Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 10. 2018,
20.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

Petrol Olimpija

Torek, 9. 10. 2018, 20.40

5 let, 6 mesecev

Po porazu Petrol Olimpije proti Strasbourgu 71:81

Manjkalo idej, okoli vratu pa težak kamen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Petrol Olimpija Strasbourg | Košarkarji Olimpije so bili nemočni proti Strasbourgu. | Foto Vid Ponikvar

Košarkarji Olimpije so bili nemočni proti Strasbourgu.

Foto: Vid Ponikvar

Evropsko popotovanje Petrol Olimpije v ligi prvakov se je začelo s porazom proti francoskemu Strasbourgu. Ljubljančani niso bili kos izkušenim gostom, ki so brez težav skrili pomanjkanje višine.

Fibina liga prvakov ima v evropskem košarkarskem prostoru rang tretjerazrednega tekmovanja, v katerem je od slovenskih predstavnikov prostor le za Petrol Olimpijo. Ta je uvodno tekmo odigrala v Stožicah proti Strasbourgu. Na tribuni smo lahko po dolgem času videli tudi navijaško skupino Green Dragons, sicer pa so imeli košarkarji majhno podporo s tribun, na katerih se je zbralo le dobrih tisoč gledalcev.

Francozi razorožili košarkarje Olimpije

V prvi četrtini so še imeli razlog za zadovoljstvo, saj so jo Ljubljančani dobili z 21:19. V nadaljnjih desetih minutah je dodobra zaškripalo v napadu in obrambi. V dobrih šestih minutah so dosegli le tri točke, ki jih je s trojko prispeval spet razpoloženi Jan Špan.

Mirza Begić je nekajkrat uspešno zaustavil poizkusi nekdanjega francoskega reprezentanta Alija Traoreja, vendar je ta končal tekmo pri kar 20 točkah. | Foto: Vid Ponikvar Mirza Begić je nekajkrat uspešno zaustavil poizkusi nekdanjega francoskega reprezentanta Alija Traoreja, vendar je ta končal tekmo pri kar 20 točkah. Foto: Vid Ponikvar

Zmaji niso našli prave rešitve, kako spraviti žogo pod obroč, kjer so imeli premoč v višini, zato so se zatekali k metom od daleč. Vrgli so kar deset trojk. Čeprav ima Olimpija višje košarkarje, pa so atletski predstavniki francoskega kluba v prvem polčasu pobrali kar deset odbitih žog v napadu, eno tudi vsega 174 centimetrov visoki Ludovic Beyhurst.

"Agresivna obramba jim je grenila življenje"

"Prva tekma v tekmovanju je vedno nekaj posebnega, kajti obe ekipi imata visoka pričakovanja. Vedeli smo, da bo Olimpija doma želela zmagati. Vedeli smo, da so košarkarji mladi in talentirani, kar smo morali izkoristiti. V drugi četrtini jim je agresivna obramba grenila življenja," je kot ključ do zmage podal francoski selektor na klopi Strasbourga Vincent Collet.

Green Dragons niso dočakali zmage Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Green Dragons niso dočakali zmage Olimpije. Foto: Vid Ponikvar

Razlika se je v tekmečevo korist povečevala. Najvišja v prvem del je bila 12 točk, kakršna je bila tudi ob odhodu na odmor (46:34). Nekdanji francoski reprezentant Ali Traore je z 12 točkami povzročal nemalo težav.

Vse bolj vroč je z razdalje pa je postajal Nicolas Lang. V tretji četrtini, v kateri so košarkarji Olimpije pokazali zametke boljše igre in se približali na 52:60, je zadel tri in bil že pri 18 točkah. Francozi so vseskozi nadzirali potek dogodkov v Stožicah. Kadarkoli so domači poskušali zapretiti, so našli hiter odgovor. Mirza Begić je sicer s tremi blokadami nekajkrat preprečil, da so gostje, zlasti Traore, prišli pod koš, sicer pa so na prelahek način dosegali koše.

Unovčili izkušnje

Ob začetku zadnje četrtine je bilo že +19 za moštvo Colleta, kar je bil jasen znak, da bodo v domovino odpotovali s polnim izplenom. Trenutni prebliski so bili premalo, da bi lahko Olimpija tokrat računala na bolj ugoden razplet.

Francoski selektor na klopi Strasbourga Vincent Collet je imel bolj razpoložene igralce, ki so unovčili svoje izkušnje. | Foto: Vid Ponikvar Francoski selektor na klopi Strasbourga Vincent Collet je imel bolj razpoložene igralce, ki so unovčili svoje izkušnje. Foto: Vid Ponikvar

"Francozi imajo izkušeno ekipo. Naša možnost je bila, da bi igrali hitro, vendar nismo. Preveč skokov v napadu smo jim dovolili," je dejal Blaž Mesiček, ki je bil s 17 točkami najboljši strelec Olimpije, njegov trener Zoran Martić pa dodal: "Druga četrtina je bila zares slaba. Gostom je uspelo materializirati vse prednosti, ki jih imajo – fizične, izkušnje na zunanjih položajih in pod košem. Nismo se mogli prilagoditi. In Francozi so dovolj izkušeni, da so nato nadzirali takšno razliko do konca tekme. Imeli smo slabih deset minut, ki so pomenile kamen okoli vrata do konca tekme."

Naslednjo tekmo v ligi prvakov bo igrala prihodnjo sredo v Grčiji v Patrasu proti Promitheasu.

Petrol Olimpija : Strasbourg 71:81 (21:19, 34:46, 56:70)

Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodniki: Lucis, Salins (oba Latvija), Vitkauskas (Litva).

Petrol Olimpija: Jones 4 (2:2), Špan 15 (4:4), Lazić 8, Šamanić 2, Lapornik 7, Begić 12 (2:6), Badžim 3, Mesiček 17 (5:8), Sanon 2, Radulović 1 (1:2).

Strasbourg: Collins 6 (2:3), Beyhurst 3 (3:4), Serron 2, Nzeulie 13 (4:5), Green 10, Pietrus 4 (2:2), Lang 21 (1:2), Goulmy 2, Traore 20.

Prosti meti: Petrol Olimpija 14:22, Strasbourg 12:16.
Met za tri točke: Petrol Olimpija 7:22 (Špan 3, Lazić 2, Badžim, Lapornik), Strasbourg 7:21 (Lang 4, Green 2, Nzeulie).
Osebne napake: Petrol Olimpija 19, Strasbourg 22.
Pet osebnih: /.

Ne spreglejte