Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
14.14

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Zmago Sagadin Slovenska košarkarska reprezentanca

Torek, 1. 3. 2022, 14.14

2 leti, 1 mesec

Zmago Sagadin po dveh porazih Slovenije

Nekdanji prvi mož Slovenije brez zadržkov: Res sem neprijetno presenečen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Zmago Sagadin | Zmago Sagadin je eden najuspešnejših slovenskih trenerjev. | Foto Sportida

Zmago Sagadin je eden najuspešnejših slovenskih trenerjev.

Foto: Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je zares nepričakovano z dvema porazoma sklenila drugi cikel kvalifikacij prvega dela za svetovno prvenstvo 2023. Dveh porazov proti Finski ni pričakoval niti nekdanji slovenski selektor Zmago Sagadin, ki je med drugim opozoril tudi na pomanjkanje motivacije v slovenski izbrani vrsti.

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Finska
Sportal Nove bolečine slovenskih košarkarjev

Slovenska izbrana vrsta ima po štirih krogih prvega dela kvalifikacij na svojem računu dve zmagi in dva poraza. Če je večina javnosti pričakovala, da bo Slovenija po štirih tekmah na vrhu skupine C brez poraza, pa se je zgodba odvila v povsem drugo smer. Dva neprepričljiva obraza slovenskih košarkarjev, na drugi strani pa poletna igra Fincev sta terjala svoj davek, ki bi ga lahko slovenski košarkarji v nadaljevanju kvalifikacij še drago plačali.

Slovenci so v ponedeljek izgubili pred domačimi navijači. Tekmo si je ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so v ponedeljek izgubili pred domačimi navijači. Tekmo si je ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Nad igro Slovenije v preteklih dneh je bil razočaran tudi nekdanji in prvi slovenski selektor Zmago Sagadin. "Spremljal sem obe kvalifikacijski tekmi s Finsko in bil jasno, kot večina Slovencev, zelo neprijetno presenečen nad igro in nad tema dvema porazoma. Po imenih, znanju, ugledu, po vsakršnem košarkarskem smislu je ta sestava slovenske reprezentance bistveno bolj kakovostna od finske izbrane vrste. Vsi smo pričakovali, da bo Slovenija to kakovost unovčila v svojo korist. Ker pa ne igrajo imena, ampak igrajo dobro pripravljeni, uigrani, predvsem pa bi tu rad poudaril, motivirani igralci, ki si želijo uspeha, je rezultat takšen, kot je. Tu mislim ta dva zaslužena poraza," je dejal Sagadin.

"Kratkoročno to ni tragedija, je pa treba vzeti na znanje, da bo Slovenija, če se bo prebila naprej, s seboj nesla tudi ta dva poraza proti Finski, s čimer si bo zagotovo še dodatno močno otežila preboj na svetovno prvenstvo, kamor bi si po mojem mnenju, glede na prikazano lani in predlani, zaslužila. A na ponedeljkovi tekmi sem bil res neprijetno presenečen, sem kar debelo gledal, zato sem vmes kar premaknil program na televiziji na nekaj bolj prijetnega," je povedal Sagadin.

"Mislim, da je Samar nesporen talent." | Foto: Vid Ponikvar "Mislim, da je Samar nesporen talent." Foto: Vid Ponikvar Edina svetla točka mladi Samar

Nekdanji trener Olimpije se je obregnil ob igro v obrambi. "Prejeti 52 točk v enem polčasu na takšni tekmi, v domači dvorani, ko so imeli res prekrasno spodbudo domačih navijačev, je bilo prav zares čudno. Tudi zaradi te pomoči navijačev sem še toliko bolj šokiran, da igralcem ni uspelo zaigrati bolj čvrsto, odločno in narediti rezultat, ki so ga sposobni narediti in ki sta si ga zaslužila tudi slovenska javnost in navijači," je prepričan 69-letni nekdanji trener.

Edino svetlo točko je eden najuspešnejših slovenskih trenerjev videl v mladem Žigi Samarju, ki je na svojem prvem nastopu v slovenskem dresu dosegel osem točk. "Mislim, da bi morala reprezentanca vsako leto vključiti enega ali dva nova mlada obraza, kajti Slovenija ima nekaj izjemnih talentov, ki pa na žalost igrajo več ali manj v tujini, ker niso verjeli, da se lahko tudi v Sloveniji razvijejo v vrhunske igralce. Mislim, da je Samar nesporen talent, in upam, da se bo samo razvijal dalje in da bo nekoč zaigral tudi v slovenskem dresu, tu imam v mislih Olimpijo, na neki višji ravni," je dejal Sagadin.

Bo Sloveniji junija pomagal tudi Luka Dončić? | Foto: Anže Malovrh/STA Bo Sloveniji junija pomagal tudi Luka Dončić? Foto: Anže Malovrh/STA

Slovenijo konec junija in v začetku julija čaka nadaljevanje kvalifikacij, v tem delu pa bi Sloveniji v najboljšem primeru lahko na pomoč priskočil tudi Luka Dončić, ki je na lanskih olimpijskih igrah odigral ključno vlogo pri osvojitvi četrtega mesta na olimpijskih igrah. "Z Luko je ta ekipa res čisto druga, je pa res, da se tudi Luka lahko poškoduje, lahko pride vmes kaj drugega. Gre za reprezentanco, to ni individualni šport. To je kolektivni šport, v katerem odloča moč kolektiva. Res upam, da se bo vse dobro izšlo, ker bi si tudi jaz želel videti to reprezentanco na svetovnem prvenstvu," je še sklenil nekdanji trener s 25 državnimi in mednarodnimi lovorikami.

Preberite še:

Košarka: Hrvaška - Slovenija
Sportal Hrvati so si rešili kožo, obeta se pravi triler
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Finska, košarka
Sportal Slovencem zmanjkalo časa, Finci zmagali tudi v Bonifiki
Finska : Slovenija, slovenska košarkarska reprezentanca, Jaka Blažič
Sportal Slovenski košarkarji na Finskem doživeli boleč poraz
Ne spreglejte