Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
6.29

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Allen Iverson Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Nedelja, 7. 1. 2024, 6.29

3 mesece, 3 tedne

Liga NBA, 6. januar

Kakšna pohvala! Legendarni Američan bi izbral Luko Dončića.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
Luka Dončić | Luka Dončić je zelo cenjen v očeh legendarnega ameriškega košarkarja Allena Iversona. | Foto Reuters

Luka Dončić je zelo cenjen v očeh legendarnega ameriškega košarkarja Allena Iversona.

Foto: Reuters

V noči na nedeljo so bile v ligi NBA odigrane samo štiri tekme. Boston, vodilna ekipa sezone, je v gosteh s 118:101 premagal Indiano, drugouvrščena ekipa vzhodne konference Milwaukee pa je na gostovanju v Houstonu kljub izjemni predstavi Giannisa Antetokounmpa (48 točk) izgubila s 108:112. Dallas Luke Dončića bo naslednjič na delu v noči na ponedeljek, ko bo gostil Minnesoto, vodilni klub zahodne konference. Ljubljančan je izpustil zadnjo tekmo zaradi bolečin v gležnju, v košarkarskih krogih pa še kako odmevajo pohvale, ki jih je prejel na svoj račun od legendarnega Allena Iversona.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas vendarle našel recept tudi brez Dončića #video

Slovenski zvezdnik Luka Dončić spada med najbolj priljubljene košarkarje na svetu, zelo pa ga spoštujejo tudi velikani omenjenega športa. Med njih spada tudi 48-letni Allen Iverson. Svojčas je spadal med najbolj vroče branilce v ligi NBA, pred 23 leti pa popeljal Philadelphio v veliki finale, kjer je nato priznal premoč LA Lakers, pri katerih sta takrat izstopala Shaquille O'Neal in Kobe Bryant. Iverson je slovel po izjemno prodorni igri, s katero je povzročal tekmecem ogromne težave, v karieri pa je v svoji ekipi pogrešal soigralca, ki bi mu s svojo kakovostjo pomagal do šampionskega prstana.

Ko je Iverson nedavno gostoval pri novinarki Rachel Nichols v oddaji Headliners, je prejel vprašanje, s katerim visokim branilcem, ki trenutno nastopa v ligi NBA, bi najraje združil moči na parketu. Legendarni Američan z vzdevkom The Answer je brez oklevanja izbral paradnega konja Dallas Mavericks, 24-letnega Slovenca Luko Dončića, vse skupaj pa dopolnil z razlago, kako bi se odlično dopolnjevala, saj lahko igra Dončić kot organizator igre tako na "enki", kot tudi na "dvojki". Ker velja podobno tudi zanj, bi lahko zelo dobro sodelovala na igrišču.

"Bila bi smrtonosna," je prepričan nekdanji ameriški zvezdnik, ki je pred 23 leti prejel priznanje za MVP-igralca rednega ligaškega dela. Dončić, ki bo konec prihodnjega meseca na rojstnodnevni torti upihnil 25 svečk, na omenjeno priznanje še čaka. Sodeč po predstavah v tej sezoni, v kateri je drugi najboljši strelec lige (33,7 točke), v povprečju pa na tekmo beleži tudi veliko število asistenc (9,3) in skokov, (8,3) bi lahko v tej sezoni kandidiral za prestižno priznanje bolj kot kadarkoli prej.

Allen Iverson je najboljše predstave v karieri ponudil v dresu 76ers. | Foto: Getty Images Allen Iverson je najboljše predstave v karieri ponudil v dresu 76ers. Foto: Getty Images

Petkovo srečanje proti Portlandu je zaradi bolečin v gležnju, ki ga pestijo že dalj časa, preskočil. Njegovi soigralci s TrailBlazersi niso imeli težav in na krilih povratnika Kyrieja Irvinga zmagali s 136:101, povsem drugače pa bi bilo lahko v noči na ponedeljek, ko bo v Teksas prišla najboljša ekipa zahodne konference, Minnesota Timberwolves. Za ta dvoboj bi lahko kandidiral tudi Dončić. Trener Jason Kidd je namreč po zadnji tekmi pomiril navijače, da zdravstvene težave Dončića niso težje narave. 

Houston kljub velikemu večeru Antetokounmpa do zmage nad Milwaukeejem

Kaj pa se je ponoči dogajalo na košarkarskem parketu? Košarkarji Houston Rockets so se na krilih Alperna Senguna ter še šestih igralcev, ki so zbrali dvomestno število točk, v severnoameriški ligi NBA veselili pomembne domače zmage. Kljub izjemni predstavi za goste Giannisa Antetokounmpa, ki je dosegel 48 točk, so bili s 112:108 boljši od Milwaukee Bucks, druge najboljše ekipe vzhoda.

Sengun je bil z 21 točkami prvi strelec raket, temu je dodal še 11 skokov, Jeff Green in Jalen Green pa sta vsak k zmagi dodala po 16 točk. "Samo zanašali smo se na svojo obrambo," je po tekmi dejal Jeff Green in dodal: "Velikokrat smo že bili v takih položajih, znali smo se odzvati in si pomagati med seboj. Danes smo res zmagali kot ekipa."

Medtem pa je goste vodil dvakratni najkoristnejši igralec (MVP) Antetokounmpo, ki je 48 točkam dodal 17 skokov za sedmi zaporedni dvojni dvojček, vendar tudi to ni bilo dovolj za zmago v gosteh nad teksaško ekipo. Antetokounmpo je še na 18. tekmi v karieri dosegel vsaj 45 točk, s čimer se je kot rekorder kluba izenačil z legendarnim Kareemom Abdul-Jabbarjem.

Najboljša ekipa vzhoda in vodilna ekipa lige NBA Boston Celtics je v Indianapolisu s 118:101 premagala Indiana Pacers. Jayson Tatum in Jaylen Brown sta skupaj k zmagi prispevala 69 točk; Tatum 38, Brown pa 31.

Indiana, ki je decembra na medsezonskem turnirju lige izločila Boston, se je sicer dobro upirala, vendar v zadnji četrtini ni zmogla držati koraka z gosti.

"Dobro vemo, da lahko dosežejo tudi 160 točk," je dejal Tatum: "To je eden najboljših napadov v ligi. Igrajo s tempom. Žoga zelo dobro kroži. Znajo zadevati, zato se moraš res dobro zapreti, ko prideš na obisk v Indiano."

Julius Randle je dosegel 39 točk, Jalen Brunson pa 33 za zmago New York Knicks s 121:105 nad Wizards v Washingtonu. To je bila četrta zaporedna zmaga za kratkohlačnike.

Utah Jazz pa so v Philadelphii s 120:109 premagali oslabljene 76ers, pri katerih je manjkal MVP lige Joel Embiid, ki ima težave s poškodbo levega kolena. Na seznamu poškodovanih so tudi Tobias Harris, De'Anthony Melton in Robert Covington.

Prvi strelec jazzerjev je bil Lauri Markkanen s 33 točkami in 13 skoki, pri domačih pa je največ košev, 25, zbral Tyrese Maxey.

Liga NBA, 6. januar

Lestvica

Goran Dragić
Sportal Besedo ima sveži upokojenec Goran Dragić #video
Ricky Rubio
Sportal Košarkarski as prvič o duševnih težavah in koncu kariere
Luka Dončić
Sportal Prvi podatki glasovanja: Luka Dončić vodi med branilci
Nikola Jokić
Sportal Noro, kaj je ob zvoku sirene uspelo srbskemu asu! #video
 
Ne spreglejte