Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
5.14

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

2

Natisni članek

Boban Marjanović Liga NBA NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Sreda, 24. 2. 2021, 5.14

3 leta, 2 meseca

Liga NBA, 23. februar

Nora trojka Dončića za zmago ob pisku sirene! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

2

Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom ulovil šesto zmago na zadnjih sedmih tekmah. Število zmag in porazov je zdaj izenačeno. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom ulovil šesto zmago na zadnjih sedmih tekmah. Število zmag in porazov je zdaj izenačeno.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je bil veliki junak dramatične zmage Dallasa nad Bostonom (110:107). V zadnjih 15 sekundah je zadel dve trojki, zadnjo, s katero je odločil o zmagovalcu, je dosegel pičlo desetinko pred koncem dvoboja. Z 31 točkami je bil prvi strelec dvoboja, za tri točke je metal izvrstnih 6/8, do novega trojnega dvojčka pa sta mu zmanjkali le dve asistenci. Znanih je vseh 24 udeležencev zvezdniške tekme All-Star.

Dallas Mavericks : Boston Celtics 110:107 (80:76, 55:56, 33:31)

Učinek Luke Dončića: 31 točk, met za tri 6/8, met za dve 5/15, prosti meti 3/4, 10 skokov, 8 asist., 1 ukr. žoga, 3 izg. žoge v 38 minutah

Kakšna drama! In kakšen zaključek. Luka Dončić je odločil dvoboj v korist svojega moštva tik pred piskom sirene, desetinko sekunde pred koncem je zadel trojko za novo zmago Dallasa, s katero so Mavericks končno izenačili število zmag in porazov v tej sezoni.

S tem je tudi zaprl usta nekaterim vztrajnim kritikom, ki čez lužo izpostavljajo ponesrečene zaključke tekem lige NBA, na katerih je poskušal slovenski košarkar zablesteti v izdihljajih srečanja in Dallasu praktično ob zvoku sirene priigrati zmago, a mu ni uspelo.

Dramatičen zaključek srečanja, dve trojki Luke Dončića v zadnjih 15 sekundah:

Bili so že trenutki, ko mu je v ''clutchu'' uspevalo, spomin na lansko zmago nad Los Angeles Clippers po podaljšku na dvoboju končnice, ki je potekal v Orlandu, je še kako živ. Bile pa so tudi številne tekme, na katerih se je 21-letnemu Ljubljančanu zatresla roka, tako da je zapuščal parket s sklonjeno glavo. Tokrat, ko je Dallas na domačem parketu pred dobrih tri tisoč gledalcev pričakal Boston Celtics, je Dončić spomnil na tistega junaka z omenjene tekme proti Clippers. Takrat, ko je bilo najpomembneje, je zadel trojko. Ne le eno, ampak več njih.

Trojki, na kateri bo še dolgo ponosen

Dončića je pogosto pokrival Tatum. | Foto: Reuters Dončića je pogosto pokrival Tatum. Foto: Reuters Na srečanju proti Keltom jih je skupno zadel šest, od tega dve v zadnjih 15 sekundah, ko se je rezultat v norem ritmu lomil, tekmeca pa sta si izmenjevala vodstvo. Najslajše je LD77 prihranil za konec. Za zadnji napad. Devet sekund pred koncem je Dallas pri rezultatu 107:107 krenil v zadnji napad. Če bi Dončić zadel, bi postal junak srečanja, če bi zgrešil, pa bi se napet dvoboj prevesil v podaljšek. Slovenskemu reprezentantu se je posrečilo prvo. S svojim značilnim korakom nazaj se je otresel tekmeca, zadel trojko in si skupaj s soigralci dal duška ob proslavljanju nove zmage.

Ko je junak srečanja delil občutke z gledalci, ga je čakalo mokro presenečenje. Krivec? Šaljivi soigralec James Johnson. | Foto: Reuters Ko je junak srečanja delil občutke z gledalci, ga je čakalo mokro presenečenje. Krivec? Šaljivi soigralec James Johnson. Foto: Reuters

Trojko je zadel le desetinko sekunde pred koncem (110:107). Bostonu je zmanjkalo časa, da bi vrnil udarec, Mavericks so nadaljevali zelo pozitiven trend in se razveselili že šeste zmage na zadnjih sedmih srečanjih, Dončić pa je končno dočakal tisto, kar ima najraje. To, da s svojo bogato statistiko - tokrat je prispeval 31 točk (prvi strelec srečanja), 10 skokov in osem asistenc - pomaga ekipi do zmage in skupnega slavja.

Neverjeten preobrat Bostona

Ljubljančanu, ki bo konec tedna dopolnil 22 let, sta do novega trojnega dvojčka zmanjkali le dve asistenci. | Foto: Reuters Ljubljančanu, ki bo konec tedna dopolnil 22 let, sta do novega trojnega dvojčka zmanjkali le dve asistenci. Foto: Reuters Dolgo časa je kazalo, da bo Dallas zmago dosegel veliko lažje. Če je bil rezultat v uvodnih treh četrtinah večkrat izenačen, tekmeca pa sta si ob izmenjavanju vodstva priigrala največ pet točk prednosti, so si Mavericks v zadnji četrtini na krilih Dončića, predvsem pa Jalena Brunsona, ki je takrat zadeval trojke kot po tekočem traku, priskrbeli najvišje vodstvo na tekmi. Slabe štiri minute pred koncem so po delnem rezultatu 14:2 povedli s 101:89, dišalo je po zanesljivi zmagi gostiteljev.

Kelti pa se s tem niso strinjali. Ko je bilo to najbolj potrebno, je Kemba Walker končno naravnal roko pri metu za tri točke, zvezdniški dvojec Jaylen Brown in Jayson Tatum, ki bo podobno kot Dončić nastopil na letošnji tekmi All-Star (v nasprotju s Slovencem bosta rezervista), je dodal svoje, tako da je prednost Mavericks začela hitro kopneti. V zgolj nekaj minutah je Dallas ostal brez vodstva. Boston je 37 sekund pred koncem povedel s 105:104. Domačim košarkarjem so začele po glavi rojiti neprijetne misli, takšen poraz bi bil velik udarec za samozavest.

To je bila ena najslajših in najbolj dramatičnih zmag slovenskega košarkarja, odkar nastopa v ligi NBA. | Foto: Reuters To je bila ena najslajših in najbolj dramatičnih zmag slovenskega košarkarja, odkar nastopa v ligi NBA. Foto: Reuters

No, potem pa je, ko se je do takrat vročemu Brunsonu ustavil met, prevzel odgovornost nase Dončić. Najprej je 15 sekund pred koncem s trojko prek visokega Nemca Daniela Theisa popeljal Dallas v vodstvo (107:105), nato je dobrih devet sekund pred koncem Brown izenačil na 107:107, v zadnjem napadu, ki bo zagotovo postal eden izmed neizogibnih delov kolažev največjih Dončićevih vragolij v ligi NBA, pa je sledila imenitna trojka, vredna nove zmage Dallasa.

Bolj natančen za tri kot pa dve točki

Zanimivo je, da je Dončić bolj natančno metal za tri kot pa dve točki. Na zadnjih desetih tekmah je njegov odstotek pri metu izza velike črte imeniten, kar 46-odstoten. Tokrat je bil mladi Slovenec prvovrsten, kar 75-odstoten, saj je zadel kar šest od osmih metov. Pri metih za dve točki je večkrat naletel na zelo zahtevno obrambo, Tatum ga je v prvem polčasu tudi dvakrat blokiral.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Pri metu za tri točke ni šlo njegovemu soigralcu Timu Hardawayu Jr., ki je zgrešil vseh osem poskusov, se je pa v boljši luči pokazal z nekaterimi prodori in silovitimi zabijanji, ki so povzdignili moštveni duh. Ob odsotnosti Kristapsa Porzingisa, manjkal pa je tudi Maxi Kleber, so precejšnjo bero točk poleg Dončića dodali še Brunson (22), Josh Richardson (16 - od tega 14 v prvem polčasu), Hardaway Jr. (14) in pa Boban Marjanović (10 točk in osem skokov). Ta je pred začetkom dvoboja skupaj z velikim slovenskim prijateljem poskrbel za smeh v dvorani, ko sta družno na parketu zaplesala kolo, ga učila soigralce in širila dobro voljo. Podobno je bilo tudi po tekmi, Dallasu se je posrečilo, Boston pa ni skrival nezadovoljstva, saj je prvič po dolgem času na lestvici "občudoval" negativno razmerje zmag in porazov.

Luka Dončić in Boban Marjanović sta med ogrevanjem zaplesala kolo:

Kaj bi šele bilo, če bi bila na tribunah množica

"Takoj po tekmi sem rekel: 'Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi bila na tribuni množica ljudi.' Občutek bi bil še boljši. No, nekaj jih je vendarle bilo, kar je bolje kot nič. Zahvaljujem se jim, da so prišli," je po veliki zmagi razmišljal Dončić in razkril, pri kateri trojki ob koncu mu je bilo lažje: "Če sem iskren, sem se bolj samozavestno počutil pri prvem metu. Ko sem vrgel, sem imel dober občutek. Na srečo je šlo notri, kar je edino pomembno. To je moje delo. Včasih imam na sebi dva košarkarja, pa moram podati, včasih vržem in zgrešim, včasih pa zadenem."

Rick Carlise je Dončića znova postavil ob bok najboljšim košarkarjem v zgodovini NBA. | Foto: Reuters Rick Carlise je Dončića znova postavil ob bok najboljšim košarkarjem v zgodovini NBA. Foto: Reuters

Carlisle: Dih jemajoče

"Dih jemajoče poteze Luke," je po novi izjemni predstavi 21-letnika dejal trener Dallasa Rick Carlisle in ga znova primerjal z največjimi NBA-jevci: "Košarkarji, kot so Dončić, Michael Jordan, LeBron James, Larry Bird in Kobe Bryant, imajo v tovrstnih položajih neke vrste laserski fokus. Težko je razložiti, kako deluje njihov um. Glede na to, kar sem videl v zadnjih letih, in tu govorim o več kot treh desetletjih, lahko rečem, da se, ko se igra zaostruje in prihajajo odločilni trenutki, osredotočajo le na eno, in to je uspeh ekipe. Naj bo to s popolnimi podajami ali izvrstnim metom na koš. Oba meta, ki ju je Luka sprožil v zadnji minuti, sta bila fenomenalna. Menim, da je bil ob prvem strelu v težjem položaju, saj se je iztekal tudi čas ... Njegov met je bil neverjeten."

"To je bilo popolnoma noro. Ko ga takole opazuješ, je najmanj, kar lahko rečeš, da je izjemno dober. Združuje nas kot ekipo, zdaj smo na pravi poti. Nadaljevati moramo tako in še naprej delati drug za drugega," je o Dončićevih zadnjih trenutkih tekme dejal eden od junakov zmage Jalen Brunson, ki je v zadnji četrtini dosegel 16 od svojih 22 točk. 

Luka Dončić Slovenija 2017
Sportal Številke ne lažejo. Luka Dončić najboljši vseh časov!

Dallas se naj ne bi znebil Porzingisa

Pri Dallasu je znova zaradi zdravstvenih razlogov manjkal Kristaps Porzingis. V ZDA so se prek Bleacher Reporta sprožila določena namigovanja, da vodstvo Mavericks razmišlja o možnosti prekinitve sodelovanja z latvijskim orjakom. Lastnik franšize Mark Cuban jih je razglasil za neresnična. Dallas tako še naprej resno računa na Porzingisa, ki proti Bostonu ni igral zaradi bolečin v hrbtu.

Na All-Star tudi 20-letni Zion Williamson

Na tekmi All-Star bo nastopil tudi Damian Lillard. | Foto: Reuters Na tekmi All-Star bo nastopil tudi Damian Lillard. Foto: Reuters Trenerji so določili seznam 14 košarkarjev, ki bodo na letošnjem zvezdniškem srečanju All-Star sodelovali kot rezervisti. Slovenski as Luka Dončić je bil izbran v začetno peterko zahodne konference, veliko prahu pa je v ZDA dvignila prav odločitev, da mladi Ljubljančan dobi prednost pred vročim ostrostrelcem Portlanda Damiana Lillarda. Ta v tej sezoni nima tako razkošne statistike kot Dončić, a s Trail Blazers dosega bistveno boljše rezultate kot slovenski reprezentant z Dallasom, hkrati pa ga odlikuje bolj natančen met iz igre.

Lillard je tako eden izmed sedmih rezervistov iz zahodne konference, ki bodo prejeli povabilo za nastop na ekshibicijskem dvoboju. Med njimi je tudi 20-letni Zion Williamson, ki je tako dočakal veliko čast.


All-Star 2020, igralci:

Začetna peterka, zahod: LeBron James (Los Angeles Lakers), Nikola Jokić (Denver Nuggets), Kawhi Leonard (Los Angeles Clippers), Luka Dončić (Dallas Mavericks) in Stephen Curry (Golden State Warriors),

Rezervisti, zahod: Damian Lillard (Portland TrailBlazers), Donovan Mitchell in Rudy Gobert (oba Utah Jazz), Anthony Davis (Los Angeles Lakers), Chris Paul (Phoenix Suns), Zion Williamson (New Orleans Pelicans) in Paul George (Los Angeles Clippers).

Začetna peterka, vzhod: Kevin Durant (Brooklyn Nets), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Joel Embiid (Philadelphia 76ers), Bradley Beal (Washington Wizards) in Kyrie Irving (Brooklyn Nets). 

Rezervisti, vzhod: James Harden (Brooklyn Nets), Jayson Tatum in Jaylemn Brown (oba Boston Celtics), Ben Simmons (Philadelphia 76ers), Zach LaVine (Chicago Bulls), Julius Randle (New York Knicks) in Nikola Vučević (Orlando Magic).  

Kapetana ekip, LeBron James in Kevin Durant, bosta izbirala soigralca 4. marca:

Liga NBA, 23. februar:

Dallas Mavericks : Boston Celtics 110:107
Dončić 31 (trojke 6/8), 10 sk., 8 asist., Brunson 22, Richardson 16; Brown 29, Tatum 28, Walker 21 

Cleveland Cavaliers : Atlanta Hawks 112:111
Sexton 29, Garland 17, 8 asist., Windler 15, Allen 13, 14 sk.; Young 28, 12 asist., 7 sk., Huerter 22

Orlando Magic : Detroit Pistons 93:105
Vučević 20, 9 sk., Fournier 14; Lee 21, Jackson 18, Grant 17

Brooklyn Nets : Sacramento Kings 127:118
Harden (14 asist., 11 sk.) in Brown 29, Irving 21, Harris 18; Fox 27, 8 asist., Haliburton 23, 9 asist., Holmes (11 sk.) in Barnes 18 

New York Knicks : Golden State Warriors 106:114
Randle 25, 10 sk., 7 asist., Payton 20, Rose 16, 8 asist.; Curry 37 (trojke 7/14), Oubre Jr. 19, 8 sk., Wiggins 16

Toronto Raptors : Philadelphia 76ers 102:109
Powell 24, Siakam 22; Harris 23, Korkmaz 19, Embiid 18, 12 sk., Simmons 15, 9 sk., 7 asist.

Milwaukee Bucks : Minnesota Timberwolves 139:112
Antetokounmpo 37, 8 sk., 8 asist., Forbes 23, Middleton in Lopez 15; Towns (11 asist., 8 sk.) in Beasley 26

Los Angeles Clippers : Washington Wizards 135:116
Leonard 32, George 30; Beal 28, 10 asis., Wagner 21

Denver Nuggets : Portland Trail Blazers 111:106
Jokić 41, Murray 24, (Vlatko Čančar ni igral); Lillard 25, Anthony 24

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Dončić imel razlog za zadovoljstvo, čeprav se je njegov osebni niz končal
slovenska košarkarska reprezentanca, Slovenija : Madžarska, Aleksander Sekulić
Sportal Slovenijo bi rad vodil na olimpijskih igrah, toda …
Luka Dončić Lebron James
Sportal Tekma All-Star bo, Luka Dončić deležen izjemne časti
 
Ne spreglejte