Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 3. 2022,
2.33

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Sacramento Kings Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Nedelja, 6. 3. 2022, 2.33

2 leti, 1 mesec

Liga NBA, 5. marec

Neverjetna drama v Dallasu, ki je zmagal brez Luke Dončića #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Luka Dončić | Luka Dončić zaradi poškodbe levega palca na nogi ni nastopil proti Sacramentu. Poškodba ni težje narave, tako da bo v noči na torek že pomagal soigralcem proti Utahu. | Foto Guliver Image

Luka Dončić zaradi poškodbe levega palca na nogi ni nastopil proti Sacramentu. Poškodba ni težje narave, tako da bo v noči na torek že pomagal soigralcem proti Utahu.

Foto: Guliver Image

V ligi NBA je tekma med Dallasom in Sacramentom potekala v znamenju promocije Slovenije kot turistične in gospodarske destinacije na ameriškem trgu. Češnjo na torti slovenskega večera v Dallasu bi moral predstavljati nastop vročega zvezdnika Luke Dončića, a zaradi poškodbe palca na nogi ni kandidiral za srečanje. Njegovi soigralci so dolgo časa zaostajali, v prvem polčasu tudi za -19, a so se v zadnji četrtini vrnili v igro in nato po razburljivi končnici, ko je odločilno trojko tri sekunde pred koncem zadel Dorian Finney-Smith, le ugnali goste (114:113).

Vrhunci srečanja v Dallasu:

Ljubitelji košarke v Sloveniji so z razočaranjem sprejeli novico, da bo Luka Dončić zaradi poškodbe palca na levi nogi preskočil dvoboj s Sacramentom. Ta se je začel ob zelo dobrodošlem terminu za Evropejce (ob 23. uri po slovenskem času), a žal brez osrednjega junaka, ki je v zadnjih tednih v ligi NBA navduševal mlado in staro ter bil tako prepričljiv, da se vse bolj pogosto pojavlja v debatah o tem, kateri so najresnejši kandidati za letošnje priznanje MVP igralca sezone. 

Spencer Dinwiddie v dvoboju z Domantasom Sabonisom. Na koncu se je smejalo Američanu, ki je s 36 točkami dosegel strelski rekord sezone. | Foto: Reuters Spencer Dinwiddie v dvoboju z Domantasom Sabonisom. Na koncu se je smejalo Američanu, ki je s 36 točkami dosegel strelski rekord sezone. Foto: Reuters

Zdravniška služba ni 23-letnemu Ljubljančanu prižgala zelene luči za nastop, tako da je soigralce spremljal le kot gledalec in navijač. Poškodba ni težje narave, tako da je trener Jason Kidd pred srečanjem dal vedeti, da bo Dončić zagotovo nared za naslednjo tekmo, ki bo še kako pomembna za Dallas. Takrat bodo v noči na torek pri Mavericks gostovali sosedje na lestvici, četrtouvrščeni Utah Jazz.

Dončić ni mogel oplemenititi slovenskega večera, za katerega je v sodelovanju s klubom Dallas Mavericks poskrbela Slovenska turistična organizacija (STO). Dogodek, namenjen turistični promociji dežele na sončni strani Alp, je minil brez prvega zvezdnika Dallasa na parketu. Občinstvo je lahko med polčasom uživalo v atraktivnih vragolijah slovenske akrobatske skupine Dunking Devils, na ekranu pa je lahko izvedelo marsikaj o naravnih lepotah in znamenitostih dežele na sončni strani Alp.

Luka Dončić
Sportal Noro, kakšno zabijanje! Je bil to res Luka? #video

Sacramento vodil že za +19

Občinstvo v American Airlines Center, prvih pet tisoč gledalcev, ki je prestopilo prag dvorane, je prejelo zeleni šal s promocijskim napisom ''I feel Slovenia'', je kljub neigranju Dončića vseeno prišlo na svoj račun, Sprva ni kazalo preveč uspešno za gostitelje. Namesto slovenskega reprezentanta se je prvič v začetni peterki, odkar je prišel iz Washingtona, znašel letošnji novinec Spencer Dinwiddie. Čeprav je skupaj z Jalnom Brunsonom marljivo polnil koš tekmecev, je bil Sacramento vedno korak hitrejši.

De'Aaron Fox je bil večji del srečanja nerešljiva uganka za obrambo Dallasa. | Foto: Reuters De'Aaron Fox je bil večji del srečanja nerešljiva uganka za obrambo Dallasa. Foto: Reuters

Blestel je zlasti De'Aaron Fox, ki je že v uvodni četrtini dosegel kar 23 točk. Gostje iz Kalifornije so povečevali prednost, ki je sredi druge četrtine znašala že 19 točk. Mavericks so bili brezidejni v napadu in predvidljivi, ob slabšem metu za tri točke se niso mogli Kraljem približati na več kot -14, pod košema pa je kraljeval Domantas Sabonis.

Tudi v tretji četrtini dolgo časa ni kazalo, da bi lahko Dallas poskrbel za preobrat. Sacramento je na krilih izjemnega Foxa ohranjal dvomestno prednost, ki pa se je v zadnjih minutah tretje četrtine vendarle začela topiti. Telički so s pomočjo bučnega občinstva, ki je prepoznalo pomembnost trenutka, in učinkovitega Dinwiddieja (s črte prostih metov je metal 12/13) le našli način, kako se približati gostom. Dallas je prvič na tekmi povedel pri rezultatu 95:94, nato je Sacramento znova ušel gostiteljem, a ne za dolgo. Sledil je še en preobrat. Odločilen.

Trojka Doriana Finney-Smitha, ki je odločila zmagovalca srečanja. | Foto: Reuters Trojka Doriana Finney-Smitha, ki je odločila zmagovalca srečanja. Foto: Reuters

V napeti končnici, ko je pri rezultatu 111:111 že dišalo po podaljšku, je nato Dorian Finney-Smith, ki je na srečanju zadel kar pet trojk, dobre tri sekunde pred koncem popeljal Dallas v vodstvo (114:111). Sacramentu se zadnji napad ni izšel po načrtih, nekdanji košarkar Dallasa Harrison Barnes je zgrešil trojko za izenačenje, tako da se je lahko v Dallasu začelo veliko slavje.

Kako so soigralci "zmočili" enega izmed junakov srečanja Finney-Smitha med televizijskim intervjujem, nato pa si ga je privoščil še Brunson:

To je bila četrta zaporedna zmaga Mavericks v tej sezoni, še drugič v tem tednu pa so premagali tekmeca, proti kateremu so zaostajali že 19 točk. Podobno je bilo tudi proti Golden Statu. Takrat je igral tudi Dončić ter prispeval 41 točk, 10 skokov in 9 asistenc! Tokrat jih je dal Fox v taboru tekmecev 44, izenačil strelski rekord kariere, a tudi to ni pomagalo Sacramentu do pozitivnega rezultata v Dallasu.

Dallas Mavericks je v tej sezoni odigral brez Luke Dončića 16 tekem. Sedem jih je dobil, devet pa izgubil. Ko je računal na pomoč Ljubljančana, jih je dobil 32, izgubil pa le 16. | Foto: Reuters Dallas Mavericks je v tej sezoni odigral brez Luke Dončića 16 tekem. Sedem jih je dobil, devet pa izgubil. Ko je računal na pomoč Ljubljančana, jih je dobil 32, izgubil pa le 16. Foto: Reuters

Dallas spada v zadnjih mesecih med najboljše klube v ligi NBA. Na zadnjih 30 tekmah se je zmage veselil 23-krat.

V petek se je udeležil gala večera "Mavs Ball", na katerem so zbrali 1,5 milijona dolarjev za dobrodelne projekte v zvezni državni Teksas:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zabijal v ritmu Debele dekl'ce #video

Dragić danes na delu že ob 19. uri

Brooklyn z Goranom Dragićem bo naslednjič na delu v nedeljo, ko bo gostoval pri Bostonu. Dvoboj bo odigran v času nedeljske matineje, kar omogoča ljubiteljem košarke v Evropi izrazito atraktiven termin za ogled srečanja, saj se bo začel ob 19. uri po slovenskem času.

Goran Dragić bo z Mrežicami v nedeljo gostoval v Bostonu. | Foto: Reuters Goran Dragić bo z Mrežicami v nedeljo gostoval v Bostonu. Foto: Reuters

Dallas čaka v noči na torek zelo pomemben dvoboj v boju za morebitno četrto mesto v zahodni konferenci, saj se bo v Teksasu mudil sosed z razpredelnice, Utah Jazz.

Luka Dončić
Sportal Dončić novo veliko priznanje kronal z zmago, boleč poraz za Dragića

Liga NBA, 5. marec:

Dallas Mavericks : Sacramento Kings 114:113
Dinwiddie 36 (met iz igre 11/22), 7 as., 5 izg. žog, Brunson 23, 6 as., Finney-Smith 17 (trojke 5/11), 6 sk., Green 12, 12 sk., Bullock 11, Dončić ni igral; Fox 44 (met iz igre 18/31), 6 as., Sabonis 15, 10 sk., 6 as., Lyles 11, 6 sk. DiVincenzo 10 (trojke 3/6), 8 sk.

Charlotte Hornets : San Antonio Spurs 123:117
Rozier 31, Ball 24, Plumlee 13 sk.; Johnson 33, Murray 25

Memphis Grizzlies : Orlando Magic 124:96
Bane 24, Morant 25, Jackson Jr. 19; Anthony 19, F. Wagner 15, M. Wagner 17

Miami Heat : Philadelphia 76ers 99:82
Butler 21, Herro 21, Adebayo 10 sk.; Embiid 22 (15 sk.)

Minnesota Timberwolves : Portland Trail Blazers 135:121
Towns 36 (15 sk.), Nowell 22, McDaniels 16; Simons 38, Williams 21, Watford 12 (14 sk.)

Los Angeles Lakers : Golden State Warriors 124:116
James 56 (10 sk.), Westbrook 20, Anthony 14; Curry 30, Poole 23, Wiggins 14

Lestvica: 

Ne spreglejte