Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2024,
22.00

Osveženo pred

1 dan, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

Natisni članek

Brazilija pripravljalna tekma Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Petek, 28. 6. 2024, 22.00

1 dan, 23 ur

Pripravljalna tekma, Slovenija – Brazilija

Slovenci na krilih izvrstnega Dončića do zmage na generalki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67
Luka Dončič | Luka Dončić je danes prvič po koncu lanskega svetovnega prvenstva del izbrane vrste. | Foto www.alesfevzer.com

Luka Dončić je danes prvič po koncu lanskega svetovnega prvenstva del izbrane vrste.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska košarkarska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred kvalifikacijskim turnirjem za olimpijske igre v Stožicah na krilih Luke Dončića ugnala Brazilijo s 86:80. Dončić je prvič po lanskem SP oblekel dres Slovenije in zablestel, dosegel je 32 točk. Slovenci bodo v nedeljo odpotovali v Pirej, kjer jih v torek čaka prva tekma v kvalifikacijah.

Pripravljalne tekme:

Strelci za Slovenijo: Dončić 32 točk (11/19 met iz igre, 7 sk., 7 as.), Nikolić 14, Nebo 10 (4/5 met iz igre), Hrovat 8, Čančar 7, Dragić 6, K. Prepelič 6, Dimec 2, Murić 1

Slovenija se je v zadnjem tednu dvakrat pomerila z Litvo in iztržila polovičen izkupiček, Luka Dončić, ki se je reprezentanci pridružil v ponedeljek, pa je torkovo tekmo v Stožicah spremljal zgolj kot gledalec. Tokrat ga je Aleksander Sekulić uvrstil v kader, Dončić pa je že ob predstavitvi prejel huronske in stoječe ovacije občinstva v Stožicah. Zvezdnik Dallasa je tekmo začel v prvi peterki, ob njem pa so se Brazilcem ob prvem skoku za žogo zoperstavili še Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Josh Nebo, ki je v četrtek tudi dokončno ostal edini naturalizirani košarkar v izbrani vrsti, potem ko je Sekulić v četrtek po skupnem dogovoru prečrtal Mika Tobeyja.

Josh Nebo | Foto: www.alesfevzer.com Josh Nebo Foto: www.alesfevzer.com

Prvi koš iz igre je Slovenija dosegla po slabih dveh minutah igre, ko je Dončić navdušil s podajo čez celotno igrišče, po kateri je Dragić položil na drugi obroč za 3:4. Zatem je svoj prvi koš dosegel tudi slovenski kapetan, ki je z metom s polrazdalje s fadeawaya znižal zaostanek Slovenije na 5:6. Sledil je niz Brazilije, ki je odgovorila z delnim izidom 6:0, zato je bil slovenski selektor štiri minute pred koncem prve četrtine primoran vzeti prvo minuto odmora. Brazilci so nato ušli že na +9 (16:7), v prednosti pa so bili tudi ob koncu prve četrtine, ki so jo dobili z 18:12.

Čančar za izenačenje, Nikolić za vodstvo

Tudi na začetku druge četrtine so imeli Brazilci nadzor nad dogajanjem na igrišču, nato pa je vendarle sledil odgovor Slovenije. Najprej je s petimi zaporednimi točkami Slovenijo po dobrih štirih minutah igre v drugem delu na le koš zaostanka (22:24) popeljal Dončić, 4:34 pred koncem prvega polčasa pa je po protinapadu Slovenijo za izenačenje na 26:26 zabil Čančar. Za nameček je selektor Brazilije Aleksandar Petrović zatem prejel še tehnično napako, Slovence pa je nato v prvo vodstvo popeljal Nikolić. Zatem so Slovenci dodali na plin in prevzeli vajeti igre v svoje roke, na polčas pa so se podali s prednostjo 41:37. Ta je bil v prvem polčasu s 15 točkami z naskokom najboljši strelec, Nikolić je dodal devet točk. Pri Brazilcih sta jih po osem dosegla Cristiano Felicio in kapetan Marcelinho Huertas.

Aleksej Nikolić je v prvem polčasu dosegel devet točk. | Foto: www.alesfevzer.com Aleksej Nikolić je v prvem polčasu dosegel devet točk. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci iz dvomestne prednosti le na +1

Po dobri minuti igre v tretji četrtini je za prvo dvomestno vodstvo Slovenije poskrbel Dončić, ki je položil žogo skozi obroč za vodstvo z 48:37, ob njegovih potezah pa se je v Stožicah večkrat slišalo vzklike "MVP, MVP!" Slovenski kapetan je večkrat zablestel tudi v navezi z novim soigralcem Nebom, ki je pod košem uspešno zaključeval asistence Ljubljančana. A Brazilci se niso predali, slabi dve minuti pred koncem tretjega dela je goste s košem na -4 približal Georginho De Paula, ki je nato zadel še za tri za 59:62. Ob koncu tretje četrtine pa je Brazilce dokončno med žive vrnil Didi Louzada, Slovenci pa so v zadnjo četrtino odnesli le točko prednosti (62:61).

Sledile so nove fenomenalne poteze Dončića, ki je slabih sedem minut pred koncem zadel trojko za vodstvo s 73:65. Na drugi strani se je pri gostih v drugem polčasu razigral Bruno Caboclo, ki je goste držal v igri. A ne za dolgo, štiri minute pred koncem je trojko za vodstvo s 85:72 zadel Hrovat, ki je s tem tudi dokončno zapečatil usodo tekme. Do konca so Slovenci sicer dosegli le še eno točko, Brazilci pa so se jim uspeli približati na -6, Slovenija je na koncu slavila s 86:80.

Dončić je srečanje končal pri 32 točkah. | Foto: www.alesfevzer.com Dončić je srečanje končal pri 32 točkah. Foto: www.alesfevzer.com

Dončić je na koncu srečanje končal pri 32 točkah, sedmih skokih in sedmih asistencah, Nikolić je dodal 14 točk, Nebo pa deset. Pri Braziliji je prednjačil z 19 točkami. Brazilci so bili na koncu boljši v skoku (37:26), so pa Brazilci izgubili kar 21 žog, Slovenci pa sedem.

Sekulić se bo moral sicer do nedelje zahvaliti še dvema igralcema. V reprezentanci je zdaj štirinajst igralcev, na olimpijskih kvalifikacijah v Pireju od 2. do 7. julija pa bo lahko nastopilo le dvanajst košarkarjev. Tam Slovenijo čakata najprej obračuna s Hrvaško in Novo Zelandijo, v primeru uvrstitve v polfinale pa Grčija, Dominikanska republika ali Egipt. Prva tekma s Hrvati bo na sporedu 2. julija ob 20. uri, druga z Novo Zelandijo pa dva dni kasneje ob 16.30.

Luka Dončić
Sportal "Boleča" dilema Luke Dončića #video

Seznam reprezentance:

Miha Cerkvenik, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Josh Nebo, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Leon Stergar, Luka Ščuka, Jan Špan

Preberite še:

Košarka: Slovenija - Litva, prijateljska slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Mike Tobey se je poslovil od reprezentance, slovenski dres bo nosil Josh Nebo
Edo Murić
Sportal Pomembna člena reprezentance prehodila trnovo pot
Košarka: Slovenija - Litva, prijateljska Josh Nebo
Sportal Ognjeni krst Josha Neba, ki čaka le še Luko Dončića
 
Ne spreglejte