Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
3. 10. 2020,
5.32

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

4

Natisni članek

Liga NBA Los Angeles Lakers Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat

Sobota, 3. 10. 2020, 5.32

3 leta, 6 mesecev

LIGA NBA, 2. OKTOBER

Dvojno razočaranje za Gorana Dragića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

4

LeBron James | Vse kaže, da bo LeBron James po Miamiju in Clevelandu na vrh lige NBA popeljal še LA Lakers. | Foto Getty Images

Vse kaže, da bo LeBron James po Miamiju in Clevelandu na vrh lige NBA popeljal še LA Lakers.

Foto: Getty Images

Zdi se, da Goranu Dragiću prvi šampionski prstan polzi iz rok. Po poškodbi stopala leve noge na prvi tekmi namreč še ni pripravljen za vrnitev pod koše. Njegov Miami Heat pa brez njega in prvega centra Bama Adevaya v drugi tekmi finala NBA ni imel realnih možnosti proti LA Lakers (124:114).

"V teh dresih res ne želimo izgubiti," je pred tekmo dejal Anthony Davis, ko je izvedel, da bodo košarkarji LA Lakers v drugi tekmi velikega finala proti Miamiju odigrali v posebnih črno-zlatih dresih, ki jih je oblikoval pokojni zvezdnik Kobe Bryant, v klubu pa so jih nato dodatno prilagodili v spomin nanj. In niso izgubili. Storili so drugega od potrebnih štirih finalnih korakov na poti do naslova prvaka lige NBA. Mimogrede, prvega za omenjenega Davisa. Ta je tokrat k zmagi z rezultatom 124:114 prispeval 32 točk in 14 skokov. Prvi zvezdnik LeBron James pa je bil znova blizu trojnemu dvojčku – 33 točk, 9 skokov in 9 asistenc.

Prvo razočaranje že pred tekmo

Da bodo možnosti zasedbe trenerja Erika Spoelstre tokrat skromnejše, je bilo sicer mogoče slutiti že pred tekmo. V trenutku, ko je postalo jasno, da 49-letni strateg ne bo mogel računati na Gorana Dragića (poškodba stopala) in Bama Adebaya (poškodba ramena in težave z vratom). Njuni soigralci so sicer drago prodali svojo kožo in vnovič upravičili status borbene in nepopustljive ekipe. Toda predvsem individualna kakovost osrednjih košarkarjev moštva iz Kalifornije je bila ob nadzorovani igri tokrat vendarle pretrd oreh za dodobra načeto četo prvakov vzhodne konference.

Blizu, a tako daleč

Miami je na kratko vodil le v prvem delu prve četrtine, nato pa so pobudo prevzeli favorizirani tekmeci. Jezerniki so prvo četrtino dobili s prednostjo šestih in drugo osmih točk. V tretji četrtini so vodili že z osemnajstimi točkami naskoka, a so Jimmy Butler in soigralci z odličnim nizom le ujeli navidezni priključek in pred začetkom zadnjih ducat minut prišli do "le" 10 točk zaostanka. Tega so večkrat oplazili tudi v zadnji četrtini, v kateri pa je bilo še bolj očitno, da LA Lakres modro nadzorujejo potek tekme in kljub nekaj napakam skrbno pazijo, da ne bi prišlo do zasuka. Pri tem so se zanašali tudi na odličen skok v napadu, s katerim so prihajali do drugih ali tretjih priložnosti. Glavno besedo je imel seveda tandem Davis-James. Tretji strelec ekipe Rajon Rondo je namreč dosegel 16 točk. 

Anthony Davis v svojem prvem finalu na dobri poti do naslova. | Foto: Getty Images Anthony Davis v svojem prvem finalu na dobri poti do naslova. Foto: Getty Images

Zgovoren točkovni dokaz

Dragića je tokrat v prvi peterki zamenjal Tyler Herro, več priložnosti je bil znova deležen Kendrick Nunn, medtem ko sta vrzel pod košem poskušala zakrpati Meyers Leonard in Kelly Olynyk. Toda o tem, kaj za Miami pomenita prva dirigent in center, dovolj zgovorno priča statistika letošnje končnice. Ta pravi, da sta v zadnjih tednih na parketu skupaj prebila kar 428 minut, v tem obdobju pa je bil Miami za 55 točk boljši od tekmecev (sprva Indiane, nato pa še Milwaukeeja, Bostona in delno LA Lakers). V le 146 minutah brez Gogija in Bama pa so bili tekmeci boljši za 52 točk.

Upanje za Dragića?

Tretja tekma finala bo na sporedu v noči na ponedeljek (1:30). O tem, ali bo takrat lahko pod koše znova stopil tudi Dragić, bomo verjetno znova ugibali do zadnjega trenutka. Spomnimo, Ljubljančan si je na prvi tekmi v na videz povsem nedolžnem prodoru natrgal tetivo stopalnega loka. Poškodba sicer ni tako huda, da bi ga pri Miamiju že dokončno odpisali, a vseeno tako resna, da nadaljevanje sezone ostaja vprašljivo. Zadnji termin, ki je sicer v ligi NBA zelo uveljavljen, pušča priprta vrata, čeprav zgodovina tovrstnih poškodb za Slovenca ni pretirano optimistična.

Goran Dragić: ga bomo še videli v finalu? | Foto: Reuters Goran Dragić: ga bomo še videli v finalu? Foto: Reuters

V zadnjem desetletju je pri 17 košarkarjih lige NBA, med katerimi je tudi Pau Gasol, okrevanje v povprečju trajalo več tednov. Sedemnajsterica je pred vrnitvijo v povprečju izpustila 12,8 tekme. Dragićeva zgodba bi bila zaradi teže finala lahko krajša, tudi ob pomoči injekcije kortizona, a so o tem v taboru prvakov vzhodne konference zelo skopi.

Jezerniki po 17. naslov: v spomin na Bryanta

Če bodo LA Lakers, za katere je bila to 14. zmaga v 17. tekmi letošnje končnice (po enkrat so jih premagali Portland, Houston in Denver), izkoristili dobro izhodišče in se v "mehurčku" v Orlandu veselili končne zmage, bo to že 17. naslov prvaka za morda kar najbolj slovito franšizo lige. Slavje bi bilo letos zaradi smrti Kobeja Bryanta prav gotovo še posebej čustveno. Jezerniki bi s tem naslovom, prvim po desetletju, na vrhu večne lestvice ujeli Boston Celtics. Zasluge za to, da se ti ne borijo že za svoj 18. naslov, ima prav Miami, ki je Kelte izločil v vzhodnem konferenčnem finalu. Moštvo s Floride po drugi strani lovi svoj četrti naslov prvaka, nesrečni Dragić pa prvega in šestega "za Slovenijo", saj imajo šampionske prstane v domačih sefih že Rašo Nesterović ter po dva Beno Udrih in Saša Vujačić.

Liga NBA, 2. tekma finala 2020

Los Angeles Lakers : Miami Heat 124:114  /2:0/
James 33, Davis 32 (14 skokov ;Butler 25 (13 asistenc), Olynyk 24

// – rezultat v seriji. Za naslov prvaka mora moštvo dobiti štiri tekme.

 

Goran Dragić
Sportal Spodbudna novica iz Miamija. Še obstaja upanje za Dragića.
Goran Dragić
Sportal Nesrečni Dragić bo moral počakati
Goran Dragić
Sportal Nočna mora za Dragića in Miami
Slovan: Goran Dragić
Sportal Kako fantič iz Kosez uresničuje otroške sanje
Dion Waiters
Sportal Prstan bo dobil ne glede na to, ali zmagajo Lakers ali Heat
Tim Donaghy
Sportal Odločil naj bi več tekem kot Dončić, a je pristal v zaporu
Goran Dragić
Sportal Mož, ki je odkril slovenski košarkarski biser
Ne spreglejte