Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
6.30

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

2

Natisni članek

Nikola Jokić LeBron James NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Los Angeles Lakers Denver Nuggets Liga NBA

Torek, 23. 5. 2023, 6.30

11 mesecev, 1 teden

liga nba, 22. maj

Zgodovinski podvig Denverja v Los Angelesu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

2

Denver Lakers | Denver Nuggets so se na krilih Nikole Jokića prvič v zgodovini franšize prebili do velikega finala lige NBA. Veselja ni skrival niti slovenski reprezentant Vlatko Čančar (levo). | Foto Reuters

Denver Nuggets so se na krilih Nikole Jokića prvič v zgodovini franšize prebili do velikega finala lige NBA. Veselja ni skrival niti slovenski reprezentant Vlatko Čančar (levo).

Foto: Reuters

Košarkarjem Denver Nuggets je uspelo! Klub, katerega član je tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, je v konferenčnem finalu ''pometel'' z zvezdniško zasedbo Los Angeles Lakers. Dobil je tudi četrto zaporedno tekmo, v Kaliforniji je zmagal s 113:111, junak srečanja pa je bil nihče drug kot srbski as Nikola Jokić (30 točk, 14 skokov in 13 asistenc). Gostiteljem ni pomagala niti izjemna predstava LeBrona Jamesa (40 točk, 10 skokov in 9 asistenc), Denver bo prvič v zgodovini franšize zaigral v velikem finalu lige NBA, katerega čar bo tako občutil tudi 26-letni Slovenec!

Miami Boston
Sportal Košarkarska pravljica na Floridi: Miami se je znesel nad favoritom #video

Konec je. Kar zadeva zahodno konferenco, jo bo v velikem finalu, sklepnem dejanju lige NBA, predstavljal Denver. Nuggets so svojo moč in razkošje, s katerim polnijo koš tekmecu, več kot uspešno prikazali tudi proti Los Angeles Lakers. Premagali so jih štirikrat zapored. Najprej dvakrat doma, nato še dvakrat v gosteh. Izkoristili so že prvo zaključno žogico, ''pometli'' s tekmecem in v dvorani Crypto.com Arena v Los Angelesu proslavljali največji uspeh v zgodovini franšize.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Prvič so se uvrstili v finale lige NBA, od tako želenega naslova so oddaljeni le še en korak, kakor se razpleta na drugem delu ZDA, pa se bodo za lovoriko najverjetneje pomerili z Miamijem, ki si je v finalu vzhodne konference priigral visoko prednost pred Bostonom (3:0) in lahko odpravi vse dvome o drugem finalistu že v noči na sredo. Spomnimo, v zgodovini lige NBA še nobenemu klubu ni uspelo doseči preobrata po tem, ko so zaostajali z 0:3 v zmagah.

Jezerniki so imeli na voljo zadnji napad, s katerim bi lahko prišli do zmage oziroma vsaj podaljška, a je ostalo pri vodstvu Denverja s 113:111. | Foto: Reuters Jezerniki so imeli na voljo zadnji napad, s katerim bi lahko prišli do zmage oziroma vsaj podaljška, a je ostalo pri vodstvu Denverja s 113:111. Foto: Reuters

Znova se je najbolj izkazal Nikola Jokić. Kot da bi mu glasovanje za najboljšega igralca rednega dela (MVP), v katerem je zmagal dvakrat zapored, v tej sezoni pa ga je prehitel Joel Embiid (Philadelphia), podalo dodatnih moči za dokazovanje. Ni mu manjkalo motivacije, tudi tokrat se je izkazal takrat, ko je bilo najbolj potrebno. Ko se je lomil rezultat in se je odločalo o zmagovalcu. O prvem finalistu lige NBA.

Neverjeten prvi polčas LeBrona Jamesa

Jezernikom je sprva kazalo bolje. V prvem polčasu so ušli gostom iz Kolorada za 15 točk, vodili s 73:58, v napadu pa je bil neustavljiv LeBron James. Mladostni veteran, pri 38 letih še vedno eden najbolj priljubljenih športnih obrazov na svetu, je polnil koš Denverja v norem ritmu. Zgolj v prvem delu je dosegel 31 točk, od tega kar 21 v uvodni četrtini, s čimer je postavil osebni strelski rekord, kar zadeva število točk v enem polčasu na tekmi končnice. Že njegovi 282. v bogati karieri!

LeBron James je v konferenčnem finalu ostal brez zmage proti Denverju. Na zadnji tekmi ga je od trojnega dvojčka ločila le ena asistenca. Dosegel je 40 točk ob metu 15/25, a v zadnji minuti tudi zapravil dva meta za podaljšek. | Foto: Reuters LeBron James je v konferenčnem finalu ostal brez zmage proti Denverju. Na zadnji tekmi ga je od trojnega dvojčka ločila le ena asistenca. Dosegel je 40 točk ob metu 15/25, a v zadnji minuti tudi zapravil dva meta za podaljšek. Foto: Reuters

Čančarjevi soigralci, slovenski reprezentant je tudi tokrat ostal brez priložnosti za nastop in spremljal tekmo s klopi za rezervne igralce, so vedeli, kaj morajo postoriti, če želijo v mestu angelov zmagati še drugič zapored. V drugem delu so bolje pokrivali Jamesa, ki je dvoboj končal pri 40 točkah, kar je vseeno njegov strelski presežek letošnje končnice, v najvišjem sijaju pa je zablestel raznovrstni srbski center Jokić.

Denverju je do šeste zaporedne zmage v končnici lige NBA pomagal z novim trojnim dvojčkom (30 točk, 14 skokov in 13 asistenc), že osmim v letošnji končnici, s čimer je podrl 56 let star rekord legendarnega Wilta Chamberlaina.

James je imel v zadnjem napadu priložnost za (vsaj) izenačenje, a je v izdihljajih srečanja zapravil dva meta za podaljšek. Pri drugem mu je načrte preprečil Aaron Gordon, ki je ob pisku sirene blokiral njegov met. Denver je zmagal s 113:111, varovanci Michaela Malona so se razveselili največjega uspeha, prvega napredovanja v veliki finale.

Kako sta Jokiću napredovanje v finale čestitala Davis in James:

Poleg Jokića sta v napadu blestela še Jamal Murray (25 točk) in Gordon (22), pri gostiteljih pa sta izstopala še Anthony Davis (21 točk in 14 skokov) ter Austin Reaves (17).

Denver Nuggets so bili najboljši klub zahodne konference že v rednem delu lige NBA, nato pa vlogo favoritov potrdili še v končnici, kjer so prvič dobili konferenčni finale. Denver je prvič v zgodovini v končnici lige NBA izločil LA Lakers. To mu je uspelo šele v osmem poskusu. | Foto: Reuters Denver Nuggets so bili najboljši klub zahodne konference že v rednem delu lige NBA, nato pa vlogo favoritov potrdili še v končnici, kjer so prvič dobili konferenčni finale. Denver je prvič v zgodovini v končnici lige NBA izločil LA Lakers. To mu je uspelo šele v osmem poskusu. Foto: Reuters

Trener Denverja Michael Malone je predal Nikoli Jokiću priznanje za MVP-igralca konferenčnega finala. Priznanje je poimenovano po Earvinu Magicu Johnsonu:

Denver si je s četrto zaporedno zmago pridobil dragocen čas za počitek, njegov tekmec v velikem finalu pa bi lahko postal znan že v noči na sredo. Denver je sicer eden izmed 11 udeležencev lige NBA, ki se še ne more pohvaliti z naslovom prvaka. Bo leto 2023 zaradi tega izpisano z zlatimi črkami?

Liga NBA, 22. maj:

Liga NBA, konferenčni finale:

Zahod:
Denver Nuggets (1) – Los Angeles Lakers (7) /4:0/

Vzhod:
Boston Celtics (2) – Miami Heat (8) /0:3/

//Izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1.

Nikola Jokić
Sportal Denver z Jokićem doma v končnici še vedno ni izgubil

 

 

Ne spreglejte