Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2020,
5.05

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

5

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA Los Angeles Clippers Kawhi Leonard

Sreda, 22. 1. 2020, 5.05

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 21. januar

Drama v Dallasu: Dončić in Leonard čarala, grda poškodba Powlla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,72

5

Luka Dončić poraz | Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem LA Clippers. S Kawhijem Leonardom sta bila s 36 točkami najboljša strelca obračuna. | Foto Reuters

Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem LA Clippers. S Kawhijem Leonardom sta bila s 36 točkami najboljša strelca obračuna.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v izjemno razburljivem zaključku na domačem parketu morali priznati premoč LA Clippers (107:110). Luka Dončić in lanskoletni junak finala lige NBA Kawhi Leonard sta bila nerazpoložena pri metu za tri točke, a sta sicer pokazala razkošno znanje - oba sta dosegla 36 točk, Luki pa je le asistenca zmanjkala do trojnega dvojčka. Velika smola je domače doletela že v prvi četrtini, ko si je ahilovo tetivo poškodoval Dwight Powell.

V dallaški dvorani American Airlines Center je bila v noči na sredo edina tekma v ligi NBA. In prav vsi ljubitelji košarke so imeli kaj videti. Nasproti sta si stala dva zvezdnika. Vzhajajoči Luka Dončić in izkušeni Kawhi Leonard, ki je lani popeljal Toronto Raptors do zgodovinskega naslova prvakov – sicer je osvojil šampionski prstan že leta 2014 s San Antonio Spurs.

To je bil drugi obračun Dallasa in LA Clippers v tej sezoni. Že prvega so v Kaliforniji dobili slednji (114:99), v tisti tekmi pa so omejili igro slovenskega čudežnega dečka.

Vrnitev Porzingisa, poškodba Powlla pomeni konec sezone?

Pred dvobojem je bilo za Mavericks spodbudno, da je na parket zakorakal latvijski center Kristaps Porzingis, ki je zaradi zatečenega desnega kolena izpustil deset tekem in bil na prisilnem počitku vse od 29. decembra.

Vrnitev Kristapsa Porzingisa

Oba z Luko sta bila na začetku tekme hladna in grešila mete kot po tekočem traku. Dončić je šele v petem poizkusu prvič spravil žogo skozi mrežico.

Luka čaral in zadel trojko na poseben način, prav tako podal

Na žalost domačinov se je v prvi četrtini brez kontakta poškodoval Dwight Powell. Ob pogledu počasnega posnetka je bilo videti, da mu je počila ahilova tetiva, kar bo zagotovo pomenilo daljše okrevanje. Za Teksašane je to velik udarec, saj Powell velja za zelo koristnega košarkarja, ki s pick'n'rollom odlično sodeluje prav z našim Dončićem. Po mnenju lastnika kluba Marka Cubana je duša in srce ekipe. Powell bo danes opravil pregled z magnetno resonanco, po prvih ocenah pa se je sezona zanj že končala.

Najbolj se je za glavo držal J.J. Barea, ki zelo dobro ve, kaj pomeni tovrstna poškodba. Prav zaradi nje je bil odsoten devet mesecev, čeprav po navadi rehabilitacija traja okoli enega leta.

"Imeli smo že nekaj takšnih pretresljajev v tej sezoni. Najprej smo igrali brez Luke, potem brez Porzingisa. Prav tako je Powell manjkal že na začetku sezone, če se spomnite. V takšnih situacijah morajo drugi stopiti v ospredje in biti pripravljeni na priložnost," je o poškodbi dejal trener Rick Carlisle.

"Molitve za prijatelja. Dwight, vrnil se boš močnejši," je po tekmi na Twitterju čivknil Dončić.

Akcija, v kateri se je poškodoval Dwight Powell

Gostitelji so v prvi četrtini kljub šoku nadzirali potek dogodkov, nato pa v drugi spremljali delni izid 16:0 LA Clippers. Čeprav sta bila Dončić in Leonard med boljšimi strelci pri obeh moštvih, pa jima met z razdalje ni stekel. Košarkar LA Clippers je do tistega trenutka zgrešil vseh pet poizkusov za tri točke, Luka je zadel eno od štirih trojk.

Leonard in Dončić pokazala razkošno znanje

V začetku drugega polčasa se je sprva razigral prav Leonard. Po njegovem košu so prišli gostje do najvišjega vodstva na tekmi (64:51).

Izvrstna akcija Leonarda - najprej blokiral, nato na drugi strani zabil žogo v koš

In kdo je zrežiral preobrat? Kdo drug kot Dončić. Z devetimi zaporednimi točkami je priključil Dallas pri 78:81 in ga vrnil v igro za zmago.

Trener Dallasa Rick Carlisle v zadnji četrtini debelih pet minut ni poslal košarkarja s številko 77 na dresu na parket. In ko je stopil nanj, je prav on z izvrstno podajo zaposlil Maxija Kleberja za vodstvo domačih z 98:97.

Luka je v tretji četrtini poskrbel za novo lepo akcijo

Dve priložnosti, a ni nobena uspela. Hvale trenerja Clippers na račun Dončića.

A je imel na drugi strani odgovor Landry Shamet. V kratkem času je zadel še drugo od skupno petih trojk in 1:43 do konca popeljal Clippers do velike prednosti s 105:98. Ko je prvo trojko v devetem poizkusu zadel še Leonard, je bilo videti, da je tekma pri 108:100 odločena. A je Dončić hitro odgovoril s svojim projektilom od daleč, Kleber pa 24 sekund pred koncem znižal na 105:108.

Po odlični obrambi so imeli Mavericks celo priložnost za izenačenje. Luka je podal Timu Hardawayju jr., ki je bil povsem sam, a je zgrešil trojko - s tem je Luka ostal tudi brez trojnega dvojčka (36 točk, 10 skokov in 9 asistenc). V dramatičnem zaključku so košarkarji Dallas 11,6 sekunde pred koncem dobili še eno priložnost za izenačenje, potem ko je JaMychal Green zgrešil oba prosta meta.

Razumljivo so zadnjo akcijo igrali na Dončića, nad katerim so naredili prekršek. Slovenski košarkar je na žalost zgrešil prvi prosti met, nato pa pogledal proti trenerju, ki mu je zavpil: "Zgreši!" Odbita žoga, poizkušala sta jo ujeti velikana Pirzingis in Boban Marjanović - izkazal se je z 12 točkami, 7 skoki in dvema blokadama v 16 minutah -,  je pristala v rokah Leonarda in zmaga je odšla v Kalifornijo.

"Na Luko smo postavili več košarkarjev. Enako drugi delajo na Kawhiju, Hardnu … Ti igralci so drugačni. In če bi se jih dalo lahko zaustaviti, ne bi bili Luka, Kawhi … Pametnejši so od drugih. Kot da so vedno korak pred vsemi," je pohvalil Dončića trener Clippers Doc Rivers.

Dallas Mavericks : LA Clippers 107:110

Po 1. četrtini Dallas Mavericks : LA Clippers 24:24

Luka Dončić – 9 točk (met za 3 točke 1/3, za 2 2/5, prosti meti 2/4), 5 skokov, 2 asistenci in blokadi v 9 minutah.

Po 2. četrtini Dallas Mavericks : LA Clippers 60:49

Luka Dončić – 12 točk (met za 3 točke 1/4, za 2 3/8, prosti meti 3/6), 7 skokov, 4 asistence, 2 blokadi, 2 izg. žogi v 16 minutah.

Kawhi Leonard - 14 točk (met za 3 točke 0/5, za 2 3/9, prosti meti 8/8), 6 skokov, 2 asistenci in blokadi v 16 min.

Po 3. četrtini Dallas Mavericks : LA Clippers 78:82

Luka Dončić – 25 točk (met za 3 točke 2/8, za 2 7/12, prosti meti 5/8), 9 skokov, 7 asistenc, 2 blokadi, 4 izg. žogi v 28 minutah.

Kawhi Leonard - 25 točk (met za 3 točke 0/6, za 2 8/15, prosti meti 9/10), 8 skokov, asistenca, 3 ukr. žoge, 2 blokadi v 28 min.

Po 4. četrtini Dallas Mavericks : LA Clippers 107:110

Luka Dončić – 36 točk (met za 3 točke 3/12, za 2 9/14, prosti meti 9/14), 10 skokov, 9 asistenc, 2 blokadi, 4 izg. žogi v 35 minutah.

Kawhi Leonard - 36 točk (met za 3 točke 1/9, za 2 11/20, prosti meti 11/12),11 skokov, 2 asistenci, 3 ukr. žoge, 2 blokadi v 36 min.

Lestvica lige NBA

Preberite še:

Delonte West in LeBron James
Sportal Brezdomec, ki je navduševal v ligi NBA
Goran Dragić
Sportal Nov val pritiskov na odličnega Dragića
Goran Dragić
Sportal Dragić rešil Miami s čarobno asistenco, Lillard zadeval kot nor #video
Ne spreglejte