Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
7.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

Nikola Jokić Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Indiana Pacers Los Angeles Lakers Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 1. 3. 2023, 7.15

1 leto, 1 mesec

Liga NBA, 28. februar

Razpoloženi Dončić ostal brez rojstnodnevnega darila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je na svoj 24. rojstni dan dosegel 39 točk, devet skokov in šest asistenc. | Foto Reuters

Luka Dončić je na svoj 24. rojstni dan dosegel 39 točk, devet skokov in šest asistenc.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v noči na sredo s 122:124 na domačem parketu klonili proti Indiani Pacers in zabeležili še peti poraz na zadnjih šestih tekmah. Luka Dončić je tako na 24. rojstni dan ostal brez tako želene zmage, čeprav je bil slovenski košarkar z 39 točkami, devetimi skoki in šestimi asistencami prvi igralec srečanja. Trojko za zmago Dallasa je 1,8 sekunde pred koncem zgrešil Kyrie Irving. Košarkarji Denverja so s 133:112 ugnali Houston Rockets, Vlatko Čančar je ob zmagi svoje ekipe dosegel devet točk, štiri skoke in tri asistence, Nikola Jokić pa je postal šesti košarkar v zgodovini, ki se je podpisal pod vsaj sto trojnih dvojčkov.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić ostal brez kluba

Učinka slovenskih košarkarjev:

Luka Dončić: 39 točk (11/16 za 2, 3/9 za 3, 8/12 prosti meti), 9 sk., 6 as., 1 blokada, 2 izg. žogi v 37:34

Vlatko Čančar: 9 točk (1/1 za 2, 2/5 za 3, 1/1 prosti meti), 4 sk., 3 as., 1 ukr. žoga v 26:56

Čeprav so košarkarji Dallas Mavericks dobrih šest minut pred koncem tekme z Indiano še zaostajali s 110:121 so se v končnici z delnim izidom 10:0 dve minuti in pol pred koncem vrnili v igro za uspeh, a so na koncu ostali praznih rok. V dramatični končnici je 11,2 sekunde pred koncem rezultat na 122:124 z dvema zadetima prostima metoma znižal slavljenec Luka Dončić, na drugi strani pa je dva prosta meta zapravil Andrew Nembhard, pomemben skok pa je nato 7,3 sekunde pred koncem pod košem Indiane pobral Tim Hardaway Jr.

Po zadnji minuti odmora na zahtevo Jasona Kidda je tako napad za zmago pripadel gostiteljem, pri katerih je odgovornost z metom za tri 1,8 sekunde pred koncem prevzel Kyrie Irving, a njegov poskus ni našel cilja, zmaga pa je tako odšla v Indiano.

Poskus Irvinga za zmago:

"Bil je dober met. To je Kyrie. Vemo, da lahko zadene ogromno metov, zato ima vse naše zaupanje," je po koncu o metu ameriškega zvezdnika in soigralca dejal Dončić. "Še vedno verjamem, da nam lahko uspe, ugotoviti in postoriti moramo še nekaj stvari, predvsem v obrambi," je bil še jasen novopečeni 24-letni košarkar.

Vrhunci igre Luke Dončića:

Zasedba Dallasa je tako še na svoji peti od zadnjih šestih tekem ostala brez zmag, na obračunih, na katerih sta skupaj zaigrala Dončić in Irving pa so pri izplenu 1-4, od tega so tri tekme izgubili v napetih končnicah, v katerih so imeli priložnosti za zmago. "Mislim, da tu ne bi smeli govoriti o nama, ampak o celotni ekipi, ker igramo kot moštvo. Izgubimo in zmagamo kot ekipa. Tu ni govora o dveh košarkarjih, zato moramo biti boljši kot celotna ekipa. To je vse," je na vprašanje o dinamiki z Irvingom po koncu tekme odgovoril Dončić.

Slovenski košarkar je bil sicer na svoj 24. rojstni dan prvi igralec tekme. V dobrih 37 minutah in pol na parketu je dosegel 39 točk (11/16 za 2, 3/9 za 3, 8/12 prosti meti), devet skokov in šest asistenc, eno blokado, izgubil pa je dve žogi. Prislužil pa si je tudi novo tehnično napako.

Vrnil se je Maxi Kleber. | Foto: Reuters Vrnil se je Maxi Kleber. Foto: Reuters Vrnitev Kleberja

Nekaj pozornosti je danes slavljencu Dončiću "odvzel" Maxi Kleber, ki je zaradi poškodbe izpustil zadnjih 25 tekem, vrnitve na parket pa je bil na polovici prve četrtine vesel tudi Dončić, ki je z velikim nasmehom ob aplavzu v American Airlines Centru na parketu pozdravil Nemca. Ta je ob vrnitvi v ekipo v slabih 24 minutah na parketu dosegel devet točk. Dallas je prvo četrtino na domačem parketu dobil s 33:31, v drugi pa so prevladovali gostje, ki so v končnici prvega polčasa prvič na srečanju povedli z dvomestno razliko, na odmor pa so se podali z vodstvom 69:59.

Dončić in Rick Carlisle. | Foto: Reuters Dončić in Rick Carlisle. Foto: Reuters

Kljub vodstvu pa Dalllas ni dovolil, da bi si gostje priigrali višjo razliko od 12 točk in so počasi, a vztrajno topili prednost zasedbe, ki jo vodi nekdanji prvi mož Dallasa Rick Carlisle. Ob delnem izidu 20:7 za Dallas se je Dončić ob eni izmed akcij obrnil proti svojemu nekdanjemu strategu in mu v šali nakazal, naj vzame minuto odmora. Kljub temu je nasmeh ob koncu tekme ostal na ustih trenerja Indiane, ki je zmagala drugič zapored. Dallas je zdaj z razmerjem 32-31 sedmi na zahodu, kjer se še naprej bije neizmeren boj za mesta, ki vodijo v končnico, vse bolj se z ognjem igrajo tudi Mavericks, ki jih naslednja tekma čaka v noči na petek, ko bo v Dallasu gostovala Philadelphia. Če bi se redni del sezone končal zdaj, bi Dallas moral igrati dodatne kvalifikacije (play-in) za nastop v končnici.

Poleg razpoloženega Dončića sta mu pri Dallasu (12/37 met za tri) s 16 točkami sledila Hardaway Jr. in Irving (9 asistenc), Reggie Bullock je srečanje končal pri 14 točkah. Pri gostih je Tyrese Haliburton, ki si rojstni dan deli z Dončićem, na svoje dopolnjeno 23. leto dosegel 32 točk in sedem skokov, Myles Turner je obračun končal pri 24 točkah.

Čančar do zmage, Jokić do jubileja Vlatko Čančar je dosegel devet točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vlatko Čančar je dosegel devet točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Uspešnejši večer pa je za košarkarji Denverja, ki so proti Houston Rockets osvojili drugo zmago v nizu. Na gostovanju v četrtem največjem mestu v ZDA so Nuggets slavili s 133:112, Vlatko Čančar pa je ob zmagi svoje ekipe prispeval devet točk, štiri skoke in tri asistence. Prav posebna tekma pa je za Srbom Nikolo Jokićem, ki se je s 14 točkami, 11 skoki in desetimi asistencami podpisal pod svoj stoti trojni dvojček v karieri. Postal je šesti košarkar v zgodovini lige, ki mu je uspelo doseči magično mejo stotice, pred njim so zdaj LeBron James (106 trojnih dvojčkov), zdajšnji strateg Dallasa Jason Kidd (107), Magic Johnson (138), Oscar Robertson (181) in Russell Westbrook (198).

Naslednji Denverjevi tekmeci Memphis Grizzlies, drugouvrščena ekipa zahodne konference so s 121:109 premagali Los Angeles Lakers, pri katerih je manjkal poškodovani prvi strelec LeBron James. S trojnim dvojčkom se je pri zmagovalcih izkazal Ja Morant (39 točk, 10 skokov in 10 podaj), pri moštvu iz mesta angelov pa je največ pokazal Anthony Davis (28 točk in 19 skokov).

Košarkarji Chicago Bulls, ti so v torek tudi uradno odslovili Gorana Dragića, ki je izpustil že zadnjih nekaj tekem, pa so z 98:104 klonili proti Toronto Raptors.

Luka Dončić
Sportal Dončiću se obeta prekrasno darilo za rojstni dan

Liga NBA, 28. februar:

Lestvica:

LeBron James
Sportal Najboljšega strelca v zgodovini lige čaka večtedensko okrevanje
Boston Celtics Marcus Smart
Sportal Kratkohlačniki sklatili Kelte z vrha lige NBA, Miami prekinil niz porazov
Ne spreglejte