Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 9. 2015,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nizozemska Gruzija

Sobota, 5. 9. 2015, 18.11

8 let

"Nogometaši" na EuroBasketu: Tudi mi igramo košarko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nizozemski košarkarji, ki so se po 26 letih vrnili na evropsko prvenstvo, so z zmago nad Gruzijo (72:73) v zagrebški Areni poslali jasno opozorilo tudi slovenski izbrani vrsti.

Čeprav Gruzija ne spada med tradicionalne evropske košarkarske velikane, pa je že zaradi izkušenega trenerja Igorja Kokoškova, ugleda posameznikov na čelu z nekdanjima članoma Olimpije Manučarjem Markoišvilijem in Giorgijem Šermadinijem ter zvezdnikom iz lige NBA Zazo Pačulijo in nepopisanega nizozemskega lista njen poraz velikansko presenečenje. Nizozemci so se znali veseliti senzacije (Gruzijo so ugnali z rezultatom 73:72), ob tem pa so košarkarski Evropi sporočili: Pri nas nismo dobri le v nogometu, hitrostnem drsanju in kolesarstvu.

Nizozemska na košarkarskem zemljevidu

Levji delež k presenetljivi zmagi je z 22 točkami prispeval Charlon Koof, ob kakovostni igri centrov pa ga je s 16 točkami dopolnil še Worthy De Jong, ki je iz slačilnice prikorakal s širokim nasmehom. "Vem, da nas imajo v Evropi predvsem za nogometaše. Zdaj smo dokazali, da znamo igrati tudi košarko. Nismo prepričevali le tekmecev, temveč tudi svoje rojake. Pri nas košarke marsikdo ne razume. Z uvrstitvijo na prvenstvo in prvo zmago smo Nizozemsko postavili na evropski košarkarski zemljevid. Verjamem, da bo šla naša pot le še navzgor. Ko svoje tekme igra nogometna reprezentanca, ji ob strani stojimo vsi, tudi košarkarji. Vesel bom, če bodo zdaj naši navijači tudi nogometaši," je dejal eden od dveh De Jongov v reprezentanci.

Želeli so se le pogledati v ogledalo

"Nismo se obremenjevali z zmago. Že pred prihodom v Zagreb smo vedeli, da nas čakajo težki tekmeci. Želeli pa smo imeti čisto vest. Želeli smo se pogledati v ogledalo tudi po tekmi," pa je zgodovinsko zmago, prvo po letu 1987, komentiral center Henk Norel, ki je pred leti z Joventutom gostoval tudi v ljubljanskem Tivoliju. "Vem, da delamo napake. Naša igra ni tako tekoča kot, recimo, hrvaška. A trudimo se po najboljših močeh. Morda je pred nami lepa prihodnost. Navsezadnje spadamo med najvišje narode v Evropi. Zakaj ne bi bili tudi košarkarji? Zdaj smo presenečenje. Morda bomo čez nekaj let stalnica," je še dodal Norel.

Kje je Goran Dragić?

"Vedeli smo, da nas bodo vsi podcenjevali. Kako nas ne bi, ko pa več kot četrt stoletja nismo igrali na EuroBasketu. A tega si nismo gnali k srcu. Želeli smo se boriti. Prav zato je ta zmaga še toliko bolj sladka," je po veselju s približno 300 navijači, ki so pripotovali v Zagreb, dejal branilec Arvin Slagter, ki zdaj svoje misli že namenja Makedoniji, s katero se bodo "tulipani" pomerili v nedeljo.

V drugi tekmi vidi lepo priložnost za drugo presenetljivo zmago, medtem ko pa naj bi bila Slovenija, torkov tekmec, že precej trši oreh. "Oh, Slovenija je izjemno močna. To je ekipa košarkarjev najvišjega kalibra. Izstopata brata Dragić," je Sloveniji skušal laskati Slagter in se le začudil, ko smo mu povedali, da na EuroBasketu igral le mlajši del bratskega tandema Dragić.

Ne spreglejte