Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2022,
8.11

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Natisni članek

Nicolas Batum Bradley Beal Karl-Anthony Towns Devin Booker Andre Drummond Košarkarska tržnica rekord NBA Denver Nuggets Nikola Jokić

Petek, 1. 7. 2022, 8.11

1 leto, 9 mesecev

NBA-tržnica, 1. julij

V ligi NBA že pošteno vroče, padel je rekord: Tako bogate pogodbe še ne!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

4

Nikola Jokić | Nikola Jokić ostaja član Denverja. | Foto Guliverimage

Nikola Jokić ostaja član Denverja.

Foto: Guliverimage

S 1. julijem se je v ligi NBA uradno odprla košarkarska tržnica, na kateri se lahko NBA-klubi uradno dogovarjajo z igralci. Med tistimi, ki sta z današnjim dnem brez pogodbe, sta tudi Goran Dragić in Vlatko Čančar. Njegov dozdajšnji soigralec Nikola Jokić je z Denverjem že podpisal novo petletno pogodbo, vredno dobrih 252 milijonov evrov. Med glavnimi imeni na letošnji tržnici so še Zach LaVine, Bradley Beal, James Harden, ki se bo konec tedna sestal s Philadelphio, in tudi Jalen Brunson, ki se, kot vse kaže, seli k New York Knicks. Kevin Durant naj bi medtem lastniku Brooklyna Joeju Tsaiju že dejal, da želi kariero nadaljevati drugje.

Jalen Brunson
Sportal Dončić komaj končal tekmo, iz ZDA prišla novica o odhodu pomembnega člana Dallasa

MVP Jokić rekordno

Srbski košarkar Nikola Jokić je pričakovano podaljšal sodelovanje z Denver Nuggets. MVP rednega dela prejšnje sezone bo še vsaj pet let nosil dres kluba iz Kolorada. Maksimalna pogodba, vredna dobrih 252 milijonov evrov, pa je najvišja pogodba v zgodovini lige NBA. Skupno bo Srb v šestih letih zaslužil skoraj 290 milijonov evrov.

27-letnega košarkarskega asa iz Somborja so drugo sezono zapovrstjo izbrali za najkoristnejšega igralca (MVP) rednega dela sezone lige NBA. Po informacijah Denver Post ta poteza ni bila nepričakovana, saj je Jokić, ki so ga zlate kepe iz Denverja leta 2014 izbrale v drugem krogu izbora, nakazal, da ga selitev v drugi klub ne zanima.

Takrat je dejal, da če bo ponudba na mizi, jo bo "seveda sprejel, ker mi je res všeč organizacija, res so mi všeč ljudje, ki tukaj delajo". Dodal je, da je bil v "res dobrih odnosih z vsemi, od lastnika do menedžerja za opremo". Jokić je v rednem delu sezone lige NBA dosegal v povprečju 27,1 točke, 13,8 skoka in 7,9 podaje na tekmo. Srb je v tej sezoni postal prvi igralec v zgodovini z najmanj dva tisoč točkami, tisoč skoki in 500 podajami. Z Denver Nuggets je v rednem delu končal na šestem mestu na zahodnem delu lige. Nuggets so nato v končnici izpadli že v prvem krogu, boljša je bila ekipa Golden State Warriors.

Center Jokić je sicer postal 15. igralec NBA z več kot eno nagrado MVP in 13., ki jo je dobil v dveh zaporednih sezonah. Kot član srbske košarkarske reprezentance je leta 2016 v Riu de Janeiru osvojil srebro. Srbi so takrat v finalu izgubili proti ekipi ZDA. Srbski reprezentanci pa bo pomagal tudi na letošnjem EuroBasketu, kjer bo Slovenija branila zlato odličje.

Drummond v Chicago, Beal ostaja v Washingtonu

Prost igralec Andre Drummond, ki je nazadnje igral za Brooklyn Nets, pred tem pa za Philadelphio, bo v novi sezoni branil barve Chicaga. Z Bulls bo podpisal dvoletno sodelovanje, v katerem bo zaslužil 6,3 milijona evrov. V pretekli sezoni je na 73 tekmah v povprečju dosegal 7,9 točke, 9,3 skoka in 1,8 asistence na tekmo.

Andre Drummond se seli v Chicago. | Foto: Reuters Andre Drummond se seli v Chicago. Foto: Reuters

Branilec Bradley Beal bo tudi v prihodnjih sezonah nosil dres Washingtona, katerega član je že vse od leta 2012. Beal se je s klubom dogovoril za podpis maksimalne pogodbe, s katero bo v petih letih zaslužil dobrih 240 milijonov evrov. V Washingtonu mu bodo v prihodnji sezoni med drugimi družbo delali Will Barton, Monte Morris in Delon Wright, ki se bo k Wizardsom preselil iz Atlante.

Nicolas Batum še dve leti član LA Clippers

Francoski košarkar Los Angeles Clippers Nicolas Batum, ki je Slovenijo na olimpijskih igrah v Tokiu z blokado v zadnji sekundi tekme prikrajšal za finale, je podaljšal pogodbo s kalifornijsko franšizo še za dve sezoni do junija 2024. "Zelo sem navdušen, da sem našel to organizacijo, ki me je sprejela na moji najnižji točki," je razkril 33-letni igralec na svojem Twitter računu.

Nicolas Batum | Foto: Reuters Nicolas Batum Foto: Reuters

Novembra 2020 je bil Batum izključen s seznama Charlotte Hornets, preden se je pridružil Clippersom. Na 54 tekmah, na katerih je nastopil v prejšnji sezoni, je igral s povprečjem 8,3 točke in 4,3 skoka na tekmo. Po podatki medijev naj bi Batum do leta 2024 na sezono zaslužil 11 milijonov dolarjev (10,5 milijona evrov). Francoski reprezentant, ki septembra ne bo igral na evropskem prvenstvu v košarki, se namerava upokojiti po olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Morant in Booker z maksimalno pogodbo

Kot vse kaže, pa bo maksimalno pogodbo podpisal tudi član Memphis Grizzlies Ja Morant, ki naj bi z Memphisom podpisal novo pogodbo, vredno 221 milijonov evrov.  "Memphis je moj dom," je na Twitterju zapisal član druge najboljše peterke pretekle sezone v ligi NBA. 22-letni košarkar je v pretekli sezoni v povprečju dosegal 27,4 točke, 5,7 skoka in 6,7 asistence na tekmo. Morant je prejel tudi nagrado za igralca, ki je v sezoni najbolj napredoval, ob tem pa je prvič zaigral tudi na All-Star tekmi.

Za maksimalni pogodbi pa sta se dogovorila tudi Devin Booker in Karl-Anthony Towns. Booker je s Phoenixom podpisal še štiriletno sodelovanje, vredno dobrih 214 milijonov evrov, za enako vsoto v enakem obdobju pa se je dogovoril tudi Towns z Minnesoto. Obema bosta novi pogodbi začeli veljati v sezoni 2024/25. Njuna agentka Jessica Holtz je ob tem postala prva ženska v ligi NBA, ki ji je uspelo skleniti maksimalno pogodbo, in to ne samo eno, temveč kar dve v enem dnevu.

Preberite še:

Sportal Sinova legend lige NBA dočakala veliki trenutek
Russell Westbrook
Sportal Westbrook izkoristil člen v pogodbi in ostal pri LA Lakers
Dallas Mark Cuban
Sportal Spektakel v Stožicah si je ogledal tudi Dončićev šef
slovenska košarkarska reprezentanca : Hrvaška, Luka Dončić
Sportal Dončić Hrvatom vrnil milo za drago
Ne spreglejte