Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2024,
6.17

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,33

Natisni članek

Natisni članek

Kevin Durant Devin Booker Phoenix Suns Denver Nuggets Nikola Jokić Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA Liga NBA

Nedelja, 27. 10. 2024, 6.17

1 dan

Liga NBA, 26. oktober

Dončićevih 40 točk je bilo premalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,33
Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel 40 točk, a je bilo to premalo za zmago v gosteh proti Phoenixu. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel 40 točk, a je bilo to premalo za zmago v gosteh proti Phoenixu.

Foto: Guliverimage

V noči na nedeljo je bilo v ligi NBA odigranih deset tekem, na delu sta bila slovenska legionarja v najmočnejšem klubskem košarkarskem tekmovanju na svetu. Luka Dončić, ki je na tekmi dosegel 40 točk, je z Dallasom neuspešno gostoval v Phoenixu. Domači košarkarji so na koncu zasluženo slavili s 114:102. Vlatko Čančar je z Denverjem doma izgubil proti LA Clippers (104:109). Primorec ni stopil na parket, njegovi ekipi pa do zmage ni pomagalo niti 41 točk Nikole Jokića, ki je prvič v karieri na eni tekmi zadel kar sedem trojk.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić: Mislim, da lahko igramo še veliko boljše
Vrhunci tekme Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Phoenix Suns : Dallas Mavericks 114:102

Učinek Luke Dončića: 40 točk (met 12/25, za tri 5/13, prosti 11/12), 10 sk., 4 as., 1 blokada, 2 izg. žoge v 39 min.

Preostali strelci: Irving 22, Thompson 19, Gafford 7, P. J. Washington 5, Livley II 5

kevin_thumb
Sportal Hm, kaj je zabrusil Luki Dončiću? #video

Luka Dončić je na tekmi prispeval 40 točk. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je na tekmi prispeval 40 točk. Foto: Guliverimage

Dončič je bil daleč najboljši košarkar na parketu

Na tekmi med Phoenix Suns in Dallas Mavericks je bil daleč najboljši košarkar na parketu Luka Dončić. Ljubljančan je na tekmi v svojo statistiko vpisal 40 točk, ob tem pa je dodal še 10 skokov in 4 asistence. A to na koncu ni bilo dovolj za zmago na gostovanju. Kyrie Irving je dosegel 22 točk, Klay Thompson pa se je ustavil pri 19 točkah.

Phoenix je tekmo dobil z izidom 114:102. Pri domačih košarkarjih je bil najbolj razpoložen Kevin Durant. Ta je dosegel 31 točk, 9 skokov in dve asistenci. Devin Booker je za Sonca prispeval 21 točk. Košarkarji Dallasa imajo po dveh odigranih tekmah eno zmago in en poraz.

Jason Kidd, trener Dallasa. | Foto: Guliverimage Jason Kidd, trener Dallasa. Foto: Guliverimage Kako vključiti še ostale igralce?

"Mislim, da je Phoenix ta večer dobro igral. Nocoj smo bili iz nekega razloga brez energije, a to bomo obravnavali, ko bomo šli naprej. Gre za maraton in ne za šprint. Pogledali bomo posnetek in videli, kako lahko vključimo še nekatere druge fante. Ampak ti trije (Luka Dončić, Kyrie Irving in Klay Thompson) so nas držali v igri. Preprosto ni šlo," je po tekmi povedal trener Dallasa Jason Kidd, ki je med drugim dodal, da so njegovi varovanci na tekmi naredili preveč prekrškov, saj so nasprotniki metali kar 37 prostih metov.

Prvo tretjino so domači košarkarji dobili za dve točki

Prvo tretjino so košarkarji Phoenixa dobili za dve točki, potem ko se je ta končala z izidom 28:26. Pred tem so imeli prednost že petih točk, ampak so naredili osebno napako nad Luko Dončićem, ki je metal za tri točke. Ljubljančan je zadel dva meta in zmanjšal zaostanek. Koškarji Phoenixa so bili natančni predvsem z meti iz razdalje.

Luka Dončić v obrambni akciji. | Foto: Guliverimage Luka Dončić v obrambni akciji. Foto: Guliverimage V drugi četrtini si je Phoenix prvič ustvaril dvomestno prednost

Tudi v drugi četrtini so domači košarkarji narekovali ritem igre, saj so prvič na tekmi Dallasu ušli na dvomestno prednost in imeli na polovici druge četrtine 13 točk prednosti. Ob odhodu v slačilnico je bil izid na semaforju 63:55.

V tretji četrtini so se košarkarji Dallasa vendarle nekoliko prebudili in znižali zaostanek na eno točko (67:68), a so nasprotniki hitro reagirali. Znali so izkoristiti dva zapravljena napada gostov in se na ta način znova nekoliko odlepili. Slabih šest minut pred koncem tretje četrtine je bil s črte za tri točke uspešen Durant in poskrbel, da je imel Phoenix prednost desetih točk (81:71). Dobri dve minuti pred koncem je Luka Dončić odšel na klop, zamenjal ga je Maxi Kleber. Naš košarkar se je 24 sekund pred koncem četrtine znova vrnil na parket, a v tem času ni vpisal nobene točke. Pred zadnjo četrtino je razlika znašala enajst točk (91:80).

Pri domačih košarkarjih je bil najbolj razpoložen Kevin Durant. | Foto: Guliverimage Pri domačih košarkarjih je bil najbolj razpoložen Kevin Durant. Foto: Guliverimage

Phoenix je v zadnji četrtini vseskozi držal varno prednost

Slabih sedem minut pred koncem so imeli domači košarkarji prednost že 15 točk. V nadaljevanju igre so košarkarji Dallasa zgrešili kar nekaj metov, razpoložen je bil le Dončić. Dobre tri minute pred koncem je spet zadel Dončić in Dallas se je približal na osem točk zaostanka. V nadaljevanju je razlika znašala deset točk, a so košarkarji Dallasa izgubili žogo v napadu. V naslednjem napadu je bila ob metu za tri točke nad Bookerjem storjena osebna napaka. Uspešen je bil pri vseh treh in zvišal prednost na 113:100. Slabo minuto pred koncem je bilo že jasno, da ima Phoenix tekmo v svojih rokah, potem ko so vodili 114:102, to pa je bil tudi končni izid tekme.

Dallas v noči na torek čaka naslednja tekma. V domači dvorani  American Airlines Center bodo gostil Utah.

Na uvodni tekmi so LA Clippers premagali Denver

Uvodna tekma novega večera v ligi NBA je v dvorani Ball Arena pripadla gostom iz Kalifornije. LA Clippers so premagali Denver (109:104). V prvem polčasu so vodili že za +18 (42:24), a se je v nadaljevanju njihova prednost stopila. Ko se je pri gostiteljih razigral Nikola Jokić, se je Denver povsem vrnil v igro. 29-letni Srb je dosegel kar 41 točk, zadel sedem trojk, kar mu pred tem v bogati karieri ni uspelo še nikoli, dodal pa še devet skokov in štiri asistence.

Vrhunci dvoboja v Denverju:

Denver si je v zadnji četrtini priigral že manjšo prednost, a se gostje le niso predali. Norman Powell je z natančnimi meti za tri točke (7/11) poskrbel za dramatično končnico. Skupaj z Jamesom Hardnom (23 točk in 16 asistenc) ter Ivico Zubcem (24 točk in 15 skokov) je jeziček na tehtnici znova prevesil na stran gostov.

Norman Powell je dosegel 37, Nikola Jokić pa 41 točk. Oba sta zadela po sedem trojk. | Foto: Reuters Norman Powell je dosegel 37, Nikola Jokić pa 41 točk. Oba sta zadela po sedem trojk. Foto: Reuters

Jokić je imeniten vtis pokvaril v zadnji minuti, ko je 19 sekund pred koncem zapravil enega izmed dveh prostih metov, nato pa je pri zaostanku s 104:107 zgrešil še trojko za izenačenje. Do takrat je za tri točke metal 7/11. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar ni vstopil v igro, Nuggets pa so tako izgubili še drugo tekmo na začetku sezone.

Sonca, ki jih po novem vodi Mike Budenholzer, so v tej sezoni odigrala že dve tekmi. Najprej so po podaljšku ugnala LA Clippers (116:113), nato pa izgubila proti LA Lakers (116:123).

Bil bi šok, če Dončić kmalu ne bo prejel te lovorike

Nikola Jokić je v zadnjih štirih sezonah kar trikrat postal dobitnik priznanja MVP. | Foto: Reuters Nikola Jokić je v zadnjih štirih sezonah kar trikrat postal dobitnik priznanja MVP. Foto: Reuters Na uradni strani lige NBA, seznam je sestavil novinar Shaun Powell, so izpostavili 15 največjih kandidatov za dobitnika priznanja MVP. V prejšnji sezoni ga je osvojil Srb Nikola Jokić, to mu je uspelo tretjič v zadnjih štirih sezonah. Na seznamu se je pričakovano znašel tudi Luka Dončić, ki mu mnogi v tej sezoni napovedujejo izjemne uspehe.

Poleg prvega zvezdnika Dallasa in slovenske košarke so se na seznamu (po abecednem vrstnem redu) znašli še Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Jalen Brunson (New York), Stephen Curry (Golden State), Anthony Davis (LA Lakers), Kevin Durant (Phoenix), Anthony Edwards (Minnesota), Joel Embiid (Philadelphia), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), Tyrese Haliburton (Indiana), LeBron James (LA Lakers), Nikola Jokić (Denver), Donovan Mitchell (Cleveland), Domantas Sabonis (Sacramento) in Jayson Tatum (Boston). "Če je Dončić vodilni v točkah in asistencah, v prejšnji sezoni je bil na omenjenih lestvicah prvi in drugi, nanj zagotovo ne smemo pozabiti. Še zlasti, če bo Dallas v rednem delu dobil najmanj 50 tekem. Nedvomno spada med največje talente v ligi, tako da bi bil šok, če Dončić kmalu ne bo prejel te lovorike. Zdaj je napočil njegov čas," so zapisali na uradni strani lige NBA. Zanimivo je, da je bil zadnji Američan, ki je osvojil priznanje MVP igralca rednega dela sezone, James Harden. In to pred davnimi šestimi leti.

Liga NBA, 26. oktober:

Lestvica: 

Preberite še:

Coby White
Sportal Chicago v NBA pokvaril domači večer Milwaukeeja #video
Luka Dončić, Dallas Mavericks
Sportal Dallas zmagovito odprl sezono, Luka Dončić se je razigral šele v drugem polčasu
James Harden
Sportal Curry že ogret, izjemna vrnitev Balla v ligi NBA #video
Kyrie Irving
Sportal Drugačen obraz Kyrieja Irvinga
Ne spreglejte