Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 1. 2021,
5.25

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Natisni članek

Denver Nuggets Brooklyn Nets Miami Heat Dallas Mavericks NBA Liga NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Nedelja, 24. 1. 2021, 5.25

3 leta, 3 mesece

LIGA NBA, 23. JANUAR

Hladna domača prha za vročega Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

2

Luka Dončić | Luka Dončić je bil v obračunu s Houstonom razpoložen, a je ob visokem zaostanku obsedel na klopi. | Foto Guliver Image

Luka Dončić je bil v obračunu s Houstonom razpoložen, a je ob visokem zaostanku obsedel na klopi.

Foto: Guliver Image

Po dveh zaporednih gostujočih zmagah so košarkarji Dallas Mavericks v noči na nedeljo izgubili proti Houstonu (133:108), ob čemer je zbledela tudi dobra predstava, pod katero se je v treh četrtinah tekme podpisal Luka Dončić (26 točk, 5 skokov, 8 asistenc). Praznih rok je na gostovanju pri Brooklynu ostal tudi Miamijev organizator igre Goran Dragić (19 točk, 7 asistenc). Zato pa je lahko Vlatko Čančar s klopi pozdravil zmago Denverja po dveh podaljških.

Še pred dvema tednoma bi Luka Dončića na tekmi njegovega Dallasa na teksaškem obračunu s Houstonom pričakal trikratni najboljši strelec lige NBA James Harden. A ker je ta pred kratkim po dolgotrajnem nezadovoljstvu s teksaškim okoljem izsilil selitev v Brooklyn, je bil v noči na nedeljo bradati zvezdnik tekmec Gorana Dragića in njegovega Miamija. Zanimivo je, da je bil Houston tudi brez svojega nekdanjega zvezdnika in dežurnega porabnika žog pretrd oreh za Dallas, medtem ko je bil ob soočenju z Miamijem šele osmi (12 točk) strelec tekme. A se je po prilagoditvi igre v dresu zvezdniškega Brooklyna vselil nove zmage. Dončić in Dragić se je tokrat nista. Edine slovenske zmage se je tako veselil Vlatko Čančar, toda v napeti tekmi, v kateri je njegov Denver po dveh podaljških strl odpor Phoenixa (120:112), ni bilo priložnosti za Koprčanove igralne minute.

Dončić je obsedel

Po gostujočih zmagah nad Indiano in SA Spurs je košarkarje Dallasa ob vrnitvi domov pričakala hladna teksaška prha, ki sta jo v dresu Houstona odprla predvsem izjemno razpoložena Eric Gordon (33 točk) in DeMarcus Cousins (28 točk, 17 skokov). Premoč raketnega moštva je bila tako očitna, da je tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić zadnji del tekme presedel na klopi za rezervne igralce. Pred tem je v sicer dobrem ritmu v dobrih 29 minutah na parketu dosegel 26 točk (met za 3 točke 1:6, za 2 točki 8:12, prosti meti 7:12), 5 skokov in 8 asistenc.  

Za razliko od predhodne tekme je dodatno oslabljeni Dallas (poleg znanega terceta, ki ga sestavljajo Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber in Dwight Powell, je tokrat manjkal še Kristaps Porzingis) izjemno slabo odprl tekmo. Houston je namreč že v prvi četrtini povedel s 16 točkami prednosti (26:10), predvsem pa je imel ob porozni obrambi tekmeca ob polčasu na svojem računu že kar neverjetnih 70 točk (70:61). Nad gladino vode je Dallas pravzaprav držal le Luka Dončić, ki je do odmora dosegel kar 20 točk, ob tem pa je z žogami zaposloval in skušal prebujati pretežno nerazpoložene soigralce.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Edinega upanja na zasuk so bili navijači Dallasa deležni v tretji četrtini, ko so se gostitelji po dobrem nizu približali na vsega tri točke zaostanka (74:71), a ob manku širšega nabora razpoloženih igralcev in obrambnih vrzelih je bil rezultat že ob koncu tega dela tekme 104:83. Dallas se tako v zadnjem delu ni potegoval za zmago, Dončič pa posledično ne za še lepše številke v svoji statistiki. 

Blizu, a tako daleč

Bližje zmagi je bil z Dragić, a velja izpostaviti, da Miami na gostovanju v Brooklynu ni vodil niti v enem trenutku tekme, tako da je zaključnih minus štiri (128:124) še celo v območju sprejemljivega. Zvezdniška zasedba gostiteljev, pri katerih so izstopali Kevin Durant (31 točk), Kyrie Irving (28 točk, 7 asistenc), Joe Harris (23) in James Harden (12 točk, 11 asistenc in 7 skokov) je na vrhuncu svoje premoči vodila tudi s +18.

Dvoboj nekdanjih košarkarjev Houstona: Goran Dragić vs. James Harden | Foto: AP / Guliverimage Dvoboj nekdanjih košarkarjev Houstona: Goran Dragić vs. James Harden Foto: AP / Guliverimage

Upanje na preobrat je vlil tokrat zelo razpoloženi Bam Adebayo (41 točk, 9 skokov, 5 asistenc), predvsem na začetku zadnje četrtine. Podprvaki so jo odprli z delnim rezultatom 11:0 in prišli v položaj, ko so začeli gostiteljem nevarno dihati za vrat. A so zmogli priti le do točke zaostanka. Imeli so tudi nekaj priložnosti za dokončen preobrat, tekmo pa izgubili v taktični igri osebnih napak in prostih metov.

Na ta način je zbledela tudi nova všečna predstava Gorana Dragića. Koseški zmaj je bil resda nerazpoložen pri metih za tri točke (0:6), a je vseeno vknjižil 19 točk (za 2 točki 7:12, prosti meti 5:5), ob enem skoku pa so mu v statistiko vpisali še sedem asistenc. Znova nobene ni bil deležen prvi zvezdnik ekipe Jimmy Butler, ki zaradi strogih covid-10 protokolov še vedno ni nared za igro.

Liga NBA, 23. januar:

Dallas Mavericks : Houston Rockets 108:133
Dončić 26 (8 asistenc, 5 skokov v 30 min., Hardaway in Marjanović 15; Gordon 33, Cousins 28 (17 skokov)

Brooklyn Nets : Miami Heat 128:124
Duran 31, Irving 28; Adebayjo 41, Dragić 19 (7 asist., 1 skok v 30 min.)

Detroit Pistons : Philadelphia 76ers 110:114
Ellington 17; Embiid 33 (14 skokov), Simmons 20

Minnesota Timberwolves : New Orleans Pelicans 120:110
Reid 20, Edwards 18; Ingram 30

Phoenix Suns : Denver Nuggets 112:120 (po 2 podaljških)
Paul 21 (13 asistenc); Jokić 29 točk (22 skokov), Murray 26, Čančar ni igral

Chicago Bulls : Los Angeles Lakers 90:101
LaVine21; Davis 37, James 17

Utah Jazz : Golden State Warriors 127:108
Mitchell 23, Conley 17; Curry 24
 

Lestvica:

Ne spreglejte