Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
10.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Rick Carlisle

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 10.15

5 let, 6 mesecev

Pri Dončiću želijo odstraniti njegove navade

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

1

Luka Dončić | Luka Dončić se privaja na način igre v NBA. | Foto Getty Images

Luka Dončić se privaja na način igre v NBA.

Foto: Getty Images

Po dveh pripravljalnih tekmah pri Dallas Mavericks vedo, kaj morajo do začetka rednega dela sezone narediti s slovenskim košarkarskim draguljem Luko Dončićem, da bo bolje pripravljen.

Kot prvo poudarjajo, da morajo odstraniti njegove evropske navade. "Pri tem mislimo na najbolj spoštljiv način, kar je mogoče, in strogo po košarkarskih pravilih," poudarjajo pri sportsday.dallasnews.com

V prvih tekmah je Luka Dončić navijače Dallasa navdušil s kreativnostjo, natančnostjo in zlasti razumevanjem košarkarske igre, pa čeprav je star šele 19 let. Izpostavljajo pa njegovih osem izgubljenih žog v 60 minutah igre na obeh tekmah proti kitajskim Bejing Ducks in Philadelphii 76ers.

Goran Dragić
Sportal Miami doživel še tretji poraz, Goran Dragić prispeval devet točk

Nekaj pravil v ligi NBA

Pravila NBA
Koraki Ko košarkar v teku prejme žogo in želi nadaljevati vodenje žoge, se mora ta dotakniti tal pred drugim korakom. V Evropi veljajo sledeča pravila: ko košarkar v teku prejme žogo in želi nadaljevati vodenje žoge, se mora ta dotakniti tal pred prvim korakom.
Igralni čas 4-krat 12 minut (podaljšek 5 minut)
Čas napada 24 sekund
Črta za tri točke 7,24 m
"Minuta" odmora 6 skupno + enega 20-sekundnega v enem polčasu, 2 v podaljšku
Prekrški Maksimalno 6 (izključen tudi, če dobi dve tehnični napaki).
Prosti meti 2 prosta meta dodeljena po vsakem prekršku po izpolnjenem bonusu (štiri osebne napake ekipe) ali v zadnjih dveh minutah vsake četrtine.
Tehnična napaka Prosti met. Igra se nadaljuje od tam, kjer je bila prekinjena.
Conska obramba Dovoljena, vendar z omejitvijo. Obrambni igralec ne sme stati več kot tri sekunde v prepovedani coni pod obročem, če ob tem ne pokriva igralca.

Koraki ...

Polovica izgubljenih žog so bili koraki. Izpostavljajo, da je Luka navajen na sodniški kriterij iz Evrope. In če igraš vse življenje po evropskih pravilih, se moraš na pravila NBA navaditi. Koraki pa so onstran Atlantika še najmanj obrobni.

Prav tako so se dotaknili njegovih zgrešenih metov proti Philadelphii. Zgrešil je vse štiri poizkuse za tri točke, prav tako polovico prostih metov. A je Luka v Evropi dokazal, da je vsaj pri prostih metih izjemno natančen in je bil to morda le slabši večer.

"V Evropi je drugačna interpretacija"

"Luka je zanimiv košarkar," je dejal njegov trener Rick Carlisle: "Podaje za hrbtom in vse podobno so dobre stvari, če se akcija tudi dobro izteče. Pri eni od teh podaj je žogo vrgel gledalcu, ki je sedel v drugi vrsti. To moramo popraviti. Privaja se na drugačen način korakov v NBA. V Evropi je drugačna interpretacija. A se bo privadil. Luka lahko naredi veliko stvari na parketu. Lahko zadane, ustvari prostor, ima izjemen pregled in dela soigralce boljše."

Luka Dončić
Sportal Dončić prestal prvi pravi preizkus v NBA, pokazal atraktivne poteze #video

Spomnimo se, kako je legendarni košarkar Jason Kidd na svojih prvih tekmah v predsezoni za Dallas Mavericks poskušal navdušiti vse in je zaradi mladosti izgubljal veliko žog. Ko se je sezona nato začela, je bila zgodba povsem drugačna.

Razlika med njim in Luko je v tem, da je Dončić ob prihodu v ligo NBA za dve leti mlajši. Tudi njegov soigralec Dennis Smith Jr. je v lanski krstni sezoni spoznal, da so včasih trenutki lahko zelo kruti. Po tri žoge na tekmo je izgubljal, v nadaljevanju pa je ta trend izboljšal.

"Rad naredim igralce boljše. Poskušam, da ne silim pri stvareh," poudarja Luka, ki je na prvih dveh tekmah igral na zanj nenavadni poziciji krilnega centra, vendar je imel kdaj tudi vlogo organizatorja igre. Je pa jasno, da bo DeAndre Jordan igral na mestu centra, Harrison Barnes, ko se vrne po poškodbi, kot krilo, na branilskih mestih pa Smith in Wesley Matthews.

Luka potrebuje čas na parketu in tega bo pri Dallasu dobil. Tako bo napredoval in odpravljal napake. Nekaj novega se bo lahko naučil že danes, ko bodo ob 14. uri na azijski turneji spet nasproti stali košarkarji Philadelphie. "Navijači so bili na prvi tekmi dobri. Verjamem, da bodo glasni tudi na drugi. Mi jim bomo poskušali dati razlog, da se zabavajo," je pred tekmo dejal Dončić.

Luka Dončić
Sportal Generalni direktorji klubov lige NBA s prstom pokazali na Dončića
Luka Dončić
Sportal Američani hitro prevzeli zgodbo o čudežnem dečku
Ne spreglejte