Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2022,
5.19

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

1

Natisni članek

Brooklyn Nets Dallas Mavericks Liga NBA NBA Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 22. 3. 2022, 5.19

1 leto, 2 meseca

LIGA NBA, 21. MAREC

Čudna noč pri Dončiću s pravim zaključkom, Dragić priskočil na pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

1

Luka Dončić | Luka Dončić s soigralci ni pustil, da bi Dallas Mavericks izgubili trikrat zapored. Premagali so Minnesoto, ki je tekmec v boju za boljše izhodišče v končnici. | Foto Guliverimage

Luka Dončić s soigralci ni pustil, da bi Dallas Mavericks izgubili trikrat zapored. Premagali so Minnesoto, ki je tekmec v boju za boljše izhodišče v končnici.

Foto: Guliverimage

V ligi NBA sta se slovenska košarkarja Luka Dončić in Goran Dragić veselila pomembnih zmag. Zvezdnik Dallasa, ki je imel ob sebi "nadležnega" Patricka Beverleyja, ni imel svojega večera (15 točk, 10 asistenc, 6 skokov, 8 izgubljenih žog), a je s soigralci kljub temu preskočil tekmeca v boju za boljše izhodišče pred končnico Minnesoto Timberwolves (110:108). Dragić (7 točk, 7 asistenc in 3 skoki) je prav tako pred domačimi navijači premagal Utah Jazz (114:106) in hkrati pomagal tudi Dončićevemu Dallasu. 

Trener Dallas Mavericks Jason Kidd poudarja, da je bila to le še ena v nizu 82 tekem, kolikor jih mora njegovo moštvo odigrati v rednem delu sezone, in da ni pozoren na lestvico. "Ekipe nas lovijo in mi počnemo enako. In to je zabavni del tega dela leta od sredine marca do 10. aprila, ko se konča redni del," je dal vedeti Kidd.

Vrhunci tekme med Dallasom in Minnesoto

Nenavaden večer v American Airlines Areni se je začel s 15-minutno zamudo, saj je zaradi obilnega deževja puščala 22 let stara streha. K sreči to ni povzročilo veliko nevšečnosti, najopaznejše kaplje pa so bile za gostujočo klopjo.

A je na koncu za Dallas vendarle posijalo sonce, saj je premagal Minnesoto Timberwolves s 110:108. Tekmeca se bosta ta teden še enkrat pomerila v noči na soboto, zmaga pa ima za Dallas dodatno težo. Z uspehom ni le prekinil niza dveh zaporednih porazov, ampak je sedmi Minnesoti pobegnil na dve zmagi prednosti, hkrati pa ima še tekmo manj. Minnesota je namreč v zahodni konferenci na sedmem mestu, ki še ne zagotavlja vstopa v končnico, saj se bodo moštva od sedmega do desetega mesta v obeh konferencah potegovala za dve dodatni prosti mesti za izločilne boje, v katere bo ob koncu rednega dela neposredno uvrščenih šest najboljših klubov.

Dončić zavil z očmi, ko ga je tekmec po zadnji plati. Beverley udaril še po koncu tekme

Veliko napetosti je bilo na tekmi čutiti med Luko Dončićem in Patrickom Beverleyjem, ki se je v obrambnih nalogah kot klop držal slovenskega košarkarja. Praktično vseskozi je bilo njegovo pokrivanje na meji prekrška. In pri enem je Beverley, ko so mu sodniki dosodili osebno napako, Dončića celo po zadnji plati, ki je bil razumljivo začuden.

Očitno je slovenskega košarkarja to podžgalo, saj je takoj zatem zadel trojko z njegovim značilnim korakom nazaj.

A se strasti niso pomirile. Tudi po koncu tekme, ko je Dončić imel žogo v svoji roki, je od zadaj prišel Beverley in mu jo vzel, Dončić pa je s svojo gesto dal vedeti, kaj si je o članu Minnesote mislil.

Dragićevi lovijo poseben vlak

Dallas je zdaj na petem mestu le za zmago oddaljen od četrtega Utaha. Ta je medtem v New Yorku naletel na zid, ki so ga predstavljali Brooklyn Nets z Goranom Dragićem na čelu. Kapetan zlate slovenske reprezentance je s sedmimi točkami in prav toliko asistencami pomagal moštvu, ki na domačih tleh ni moglo računati na necepljenega Kyrieja Irvinga. Nets so leteli na krilih zvezdnika Kevina Duranta, ki se je lahko pohvalil s 37 točkami, devetimi skoki in osmimi asistencami.

A je Brooklyn kljub vsemu trenutno videti v nezavidljivem položaju. Od varnega šestega mesta je deset tekem pred koncem oddaljen za tri zmage. Trenutno zaseda osmo mesto v vzhodni konferenci, kar bi v tem trenutku pomenilo, da bi se moral v prvem krogu dodatnih kvalifikacij pomeriti s sedmimi Toronto Raptors. To bi bil udarec za necepljenega Irvinga, saj v Kanadi tako kot v zvezni državi New York košarkarji, necepljeni proti covid-19, ne smejo igrati. Tako bi moral izpustiti vse tekme prvega kroga končnice.

Vrhunci tekme med Brooklyn Nets in Utah Jazz

Čeprav je bila zmaga sladka, imajo pri Brooklynu kar nekaj nevšečnosti. Andre Drummond je zbolel, a ne za covid-19, branilec Seth Curry pa je zaradi zvitega gležnja izpustil drugi polčas. Povrhu vsega za igro še ni pripravljen Ben Simmons, ki je prišel kot menjava za Jamesa Hardna.

Dončićev nekoliko slabši večer. V Dallasu se je zgodilo nekaj, kar se ni vse od leta 1989.

In kaj se je po 15-minutnem reševanju in čiščenju dvorane dogajalo v Dallasu? Luka Dončić ni imel svojega večera. Zanj je značilno, da se strelsko izkaže v prvi četrtini, v drugi pa nato dobi nekaj zasluženega počitka. Tokrat v uvodnih dvanajstih minutah ni dosegel niti točke. Zgrešil je oba meta iz igre in tudi prosta meta, ob tem pa imel že štiri izgubljene žoge.

Prvi točki je dosegel dobrih pet minut pred koncem prvega polčasa, ki ga je končal pri sedmih točkah in sedmih izgubljenih žogah, njegov Dallas pa je kljub njegovi neprepričljivi igri vodil s 60:54.

Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ob slabšem večeru slovenskega zvezdnika, ki je tekmo končal pri 15 točkah (met za 3 točke 3/11, za 2 2/6, prosti meti 2/4), desetih asistencah, šestih skokih in osmih izgubljenih žogah, je Dallas pokazal svojo širino. Šest košarkarjev je doseglo 15 ali več točk, kar se v klubu ni zgodilo vse od leta 1989.

"To pove vse o zrelosti moštva. Luki zaupamo tisočodstotno. Če želimo biti na najvišji ravni, mora biti tudi on. A je tudi dobro, da imamo vsake toliko časa, ko nima vrhunskega večera, odgovor, da dosežemo zmago nad kakovostnim moštvom," je poudaril Spencer Dinwiddie, ki je dosegel 20 točk. Najboljši strelec pri Dallasu je bil center Dwight Powell z 22 točkami, prej omenjeno mejo pa so prestopili še Reggie Bullock (18 točk), Dorian Finney-Smith in Jalen Brunson (oba 15).

Gostje so se izkazali za žilavega nasprotnika in niso popuščali vse do konca. Ko sta ob vstopu v zadnjo četrtino Dinwiddie - izpustil je zadnjo tekmo - in Bulluck, ki je bil zaradi osebnih težav odsoten zadnjih deset dni, zadela nova koša, je Dallas vodil za deset točk (91:81). A Minnesota se je štiri minute pred iztekom rednega dela vrnila v igro za zmago in povedla s 101:100. Nekaj trenutkov pozneje je bilo že 103:100. Finney-Smith in Dončić sta prekinila krajšo krizo. Dončić je po košu soigralca zadel za 104:103, nato pa mu je podal še za trojko in Mavericks so minuto in 14 sekund pred koncem spet vodili s 107:103.

Drama ob koncu

Zmago je nato potrdil povratnik Bullock z novo trojko, vendar brez drame na koncu ni šlo. Ob vodstvu s 110:107 in 6,5 sekunde do konca je Beverley namerno zgrešil drugi prosti met in povrhu vsega pobral še odbito žogo, sodniki pa so sprva Dončiću dosodili osebno napako. Dallasova klop je zahtevala pregled posnetka, po katerem so sodniki ugotovili, da so naredili napako. Na sredini igrišča sta Kleber in Karl-Anthony Towns skočila za žogo, ki je nato spet prišla v roke Beverlyja. Ta je sicer zadel trojko, a je nekaj trenutkov prej prav Dončić pametno storil prekršek, tako da je imel branilec Minnesote na voljo le dva prosta meta. Prvega je zadel, drugega namerno zgrešil. Na veselje domačih navijačev je gostom na koncu zmanjkalo časa, da bi lahko nasmejani zapuščali American Airlines Areno.

Velika noč zvezdnika Jamesa

V nezavidljivem položaju so na zahodu LA Lakers, ki so na devetem mestu. Jasno je, da se neposredno v končnico ne bodo uvrstili, saj so od varnega šestega mesta oddaljeni enajst zmag. A pot k dodatnim kvalifikacijam še ni povsem odprta, saj enajsti San Antonio Spurs zaostajajo za tri zmage. So pa Lakers naredili pomemben korak proti podaljšanju sezone z zmago nad Cleveland Cavaliers. Osrednje ime je bil zvezdnik LeBron James, ki je vknjižil trojnega dvojčka, in to pred občinstvom, ki mu je bilo nekoč naklonjeno. V karieri je namreč štiri leta igral za Cleveland in ga leta 2016 popeljal do naslova prvaka.

A tokrat ni bil nič kaj pokroviteljski, tekmo je končal pri 38 točkah, 12 asistencah in 10 skokih.

Liga NBA, 21. marec:

Charlotte Hornets : New Orleans Pelicans 106:103
Ball 17, 9 as., Rozier 17; McCollum 27, 6 as., Valančiunas 24, 18 sk., 5 as.

Cleveland Cavaliers :- Los Angeles Lakers 120:131
Garland 29, 17 as., Markkanen 18, 9 sk.; James 38, 12 as., 11 sk., Westbrook 20, 11 as.

Detroit Pistons : Portland Trail Blazers 115:119
Cunningham in Bey 25; Williams 23, McLemore 21

Brooklyn Nets : Utah Jazz 114:106
Durant 37, 9 sk., 8 as., Brown 22, 7 sk., 5 as. ... Dragić 7 (za 3 1/5, za 2 2/6), 7 as., 3 sk., 3 izg. žoge v 32 min.; Mitchell 30, Clarkson 19, Conley 18, 7 as.

Philadelphia 76ers : Miami Heat 113:106
Maxey 28, Milton 20, 6 as., 5 sk.; Butler 27, 6 as., 5 sk., Adebayo 22, 9 sk., Lowry 20

Chicago Bulls : Toronto Raptors 113:99
LaVine 26, 6 sk., 6 as., DeRozan 26, Vučević 19, 13 sk.; Siakam 22, VanVleet 19, 9 as., 6 sk., Boucher 19, 10 sk.

Houston Rockets : Washington Wizards 115:97
Wood 39, 10 sk., Green 17, 6 sk., 5 as.; Porzingis 22, 13 sk., 5 bl., Hačimura 16

Oklahoma City Thunder : Boston Celtics 123:132
Mann 35, 7 sk., 4 as., Gilgeous-Alexander 31, 9 as.; Tatum 36, 7 sk., 6 as., Brown 25, Williams 20, 10 sk.

Dallas Mavericks : Minnesota Timberwolves 110:108
Powell 22, 8 sk., Dinwiddie 20, 8 sk., 3 as., Bullock 18, 7 sk., Dončić 15 (met za 3 točke 3/11, za 2 2/6, prosti meti 2/4), 10 as., 6 sk., 8 izg. žog v 38 min., Finney-Smith 15, 7 sk., 4 as., Brunson 15; Towns 22, 8 sk., Edwards 19, Russell 18

Lestvica:

Ne spreglejte