Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
4.28

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

Natisni članek

Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Trae Young Dorian Finney-Smith Josh Green NBA Atlanta Hawks Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 19. 1. 2023, 4.28

1 leto, 3 mesece

Liga NBA, 18. januar

Luki Dončiću se v Dallasu ni izšlo po željah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86
Luka Dončić | Luka Dončić se je po izpuščeni tekmi v Portlandu vrnil na parket, a po srečanju proti Atlanti ni mogel biti zadovoljen z razpletom. | Foto Reuters

Luka Dončić se je po izpuščeni tekmi v Portlandu vrnil na parket, a po srečanju proti Atlanti ni mogel biti zadovoljen z razpletom.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je v ligi NBA z Dallasom doma ostal praznih rok proti Atlanti (122:130). Dosegel je 30 točk, od tega kar 19 v uvodni četrtini, po dolgem času sta se mu na parketu pridružila povratnika Dorian Finney-Smith in Josh Green, a tudi to ni zadoščalo za zmago. Mavericks so padli v rezultatsko krizo, saj so na zadnjih šestih tekmah zmagali le enkrat. Že tretjič zapored so na tekmi prejeli vsaj 130 točk, zato ne čudijo kritične besede Jasona Kidda, ki opozarja varovance, da si v prihodnosti, če ne bodo popravili igre v obrambi, ne morejo obetati nič spodbudnega. Do nove zmage pa so prišli Denver Nuggets, ki s 122:118 ugnali Minnesoto, Vlatko Čančar je ob zmagi svoje ekipe dosegel štiri točke.

Chris Ford
Sportal Umrl trikratni prvak lige NBA, strelec prve trojke v zgodovini košarke

Dallas Mavericks : Atlanta Hawks 122:130 (37:40, 62:65, 97:98)

Učinek Luke Dončića: 30 točk (2/8 za tri, 7/11 za dve, 10/12 prosti meti), 4 sk., 8 as., 7 izg. žog v 39 minutah
Najboljši strelci: Dončić 30, Wood 22, Dinwiddie 20, Bullock 18, Finney-Smith in Green 9, Powell 6; Murray 30, Collins 19, Young 18, Capela 16, Bogdanović 12, Hunter in Okongwu 11, Griffin 10
Goran Dragić Chicago Bulls
Sportal Goran Dragić v Parizu

Začelo se je atraktivno (po zaslugi Dončićevega vozila) in slovesno (po zaslugi prejetega priznanja). Navijači so si oddahnili, ko je Dallas Mavericks pred tekmo uradno naznanil, da bo Luka Dončić po tekmi ''predaha'', ko je zaradi bolečin v levem gležnju izpustil drugo gostovanje v Portlandu, zagotovo nastopil proti Atlanti. Ker sta se na parket vrnila tudi Dorian Finney-Smith in Josh Smith, ki že dolgo nista pomagala soigralcem in tako dočakala letošnji krstni nastop, se je v očeh gostiteljev dvigoval optimizem.

Verjeli so, da bi lahko skromen izkupiček z nedavne turneje, ko so na petih gostovanjih zmagali zgolj enkrat (Dončić, najboljši strelec lige NBA, je na tej turneji izpustil dve tekmi), popravili in dokazali, kako zmorejo premagovati tudi kakovostnejše ekipe, ne pa zgolj tiste z repa razpredelnice ali obsežnejšim številom odsotnih zvezdnikov.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Tako je bilo v Dallasu vse pripravljeno na spektakel, ki ga je s svojim prihodom začinil še Saša Dončić. Oče najbolj prepoznavnega slovenskega športnika na svetu je ponosno zaploskal 23-letnemu sinu, ko je pred začetkom tekme prejel priznanje za najboljšega igralca zahodne konference meseca decembra.

Pred tekmo je Luka Dončić prejel priznanje za najboljšega igralca zahodne konference v mesecu decembru:

Še pred tem pa je za eno izmed atrakcij večera, o kateri je bilo veliko govora zlasti med mladimi na socialnih omrežjih, poskrbel največji junak Dallasa. Luka je na dvoboj prišel z nenavadnim "oklepnim" vozilom, ki je nekatere ljubitelje spomnil na tank.

Dončić v prvi četrtini 19, preostali soigralci 18

Luko Dončića je v obrambi pokrival tudi Bogdan Bogdanović. | Foto: Reuters Luko Dončića je v obrambi pokrival tudi Bogdan Bogdanović. Foto: Reuters Ko pa se je začel dvoboj, so gostje hitro pokazali, kako so v Teksas prišli z jasno namero, da podaljšajo zmagoviti niz in se razveselijo četrte zaporedne zmage. O tem, v katero smer bi lahko peljala tekma v dvorani American Airlines Center, je namignila že uvodna minuta.

Atlanta je povedla s 4:0, Dallas pa je izgubil kar tri žoge. Pri tem je prednjačil prav Dončić, ki se je nato kot prvi pri gostiteljih vpisal med strelce. V uvodni četrtini je bil zelo razigran. Ko ga je začel pokrivati Clint Capela, ga je večkrat prelisičil v napadu. Iz igre sploh ni mogel zgrešiti, vsaj kar se tiče meta za dve točke, Mavericks pa so postopno manjšali zaostanek.

Gostov, ki so marljivo polnili koš Dallasa, vendarle niso mogli ujeti. Nadaljevala se je slabša igra v obrambi, s katero so se pred dnevi dvakrat zapored poigravali košarkarji Portlanda. Čeprav je Dončić v določenem trenutku dosegel devet točk zapored, na koncu pa razigrano predstavo v uvodni četrtini kronal kar z 19 točkami, so gostitelji še vedno zaostajali (37:40). LD77 je zanimivo dosegel več točk od vseh soigralcev skupaj, vseh šest, ki se je še uvrstilo na seznam strelcev (Bertans, Bullock, Dinwiddie, Finney-Smith, McGee in Wood), je v uvodnih 12 minutah doseglo tri točke.

Atraktivno zabijanje Dinwiddieja:

V nadaljevanju se je Dallas z ''rezervno'' postavo nekajkrat približal Atlanti, navijače je na noge spravil Spencer Dinwiddie z izjemnim prodorom in zverinskim zabijanjem za 40:44. Ko se je Dončić sredi druge četrtine vrnil na parket, so Mavericks zaostajali za -5, takrat pa je Ljubljančan naletel na številne težave, saj so ga košarkarji Atlante v obrambi začeli podvajati. Onemogočili so ga v napadu, tako da se je osredotočal bolj na iskanje prostih soigralcev in nabiranje asistenc.

Dejounte Murray je bil s 30 točkami najboljši strelec Atlante. | Foto: Reuters Dejounte Murray je bil s 30 točkami najboljši strelec Atlante. Foto: Reuters

Dallas je bil blizu, izenačil je na 58:58, na počitek pa po koncu prvega dela vseeno odšel z majhnim zaostankom (62:65) in nenavadnim razmerjem Dončićevih strelskih izkupičkov. Če je v prvi četrtini nasul tekmecu kar 19 točk, pa ni v drugi dosegel niti ene točke. Za še slabšo voljo je poskrbela tretja osebna napaka, ki jo je prejel le nekaj sekund pred koncem polčasa.

Dallas ušel na +10, a ...

V tretji četrtini je nekaj časa že kazalo, da bi lahko Dallas prevzel nadzor nad dvobojem. | Foto: Reuters V tretji četrtini je nekaj časa že kazalo, da bi lahko Dallas prevzel nadzor nad dvobojem. Foto: Reuters V drugem polčasu pa je Dallasu vendarle steklo. Sledilo je nekaj vročih minut, v katerih je ob Dončiću izstopal tudi Christian Wood. V tretji četrtini je prispeval kar 11 točk, ponos slovenske košarke pa je po trojki, ko ga je neuspešno pokrival Bogdan Bogdanović, poskrbel za prvo vodstvo teličkov (75:73) na tekmi. Slabih devet minut do konca tretje četrtine.

Dallasu se je odprlo, z delnim rezultatom 13:0 je prevzel pobudo in ušel na kar 83:73 (+10), a veselje Kiddovih izbrancev ni trajalo dolgo. Gostje so ekspresno vrnili udarec, prek Dejounteja Murrayja, ki je zadeval v nizu, se z delnim rezultatom 8:0 povsem približala Dallasu, nato pa se je ob Johnu Collinsu prebudil še Srb Bogdanović in jeziček na tehtnici znova prevesil na stran Atlante.

Murray s trojko zapečatil usodo Dallasa

Dončić je po tekmi čestital Murrayju. Oba sta dosegla 30 točk, zmage pa se je veselil Američan. | Foto: Reuters Dončić je po tekmi čestital Murrayju. Oba sta dosegla 30 točk, zmage pa se je veselil Američan. Foto: Reuters V zadnjo četrtino je Atlanta vstopila s tesnim vodstvom 98:97, ki pa ga je pozneje izdatneje povišala. Čeprav se je pri Dallasu strelsko prebudil še Dinwiddie, znova pa je z visokim odstotkom meta za tri točke, v zadnjih tednih je bistveno bolj natančen kot pred tem, navdušil Reggie Bullock (trojke je metal 4/7), je polnila koš tudi Atlanta. Obramba Dallasa znova ni bila na želeni ravni. Štiri minute pred koncem je Atlanta tako ušla že na +8 (121:113), a se gostitelji niso predali.

Sledil je delni rezultat 7:0, Dallas se je po košu Dončića približal na -1 (120:121), zadišalo je po popolnem preobratu, a je nato sledila najverjetneje odločilna poteza na srečanju. Atlanta je zapravila napad, žoga je zgrešila cilj, a jo je ujel Clint Capela in zbral enega izmed številnih dragocenih skokov v napadu. V nadaljevanju akcije se je žoge dokopal Murray in utišal navijače Dallasa z novo trojko. Atlanta je tako ušla na +4 (124:120) in spravila Mavericks v zelo zahteven položaj, do konca dvoboja pa ob številnih izkoriščenih prostih metih Traeja Younga, ki je dvoboj končal z dvojnim dvojčkom (18 točk in 12 asistenc), prednost še povišala.

Dončićevi so vpisali peti poraz na zadnjih šestih tekmah. | Foto: Reuters Dončićevi so vpisali peti poraz na zadnjih šestih tekmah. Foto: Reuters Dallas je skušal čudežno preobrniti potek srečanja in ujeti goste, a so bili vsi meti za tri točke nenatančni. Tudi tisti Dončića, ki je zgrešil zadnjih pet metov za tri točke na srečanju, dvoboj pa tako končal pri 30 točkah, 8 asistencah, zgolj 4 skokih, kar priča o prevladi gostov pod košem, a tudi kar sedmih izgubljenih žogah, po čemer v tej sezoni ni toliko slovel.

Gostje so se na krilih odličnega meta za tri točke (13/26 – 50 odstotkov) razveselili četrte zaporedne zmage, s katero so si še izboljšali položaj na vzhodni konferenci, Dallas pa si je že s petim porazom na zadnjih šestih tekmah pokvaril izkupiček in se lahko zahvali le pretirani izenačenosti na lestvici, da na zahodu še vedno zaseda tako visoko mesto. Zdaj je razmerje zmag in porazov 24-22.

Dončić je po tekmi najprej pristopil do Bogdanovića, s katerim se je pred šestimi leti meril v finalu EuroBasketa. Takrat je imel več razlogov za zadovoljstvo Luka, tokrat pa je zmaga pripadla Beograjčanu. Nato je sledil še objem s Traejem Youngom, s katerim ga povezuje košarkarska javnost v Severni Ameriki vse od nabora.

Dončić prvič presegel mejo 30 točk proti Youngu

V središču zanimanja je bil zvezdniški dvoboj med igralcema, ki ju je usoda na naboru lige NBA pred petimi sprva popeljala v obratno smer, a sta nato Dallas in Atlanta sklenila dogovor, po katerem je postalo jasno, da se bo Luka Dončić pridružil moštvu iz Teksasa, Trae Young pa postal prvi mož franšize Atlanta Hawks.

Zanimivo je, da sta se vrstnika, Young je pol leta starejši od Ljubljančana, tokrat pomerila sedmič. Še naprej je uspešnejši Dončić, ki se je veselil štirih zmag. Čeprav oba pogosto v ligi NBA dosegata veliko število točk, do zadnjega medsebojnega srečana nista še niti enkrat presegla meje 30 točk. Dončiču je tako uspelo prvič.

Vlatko Čančar je dosegel štiri točke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vlatko Čančar je dosegel štiri točke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nova zmaga Denverja, trojni dvojček Jokića in štiri točke Čančarja

Veliko več razlogov za zadovoljstvo pa imajo košarkarji Denver Nuggets, ki so vknjižili že osmo zaporedno zmago, skupno že 32. v sezoni, ob tem ima zasedba iz Kolorada le 13 porazov. Od 6. decembra pa do danes so Nuggets izgubili le tri tekme. Denver je proti Washingtonu slavil po zaslugi zadnje četrtine, ki jo je dobil s 34:23, nato pa je v zaključku srečanja ohranil majhno prednost in se veselil zmage.

Prvi igralec srečanja je bil znova Nikola Jokić, ki je z 31 točkami, enajstimi skoki in 13 asistencami vknjižil nov trojni dvojček, Jamal Murray je prispeval 28 točk. Skoraj 16 minut je na parketu preživel tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki je v tem času dosegel štiri točke (1/3 za 2, 0/1 za 3, 2/2 prosti meti), dva skoka, eno asistenco in eno ukradeno žogo, ob tem pa je eno žogo tudi izgubil. Pri gostih je Jaden McDaniels dosegel 18 točk.

Vrhunci tekme:

Zelo vroča ostaja tudi druga najboljša ekipa zahoda Memphis Grizzlies, ki je z zgolj točko razlike s 115:114 na domačem parketu premagala znova zelo dobre Cleveland Cavaliers. Memphis je dosegel rekord kluba z 11. zaporedno zmago.

V Los Angelesu je LeBron James dosegel 32 točk, kar pa ni bilo dovolj za zmago Lakers v kalifornijskem derbiju proti Sacramento Kings (111:116).

Liga NBA, 18. januar:

Lestvica:

Denver Nuggets Portland Trail Blazers
Sportal Denver na Jokićevih krilih nadaljeval zmagoviti niz
Ne spreglejte