Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2022,
21.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

14

Natisni članek

Dallas Mavericks NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 4. 10. 2022, 21.08

1 leto, 2 meseca

Anketa med direktorji klubov NBA

Luki Dončiću skoraj polovica glasov, Srbi ne skrivajo razočaranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

14

Luka Dončić | Luka Dončić je po oceni generalnih menedžerjev v ligi NBA največji kandidat za osvojitev priznanja MVP. | Foto Reuters

Luka Dončić je po oceni generalnih menedžerjev v ligi NBA največji kandidat za osvojitev priznanja MVP.

Foto: Reuters

Če gre verjeti napovedi direktorjev klubov lige NBA, bi lahko Luka Dončić ob koncu sezone 2022/23 postal dobitnik enega najbolj prestižnih priznanj v svetu košarke. Zvezdnik Dallas Mavericks in slovenske reprezentance je v očeh vplivnih predstavnikov udeležencev lige NBA največji kandidat za osvojitev naziva najkoristnejšega igralca (MVP), ki bi predstavljal enega največjih dosežkov v zgodovini slovenske košarke!

Luka Dončić
Sportal Kako se Luka Dončić šali na treningu?

V zadnjih dveh sezonah je bil za najboljšega igralca sezone, dobitnika priznanja MVP (MVP – Most Valuable Player), izbran Nikola Jokić. Na presenečenje mnogih pa razočaranja ne skrivajo srbski mediji, kajti raznovrstnega centra Denver Nuggets letos sploh ni na seznamu kandidatov. V tradicionalni anketi, ki jo je med 30 generalnimi menedžerji izvedla uradna stran tekmovanja NBA.com, je ostal brez točk.

Največ jih je zbral njegov dobri prijatelj, 23-letni Ljubljančan, ki nosi dres Dallasa. Luka Dončić je prejel kar 48 odstotkov vseh glasov. Drugi na lestvici je Grk Giannis Antetokounmpo (34 odstotkov), ki je podobno kot Dončić na letošnjem EuroBasketu končal pot že v četrtfinalu, tretji je bodoči francoski reprezentant, sicer pa Kamerunec Joel Embiid (14 odstotkov), ameriško čast pa s pičlimi tremi odstotki možnosti rešuje ostrostrelec prvakov Golden State Warriors Stephen Curry (tri odstotke), ki je bil že dvakrat izbran za najboljšega igralca sezone, a se je to zgodilo že pred slabim desetletjem.

Zadnjih deset dobitnikov nagrade MVP za najboljšega igralca sezone:

2021/22 - Nikola Jokić/Srb (Denver)
2020/21 - Nikola Jokić/Srb (Denver)
2019/20 - Giannis Antetokounmpo/Grč (Milwaukee)
2018/19 - Giannis Antetokounmpo/Grč (Milwaukee)
2017/18 - James Harden/ZDA (Houston)
2016/17 - Russell Westbrook/ZDA (Oklahoma City)
2015/16 - Stephen Curry/ZDA (Golden State)
2014/15 - Stephen Curry/ZDA (Golden State)
2013/14 - Kevin Durant/ZDA (Oklahoma City)
2012/13 - LeBron James (ZDA (Miami)

Ne skriva cilja, želi osvojiti prstan

Luki Dončiću na EuroBasketu v Nemčiji, kjer je branil naslov, ni šlo vse po načrtih. Se mu bodo uresničili cilji v novi sezoni lige NBA? | Foto: Vid Ponikvar Luki Dončiću na EuroBasketu v Nemčiji, kjer je branil naslov, ni šlo vse po načrtih. Se mu bodo uresničili cilji v novi sezoni lige NBA? Foto: Vid Ponikvar Dončić je s svojo razkošno statistiko izstopal že v prejšnji sezoni. Sprva mu ni šlo tako dobro, Dallas je bil nekaj časa celo v negativnem razmerju zmag in porazov (16-18), LD77 pa se je srečeval s kritikami na račun telesne pripravljenosti in prekomerne teže. Pozneje je ponosu slovenske košarke steklo, s svojimi odličnimi predstavami pa je s seboj povlekel tudi soigralce. Telički so začeli zmagovati v daljših nizih, končali sezono z razmerjem 52-30, Dončić pa je povprečno na tekmo prispeval 28,4 točke, 9,1 skoka in 8,7 asistence, s čimer se je zelo približal številkam, potrebnim za trojnega dvojčka.

Dallasu je steklo tudi v končnici, prvič po desetletju se je uvrstil v konferenčni finale. ''Cilji ostajajo enaki tako zame kot tudi za ekipo. Želimo postati prvaki,'' je ob začetku priprav na sezono 2022/23 v Teksasu sporočil Dončić, ki bo imel v tej sezoni, če gre verjeti ''šestemu čutu'' generalnih menedžerjev, ki so v svojih klubih zadolženi za reševanje kadrovske politike, ogromno uspeha. Lahko bi izstopal celo do te mere, da bi postal prvi slovenski dobitniki priznanja MVP za najboljšega igralca sezone.

Stephen Curry je z Golden Statom v konferenčnem finalu s 4:1 izločil Dončićev Dallas. | Foto: Reuters Stephen Curry je z Golden Statom v konferenčnem finalu s 4:1 izločil Dončićev Dallas. Foto: Reuters

Ta je v zadnjih štirih sezonah končal v rokah Evropejca. Je po Antetokounmpu in Jokiću napočil čas za najmlajšega izmed ''velike evropske trojice'', šele 23-letnega čarovnika Dallas Mavericks? Tako razmišlja skoraj polovica vseh generalnih menedžerjev. Če jim bo o tem uspelo prepričati še novinarje, ki prispevajo pomemben delež pri končnih rezultatih po sezoni …  

Dallasa ni med kandidati za naslov

Generalni menedžerji so odgovarjali na številna vprašanja, vselej pa niso smeli glasovati za košarkarje svojih ekip. Na vprašanje, kateri klub je prvi favorit za naslov, jih je slaba polovica (43 odstotkov) glasovala za Milwaukee, drugi največji favorit je Golden state (25 odstotkov), ki bo v sezoni 2022/23 branil naslov, na tretje mesto pa se je uvrstil Los Angeles Clippers (21 odstotkov).

Celje Igrišče Dončić
Sportal V Celju zaživeli novi igrišči Mavs in Dončić #foto
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić se zabava in čez lužo že zmaguje #video

 

Ne spreglejte