Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
29. 12. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić New Orleans Pelicans Anthony Davis Liga NBA

Sobota, 29. 12. 2018, 6.20

5 let, 4 mesece

Liga NBA, 28. december

Nova rapsodija Luke Dončića v ligi NBA, ki je bil vroč kot še nikoli #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Luka Dončić | Luka Dončić je proti New Orleansu dosegel 34 točk. Zadel je kar sedem trojk. | Foto Reuters

Luka Dončić je proti New Orleansu dosegel 34 točk. Zadel je kar sedem trojk.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so v noči na soboto tesno izgubili na gostovanju pri New Orleansu (114:112), slovenski mladi as Luka Dončić pa je s 34 točkami poskrbel za strelski rekord v ligi NBA. Pri gostiteljih je bil z 48 točkami neustavljiv Anthony Davis. Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića nadigral Cleveland (118:94).

Učinek Luke Dončića: 34 točk, met za tri 7/10, met za dve 3/6, prosti meti 7/13, 3 asistence, 2 skoka, 4 izgubljene žoge v 33 minutah in 33 sekundah.

Povprečje v tej sezoni: 19,5 točke, 6,6 skokov, 5 asistenc, 0,3 blokade v dobrih 32 minutah

Nova tekma, nov presežek Luke Dončića! Pred tremi dnevi ga je proti New Orleans Pelicans od prvega trojnega dvojčka v ligi NBA ločil le skok, tokrat pa je proti istemu tekmecu, le da je tokrat tekma v primerjavi s prejšnjo bila v New Orleansu, postavil nov strelski rekord.

Luka Dončić
Sportal Dončić je bil besen kot ris #video

Slovenski športnik leta je dosegel 34 točk in prejšnji rekord, ko je pred dobrim tednom navdušil na gostovanju pri Los Angeles Clippers (32 točk), popravil za dve točki! Za slovenskim rekordom v ligi NBA, ki ga je s 40 točkami pred štirimi leti prav na tekmi proti New Orleansu postavil Goran Dragić, je zaostal le šest točk.

Izjemen strelski večer Davisa in Dončića:

Ljubljančan je blestel zlasti pri metu izza velike črte. Zadel je kar sedem trojk in postal prvi najstnik, ki mu je uspel omenjen podvig v ligi NBA. Pred njim je za najmlajšega košarkarja, ki je na eni tekmi zadel sedem trojk, veljal D'Angelo Russell (20 let in sedem dni). Dončić je bil izjemno natančen, saj je zadel kar sedem od desetih metov za tri točke. Bil je tako vroč kot še nikoli, zato je ljubitelje Dallasa še toliko bolj začudila odločitev, da v zadnjem napadu, do konca so bile še štiri sekunde, New Orleans pa je vodil s 114:112, stvari v svoje roke prevzame Dennis Smith Jr. 

Dončić je postal najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na eni tekmi zadel sedem trojk:

Smith, povratnik v moštvo Dallasa, ki je odpravil poškodbo desnega zapestja in zaigral prvič po 13. decembru, je do takrat dosegel 14 točk. V napeti končnici ni bil uspešen, žoga po prodoru ni hotela skozi obroč.

Priložnost za izenačenje, s katerim bi se tekma prevesila v podaljšek, je tako splavala po vodi. Dončić po novem tesnem porazu v gosteh ni skrival razočaranja, pelikani pa so si lahko oddahnili, saj so prekinili niz petih zaporednih porazov. Dallas ostaja najmanj uspešen gost v ligi NBA v tej sezoni. Na 17 gostovanjih v tej sezoni je zmago okusil le dvakrat.

Vrhunci srečanja v New Orleansu in napeta končnica:

Davis nerešljiva uganka za Dallas

Ljubljančan je v dvorani Smoothie King Center zadel kar 10 od 16 metov, Anthony Davis pa je bil z 48 točkami prvi strelec dvoboja. | Foto: Reuters Ljubljančan je v dvorani Smoothie King Center zadel kar 10 od 16 metov, Anthony Davis pa je bil z 48 točkami prvi strelec dvoboja. Foto: Reuters Dallas je v dvorani Smoothie King Center dobil prvi polčas s 66:55. Do občutne prednosti je prišel zlasti po zaslugi natančnih metov z razdalje, v katerih je prednjačil Dončić. Dallas je v prvem delu zadel kar 10 od 19 trojk, domači pa le eno od 13.

V nadaljevanju so gostitelji popravili igro v obrambi, dobili tretjo četrtino z 31:22 in ujeli goste iz Teksasa. Slabih osem minut pred koncem so povedli prvič po uvodni četrtini (99:96), nato pa so sledile napete minute. V napadu je bil neustavljiv Anthony Davis. Zvezdnik New Orleansa je povzročal ogromne težave prvemu centru Dallasa DeAndreju Jordanu (9 točk in 15 skokov) ter na koncu z 48 točkami, to je njegov strelski rekord v tej sezoni, in 17 skoki postal prvi junak srečanja.

Davis je po dvoboju opozoril na boljšo igro New Orleansa v obrambi v drugem polčasu, ogromno pohvalo pa je namenil Dončiću. "Luka je hudičevo dober igralec," je dejal prvi strelec New Orleansa, ki je na parketu prebil kar 43 minut, deset več od najstnika iz Slovenija, velikega kandidata za najboljšega novinca sezone v ligi NBA.

Nadvlado gostiteljev pod košem je z 22 točkami potrdil še Julius Randle, pri gostih pa je poleg Dončića strelsko izstopal le še Harrison Barnes (21 točk), a v primerjavi s slovenskim legionarjem ni bil najbolj natančen, saj je zadel iz igre le sedem od 18 poskusov.

Trojka, s katero je Dončić postavil nov mejnik:

Nemški veteran Dirk Nowitzki je prvič v tej sezoni dosegel dvomestno število točk (11).

Telički so še enkrat več v ligi NBA ostali praznih rok po dramatični končnici srečanja. Čaka jih naporen ritem, saj bodo v naslednjih 25 dneh odigrali kar 14 tekem. Prihodnjič bodo na delu v noči na ponedeljek, ko bodo na domačem parketu pričakali Oklahoma City Thunder.

Miami po visoki zmagi sedmi na Vzhodu

Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića, ki bo zaradi poškodbe kolena odsoten z igrišč vsaj še slaba dva meseca, navdušil navijače v American Airlines Arena s prepričljivo zmago nad Clevelandom (118:94). Pri vročici je najbolj izstopal Justise Winslow (24 točk, 11 skokov in 7 asistenc), mejo desetih točk pa je preseglo še šest njegovih soigralcev.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Edina tekma v noči na soboto, na kateri je bil zmagovalec odločen šele po podaljšku, se je igrala v Minneapolisu. Gostitelji so ostali praznih rok, zmage, šele desete v tej sezoni, pa so se veselili košarkarji Atlanta Hawks (123:120). Največ točk so pri gostih prispevali Kent Bazemore (23 točk), John Collins (21 točk in 10 skokov) in Dewayne Dedmon (19 točk in 13 skokov), izkazal pa se je tudi novinec Trae Young (16 točk in 11 asistenc). Pri Minnesoti sta bila najbolj razigrana Karl-Anthony Towns (31 točk in 19 skokov) in Robert Covington (28 točk).

Izjemen večer Črnogorca

Phoenix je doma izkusil moč košarkarjev Oklahoma City Thunder (102:118), pri katerih se je znova vse vrtelo okrog Russella Westbrooka. Dosegel je 40 točk, dvakrat več od drugega najboljšega strelca ekipe Dennisa Schroderja (20), dodal pa še 12 skokov in osem asistenc, tako da ni manjkalo veliko do novega trojnega dvojčka v ligi NBA. Pri gostiteljih, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, je največ točk dosegel Devin Booker (25 točk in 10 asistenc), T. J. Warren jih je pristavil 19, novinec Deandre Ayton pa se je podpisal pod 16 točk in devet skokov.

Vrhunska predstava Nikole Vučevića proti Torontu:

Orlando je presenetil in se znesel nad v tej sezoni zelo močnim Torontom (116:87), ki je pogrešal poškodovanega Kyla Lowryja in Jonasa Valaučiunasa. Pod obroči se je izkazal Črnogorec Nikola Vučević. Prispeval je 30 točk, kar 20 skokov, dodal pa še osem asistenc!

Mestni obračun v Los Angelesu je v dvorani Staples pripadel ''gostom''. Clippers so premagali Lakers s 118:107. Največ preglavic je jezernikom sta povzročala Lou Williams (36 točk) in Italijan Danilo Gallinari (19 točk in 10 skokov). Pri oslabljenih gostiteljih, za katere nista igrala poškodovana zvezdnika LeBron James in Rajon Rondo, je bil najboljši strelec Kyle Kuzma (24).

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić in Dirk Nowitzki
Sportal Ko po nekaj tednih zadostuje zgolj ime: Luka
Luka Dončić
Sportal Manjkajoči skok Luke Dončića za popolno veselje
Luka Dončić
Sportal Dončić se je spogledoval z novim mejnikom, 900. zmaga za legendo Dallasa #video
Ne spreglejte