Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2022,
5.12

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

7

Natisni članek

New Orleans Pelicans Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Sreda, 26. 10. 2022, 5.12

1 leto, 6 mesecev

LIGA NBA, 25. OKTOBER

Dončićev šov z napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

7

Luka Dončić | Luka Dončić je bil na gostovanju pri New Orleans Pelicans prekratek. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil na gostovanju pri New Orleans Pelicans prekratek.

Foto: Reuters

Novo gostovanje, nov tesen poraz Dallas Mavericks, ki niso znali izkoristiti dejstva, da je bilo moštvo New Orleans Pelicans oslabljeno. Manjkali so namreč trije standardni člani začetne peterke. Luka Dončić je bil s 37 točkami, 11 skoki in sedmimi asistencami sicer najbolj opazen posameznik, vendar je na koncu moral priznati poraz s 111:113. Slovenski košarkar je ob koncu skušal s trojko prinesti Dallasu zmago, vendar žoga ni našla želenega cilja.

Tretja tekma v sezoni za Dallas Mavericks, drugi poraz. Tudi tokrat na gostovanju, potem ko so bili v uvodnem obračunu za las prekratki proti Phoenix Suns (105:107). Mlada zasedba New Orleans Pelicans je imela več želje po zmagi, pa čeprav je bila vidno oslabljena. Manjkala sta najboljša strelca Brandon Ingram (protokol po pretresu možganov) in Zion Williamson (poškodba kolka), zaigral pa ni niti odlični obrambni košarkar Herbert Jones (poškodba kolena), ki je sicer član začetne peterke.

Luka Dončić se je v preteklosti dobro znašel proti New Orleans Pelicans in na dozdajšnjih medsebojnih tekmah dosegal v povprečju vsaj 33 točk. Na zadnji se je lahko pohvalil celo z 49 točkami. Tokrat se je zaustavil pri 37 točkah, 11 skokih in sedmih asistencah. Spencer Dinwiddie in Christian Wood sta bila razpoložena še s 24 oziroma 23 točkami, kar pomeni, da je preostali del Dallasove ekipe dosegel le 27 točk. Zaradi poškodbe gležnja je sicer manjkal Tim Hardaway jr., vendar to ni bil takšen manko, kot so ga imeli gostitelji.

Dončićeve trojke ...

Dončić je zadel 16 od 30 metov iz igre, a zgrešil kar enajst od trinajstih poskusov za tri točke. Dallasovi navijači so upali, da bo zadel odločilno v zadnjem napadu, ko je žoga letela po zraku z zvokom sirene, vendar je bil prekratek in domačini so se veselili zmage s 113:111. "Govoril sem, prosim, naj ne gre notri, prosim, naj ne gre notri," je bil po zmagi vesel branilec Pelicans CJ McCollum.

Mavericks so slabo odprli tekmo - v prvi četrtini so prejeli kar 40 točk - in bili večji del prvega polčasa v zaostanku. V drugi četrtini so imeli pribitek 16 točk (31:47), ko so se le prebudili in pred odhodom na počitek ujeli priključek pri 64:64, ko je izenačil prav Dončić.

Od takrat naprej smo spremljali bistveno bolj izenačen dvoboj. Ob vstopu v zadnjo četrtino so povedli s 94:88, a vodstvo hitro zapravili. Pobudo so spet prevzeli gostitelji, ki so minuto in pol pred koncem pobegnili na +5 pri 112:107.

Ob koncu prevzel odgovornost nase, a zgrešil odločilen met

Vajeti je takrat v svoje roke vzel Dončić. Sprva je 30 sekund pred iztekom znižal na 109:112. Pri gostiteljih je skušal tekmo končati McCollum, vendar je zgrešil met. Dallas je imel na voljo 13 sekund. Pričakovalo se je, da bodo gostje poskušali s trojko, vendar je šel Dončić v prodor in s polaganjem znižal na 111:112. Takrat je na semaforju kazalo še štiri sekunde. Hitro so storili prekršek nad Devontom Grahamom, ki je bil z linije prostih metov uspešen le enkrat.

Facundo Campazzo je debitiral v dresu Dallasa. V igro je vstopil 2:30 pred koncem prvem četrtine. Zadel je eno trojko iz treh poskusov, v statistiko pa vpisal še dve asistenci in ukradeni žogi. Argentinski košarkar je imel težave z vizo, zato je trajalo toliko časa, da je lahko zaigral za Mavericks. "Campazzo je pameten košarkar. Hitro se je vklopil v sistem in spoznal našo igro," je o njem dejal trener Jason Kidd.

Po minuti odmora so košarkarji Dallasa na tekmečevi polovici izvajali avt. Žoga je pričakovano prišla v roke slovenskega košarkarja, ki se je tokrat odločil za met za tri, vendar žoga ob zvoku sirene ni šla poti skozi obroč in zmaga je ostala doma.

Zaupa v Dončića in odločitve, ki jih sprejema

Glavni trener Dallasa Jason Kidd je izpostavil, da je bila strategija za zadnji napad pametno zastavljena, vendar je manjkala prava izvedba. "Vedeli smo, da bodo podvajali. Luka je moral vreči težek met. Velikokrat gledamo nanj, da nas bo rešil. Enostavno nismo izvedli napada, kot bi morali. Moramo biti boljši." Ob tem je Dinwiddie dodal: "Moramo bolje opraviti svoje delo in narediti Luki prostor, da bo lahko zadeval zmagovite mete. V ekipi imamo enega najboljših v tem poslu."

Jason Kidd zaupa v Dončićeve odločitve. | Foto: Reuters Jason Kidd zaupa v Dončićeve odločitve. Foto: Reuters

Zbrane ameriške novinarje je zanimalo, zakaj so se pri Dallasu štiri sekunde pred koncem pri zaostanku s 109:112 odločili za polaganje in ne met za tri točke. "Lahko bi klicali minuto odmora, vendar je imel Luka žogo. Zaupam njegovi naslednji potezi, ki jo bo naredil. Pametno je bilo, da je šel na polaganje, saj smo potem naredili prekršek za proste mete in dobili žogo za zmago. Verjetno so vsi mislili, da bo takrat metal za tri. Mislim, da se je odločil za pravo potezo," je razložil Kidd, ki je vesel, da se po poškodbah počasi v pogon vklapljata tudi Frank Ntilikina (desni gleženj) in Davis Bertans (desno koleno): "Veliko pozitivnega prizvoka je bilo. Govoril sem s Frankom, ki je dejal, da se počuti dobro. Pri obeh gredo stvari v pravo smer."

Dallas bo naslednjo tekmo odigral v noči na petek, ko bo še tretjič v sezoni gostoval. Prvo zmago na tujem terenu bodo Dončić in druščina iskali pri Brooklyn Nets, nato pa bo sledilo pet domačih obračunov v American Airlines Areni, v kateri so letos že padli Memphis Grizzlies.

Aktualni prvaki Golden State Warriors so ponoči doživeli pravo ponižanje. Ekipa Phoenix Suns jih je na domačih tleh povsem razorožila. S kar 134:105 je slavila zmago. Če je bil prvi polčas še izenačen, je bila v drugem slika povsem drugačna. Na parketu so zasijala Sonca, ki so drugi del igre dobila z 62:39 in vknjižila tretjo zmago v sezoni. S 34 točkami je bil najbolj vroč Devin Booker, pri gostih pa mejo 20 točk kot edini presegel Steph Curry (21).

 

Luka Dončić Christian Wood
Sportal Ob vprašanju o Dončiću je ostal brez besed

Liga NBA, 25. oktober

Washington Wizards : Detroit Pistons 120:99
Kuzma 25, Porzingis 20, Barton 16; Bogdanović 25, Cunningham 19

New Orleans Pelicans : Dallas Mavericks 113:111
Murphy III 22, McCollum 14, 11 as., Marshall 15; Dončić 37 (za 3 2/11, za 2 14/17, prosti meti 3/5), 11 sk., 7 as., 2 ukr. žogi, blokada, 3 izg. žoge v 36 min., Dinwiddie 24, Wood 23

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 108:94
Gilgeous-Alexander 33, 8 as., Mann 25; Kennard 15, Zubac 10, 14 sk., 7 bl.

Phoenix Suns : Golden State Warriors 134:105
Booker 34, 7 as., Bridges in Landale 17, Ayton 16, 14 sk., Paul 16, 9 as., 7 sk.; Curry 21, 8 as., 7 sk., Poole 17, Wiggins 16

Lestvici: 

Preberite še:

LeBron James
Sportal Vse več skrbi za Jamesa in LA Lakers, dve tekmi odločil podaljšek
Saša Zagorac
Sportal Zlati slovenski reprezentant odločno stopil v velike čevlje
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Blesteča predstava Dončića, ki ni ponovil napake
Ne spreglejte