Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2022,
5.27

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

12

Natisni članek

Brooklyn Nets Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Petek, 28. 10. 2022, 5.27

1 leto, 6 mesecev

LIGA NBA, 27. OKTOBER

Dončić čaral, navdušil in v Brooklynu pisal zgodovino! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

12

Luka Dončić | Luka Dončić se je izkazal proti zvezdniškemu Brooklynu. | Foto Reuters

Luka Dončić se je izkazal proti zvezdniškemu Brooklynu.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je blestel na gostovanju v New Yorku. Dallasu je do zmage po podaljšku (129:125) pomagal s kar 41 točkami, ki jim je dodal 14 asistenc in 11 skokov, s tem pa se podpisal pod prvi trojni dvojček v novi sezoni. Pri zvezdniškem Brooklynu sta pričakovano izstopala Kyrie Irving in Kevin Durant. Skupaj sta dosegla kar 76 točk, a na koncu ostala brez zmage. Dončić je dvoboj zaznamoval s številnimi atraktivnimi potezami, med podaljškom pa je nekdo iz občinstva proti njemu zalučal kozarec. Na srečo je zgrešil cilj.

Luka Dončić
Sportal Dončić se je zapisal v zgodovino lige NBA, a na koncu zmajeval z glavo

Pred začetkom nove sezone lige NBA ni manjkalo drznih napovedi o tem, da bi lahko Luka Dončić osvojil enega najprestižnejših individualnih priznanj in postal najboljši igralec rednega dela (MVP). Sodeč po tem, kako je vstopil v sezono in s kakšno lahkoto polni osrednje statistične rubrike, je takšen scenarij še kako mogoč.

Če bo Dallas izboljšal še zadnje trenutke srečanj, v tej sezoni so potegnili krajšo v zadnjih sekundah že v Phoenixu in New Orleansu, obakrat je met za zmago zapravil 23-letni Slovenec, bodo lepše še številke Mavericks. Za zdaj gre ekipi iz Teksasa, ki je prejšnjo sezono izpadla šele v konferenčnem finalu, polovično uspešno. Po štirih tekmah se lahko pohvali z dvema zmagama. Drugo, prvo v gosteh v tej sezoni, je dočakala v noči na četrtek v Brooklynu. To je bila tekma, ki jo je v marsičem zaznamoval Dončić.

Vrhunci tekme Luke Dončića v Brooklynu:

V dvorani Barclays Center so ga predstavili kot največjega zvezdnika gostov, nato pa na obračunu, na katerem je imel na drugi strani zelo zahtevna tekmeca, rojena strelca Kevina Duranta in Kyrieja Irvinga (skupaj sta dosegla 76 točk), prispeval ogromen delež k zmagi Dallasa. Dvoboj je bil tako napet in izenačen, da je zmagovalca odločil šele podaljšek, Dončić pa je na koncu prispeval 41 točk, 14 asistenc in 11 skokov! S strelskim rekordom sezone, s katerim je povprečje doseženih točk v tej sezoni popravil na dobrih 36 točk, s čimer je trenutno celo najbolj vroči strelec lige NBA, je spravljal v obup košarkarje Brooklyn Nets.

Dočakal je tudi svoj prvi trojni dvojček v sezoni, obenem pa podiral številne mejnike in rekorde. Statistični guruji so kmalu po koncu dvoboja izkopali podatek, da je Dončić postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na dvoboju zbral vsaj 41 točk, 14 asistenc, 11 skokov in tri ukradene žoge. Obenem je postal šele deseti Zemljan, ki je zbral vsaj tri trojne dvojčke, na katerih je presegel mejo 40 točk. Takšnih in drugačnih statističnih sladkorčkov je bilo ogromno, Dončiću pa je bilo najpomembneje, da je Dallas na koncu zabeležil zmago in hitro pozabil na nedaven tesen poraz pri oslabljenih Pelikanih v New Orleansu.

Slab začetek, dober konec

Že v uvodni tretjini je prispeval 13 točk. | Foto: Reuters Že v uvodni tretjini je prispeval 13 točk. Foto: Reuters Kako je potekal obračun? Dallas dvoboja pri nekdanjemu klubu Gorana Dragića ni začel dobro. Brooklyn je povedel z 9:2, po prvi minuti odmora Jasona Kidda pa so njegovi varovanci le začeli zadevati. Sledil je delni rezultat 10:0 za goste, pri čemer je imel veliko prstov vmes Spencer Dinwiddie. Nekdanji košarkar Nets je zadel dve trojki, nato pa se je strelsko odprlo še Dončiću. V obrambi ga je pokrivalo kar nekaj različnih košarkarjev, a jim je povzročal težave, zlasti Japonec Yuto Watanabe pa je polnil svojo statistiko z osebnimi prekrški. LD77, vlečni konj franšize iz Dallasa, je zadržal trend, ki ga spremlja (tudi) v tej sezoni, ko v uvodnih četrtinah krepko presega mejo desetih točk. Tokrat jih je dosegel 13, Dallas pa je po prvi četrtini srečanja vodil s 30:23.

V nadaljevanju je sledil festival trojk. Pri gostiteljih je pričakovano zadeval Kyrie Irving, pri Dallasu pa se je razigral povratnik Tim Hardaway Jr. A le za kratek čas, Dončić, ki je bodril soigralce z rezervne klopi in prvo polovico druge četrtine počival, je spremljal preobrat Brooklyna. Razigral se je še Kevin Durant, Nets so z delnim rezultatom 11:2 prevzeli vodstvo. Ko je pet minut pred koncem polčasa v igro vstopil Dončić, so gostitelji vodili že za osem. Kmalu pa se je prednost domačih stopila, Dallas je po prihodu slovenskega asa zaigral bolje in hitro ujel Newyorčane.

Asistenca Kleberju, o kateri se bo še dolgo govorilo

Zelo izenačen boj smo spremljali tudi v tretji četrtini. Brooklyn se je sprva malce oddaljil, Dallas pa je teplo pomanjkanje idej v napadu. Gostje so začeli izgubljati večje število žog, a so na srečo imeli v svojih vrstah vročega Dončića, ki je v tretji četrtini dosegel kar 15 točk. Občinstva pa ni očaral le s točkami, ampak tudi drugimi vrlinami.

Atraktivna asistenca Luke Dončića, s katero je pri rezultatu 80:80 domiselno zaposlil Maxija Kleberja in poskrbel za spletno uspešnico:

Pri rezultatu 80:80 mu je uspela zelo atraktivna podaja, ko je obrnjen s hrbtom proti košu opazil Maxija Kleberja in mu podal žogo nazaj. Nemec je izkoristil imenitno podajo, dosegel koš in poskrbel, da se je Dončiću vpisala še ena asistenca. Najodmevnejša tistega večera. Dallas si je pridobil prednost in v zadnjo četrtino vstopil s +6.

Bullock ob zvoku sirene zgrešil za zmago

Reggie Bullock je zapravil priložnost za zmago nad Brooklynom v rednem delu, je bil pa natančnejši v podaljšku. | Foto: Reuters Reggie Bullock je zapravil priložnost za zmago nad Brooklynom v rednem delu, je bil pa natančnejši v podaljšku. Foto: Reuters Dallas je brez Dončića pokazal ogromno ranljivosti tudi v zadnji četrtini. Brooklyn je na krilih vročega dvojca Irving – Durant pridobil kar deset točk in spravil Mavs v težave. Ko je Luka Magic vstopil v igro, so Kiddovi varovanci zaostajali za štiri točke (106:110), a se nato vrnili in 43 sekund pred koncem vodili z 112:110. Nato so Dončiću po polaganju z desne strani že prišteli dve točki, saj je bilo sprva videti, da je Kevin Durant njegov met blokiral nepravilno, takrat, ko se je žoga že spuščala proti obroču.

Videopregled je dokazal nasprotno. Koš se ni štel, Brooklyn je zaostajal le za dve točki. Nato ni bil uspešen v napadu, a je devet sekund pred koncem Avstralec Ben Simmons spretno ukradel žogo Luki Dončiću, potem pa je v protinapad zdrvel Durant in z zabijanjem izenačil na 112:112. Do konca je ostalo še osem sekund. Dončić je lepo našel prostega Reggieja Bullocka, ki pa je ob zvoku sirene zgrešil za tri točke.

Luka Dončić se je vpisal v zgodovino, postal je šele deseti košarkar na svetu, ki je vknjižil vsaj tri trojne dvojčke, pri katerih je dosegel vsaj 40 točk:

Zmagovalca je tako odločil podaljšek, že pred tem pa je postalo jasno, da je dragulj slovenske košarke dočakal prvi trojni dvojček v tej sezoni. V podaljšku je še polepšal številke. Začelo se je z njegovim košem (114:112), nato pa je z duhovitimi, lucidnimi asistencami omogočal neovirane mete za tri točke svojim soigralcem, ki ga niso pustili na cedilu. Zadevali so kot po tekočem traku, tako da je Dallas kmalu ušel na ogromnih +9.

Veselje Luke Dončića, njegovih soigralcev in lastnika kluba Marka Cubana na klopi Dallasa po eni izmed trojk košarkarjev Mavericks. | Foto: Reuters Veselje Luke Dončića, njegovih soigralcev in lastnika kluba Marka Cubana na klopi Dallasa po eni izmed trojk košarkarjev Mavericks. Foto: Reuters

''Skušamo narediti vse, kar je v naši moči, da bi Luki olajšali delo na parketu. Ko nam poda žogo, je naša edina naloga, da izvedemo met samozavestno,'' je po zmagi dejal drugi najboljši strelec Dallasa Hardaway Jr., ki je zaradi bolečin v stopalu izpustil prejšnjo tekmo v New Orleansu, Nemec Maxi Kleber, ki je prav tako v podaljšku zadel trojko, pa je dodal: ''Luka je verjetno najboljši mož v doseganju zahtevnih košev, a zna v napadu tudi izbirati pravilne košarkarske odločitve. V podaljšku so ga tekmeci agresivno krili, a se je odločil pravilno in nam takrat podal trikrat, štirikrat zapored. Bili smo vroči in zadeli tiste trojke.''

Prednost Dallasa se je v nadaljevanju podaljška nekoliko stopila, a nikoli na razliko, ki bi jo gostitelji še lahko ujeli. Bullock je prispevali odločilni točki prek prostih metov, telički pa so proslavljali zmago s 129:124, pri kateri je skoraj tretjino vseh točk Dallasa prispeval izjemni Dončić. ''Naredili smo kar nekaj dobrih stvari, a žal to ni bilo dovolj," je po porazu, že četrtem Brooklyna v tej sezoni, priznal Irving.

Dallas se po sladki zmagi v ameriškem velemestu, ki nikoli ne spi, vrača domov, kjer bo v nadaljevanju sezone odigral pet zaporednih domačih tekem.

Gneča ljubiteljev košarke in oboževalcev Luke Dončića, ki so pred tekmo v dvorani Barclays Center zvezdnika Dallasa prosili za podpis:

Luka Dončić si je pred tekmo vzel čas za srečanje z nekdanjim soigralcem J. J. Redickom in se podpisal na njegov dres, ki ga je nosil Redickov sin.

NBA bo prenašal Wembanyamove tekme

Vzhajajoča francoska košarkarska zvezda Victor Wembanyama bo kmalu na očeh precej večjega števila košarkarskih navdušencev. Iz severnoameriške lige NBA so sporočili, da bodo prek spletne aplikacije NBA prenašali tekme 220 centimetrov visokega igralca, ki je glavni favorit, da bo izbran kot številka 1 na naboru 2023.

Victor Wembanyama
Sportal Francoski orjak, ki je zasenčil Luko Dončića

Od sobote bodo na voljo tekme francoskega kluba Boulogne-Levallois Metropolitans 92, katerega član je 18-letni Wembanyama, kar pomeni, da bo NBA prenašal sploh prvo z NBA nepovezano ligo. Na aplikaciji NBA bo mogoče spremljati tudi pokalne tekme vodilne lige francoskega prvenstva ter decembrsko tekmo zvezd.

Liga NBA, 27. oktober:

Brooklyn Nets : Dallas Mavericks 125:129*
Irving 39 (trojke 5/14), 7 sk., Durant 37 (met iz igre 12/21); Dončić 41 (met iz igre 14/28), 14 as., 11 sk., Hardaway Jr. 18 (trojke 4/8), Kleber 15

Oklahoma City Thunder : Los Angeles Clippers 118:110
Gilgeous-Alexander 24, 6 as., Dort 21, Pokuševski 15; Powell 21, Jackson 18, Wall 17, 6 as., Zubac 12, 18 sk.

Golden State Warriors : Miami Heat 123:110
Curry 33 (trojke 7/14), Thompson 19, Wiggins 18, 10 sk.; Butler 27, 8 as., 6 sk., Adebayo 26, 8 sk., Strus 14

Sacramento Kings : Memphis Grizzlies 110:125
Fox 27, 6 sk., Barnes 20, Murray 18, 6 sk., Monk 15, 7 as.; Bane 31 (trojke 6/8), 6 sk., Morant 22, 6 as., 5 sk., Clarke 16

* po podaljšku

Lestvici:

Preberite še:

Dončić
Sportal Incident v Brooklynu. Navijač kozarec, poln ledu, usmeril v Dončića. #video
Luka Dončić
Sportal Dončićev šov z napako
Goran Dragić Billy Donovan Chicago Bulls
Sportal Dragićevi Biki odgnali lanske finaliste, Čančar poraz Denverja spremljal s klopi #video
Ne spreglejte