v Stožicah pospremila na nogah, je s trojko na srbski strani odprl Kalinić, a je na drugi strani takoj odgovoril Prepelič. Nekaj raztrgane igre je nato s košem dobre tri minute pred koncem podaljška prekinil Jokić, a so tudi na to Slovenci takoj odgovorili, z metom v raketi je bil uspešen Murić (91:91). V trilerju, ki ga lahko pričara le spopad košarkarskih velikanov takšnega kova, je 50 sekund pred koncem trojko za novo vodstvo Slovenije zadel Čančar (94:92). Po minuti odmora so Srbi dvakrat poskusili z metom za tri, a neuspešno, na drugi strani je enega izmed dveh prostih metov izkoristil Murić, nato pa je skok v napadu pobral še Dončić, ob novi osebni napaki in zadetih prostih metih Prepeliča (97:92) pa je bila zmaga ob navdušenju glasnih navijačev varno v žepu Slovenije.

S 34 točkami je bil prvi strelec tekme Dončić. Do dvojnega dvojčka mu je zmanjkala ena asistenca. Dvomestna sta bila s po 16 točkami še Prepelič in Tobey. Jokić je dal za Srbijo 26 točk in imel 12 skokov

V soboto še s Hrvati

Pripravljalne tekme bo Slovenija sklenila v soboto v Celju proti Hrvaški. Nato jo prihodnji četrtek, 25. avgusta, čaka tekma v kvalifikacijah za SP proti Estoniji, štiri dni pozneje še ena z Nemčijo v Münchnu, od prvega septembra pa bo igrala evropsko prvenstvo v Kölnu.

Nikola Jokić Luka Dončić
Sportal Bureke, kokakolo in konje zamenjal za naziv najboljšega čez lužo
Jusuf Nurkić, Bosna in Hercegovina
Sportal Slovenski tekmeci si lahko oddahnejo

Pripravljalne tekme:

Četrtek, 4. avgust:
Slovenija
: Nizozemska 83:76

Sobota, 6. avgust:
Slovenija
: Črna gora 70:52

Petek, 12. avgust:
Turčija : Slovenija 103:104 /po podaljšku/

Sobota, 13. avgust:
Ukrajina : Slovenija 82:86 

Sreda, 17. avgust 2022, ob 20.15  Ljubljana:
Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust 2022, ob 20.15  Celje:
Slovenija – Hrvaška

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023:

1. krog, četrtek, 25. avgust 2022
Slovenija 
– Estonija

2. krog, nedelja, 28. avgust 2022
Nemčija – Slovenija  

Skupina J:
1. Nemčija 5 zmag - 1 poraz
2. Finska 5 - 1
3. Slovenija 4 - 2
4. Izrael 3 - 3
5. Švedska 2 - 4
6. Estonija 2 - 4

*Na prvenstvo se uvrstijo tri najboljše reprezentance. Naša izbrana vrsta bo v drugem delu igrala doma in v gosteh proti Nemčiji, Izraelu in Estoniji.

Evropsko prvenstvo 2022:

1. september ob 17.15
Slovenija
– Litva

3. september ob 20.30
Madžarska – Slovenija

4. september ob 17.45
Slovenija – Bosna in Hercegovina

6. september ob 20.30
Nemčija – Slovenija

7. september ob 17.15
Francija – Slovenija

Ne spreglejte