Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
18. 1. 2020,
7.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Dallas Mavericks Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Liga NBA Kristaps Porzingis Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 18. 1. 2020, 7.01

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 17. januar

Vroči Dončić spet čaral in postavil nov rekord v ligi NBA #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Luka Dončić | Luka Dončić je na domačem parketu premagal Portland in bil veliko bolj natančen pri metih za tri kot pa dve točki. | Foto Reuters

Luka Dončić je na domačem parketu premagal Portland in bil veliko bolj natančen pri metih za tri kot pa dve točki.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so doma premagali Portland (120:112), najboljši strelec dvoboja pa je bil s 35 točkami Luka Dončić. Zadel je kar osem trojk, kar je največ, odkar se dokazuje v ligi NBA. Tim Hardaway Jr. je dodal 29 točk, pri Portlandu pa je bil najbolj razigran Damian Lillard (34 točk). Mavericks so ponovno pogrešali poškodovanega Latvijca Kristapsa Porzingisa. Novega uspeha se je razveselil tudi Goran Dragić, ki je Miamiju do zmage v gosteh v Oklahoma Cityju (115:108) pomagal z desetimi točkami.

Učinek Luke Dončića proti Portlandu: 35 točk, met za tri 8/12, met za dve 3/11, prosti meti 5/8, 7 asistenc, 8 skokov, 1 ukradena žoga, 3 izgubljene žoge v 34 minutah.

Učinek Gorana Dragića proti Oklahomi: 10 točk, met za tri 2/7, met za dve 2/6, 2 skoka, 5 asistenc, 1 izgubljena žoga v 29 minutah in 26 sekundah.

Vrhunci Luke Dončića proti Portlandu:

Dončić nezgrešljiv z razdalje

Dončić je prvič po štirih tekmah presegel mejo 30 točk, Dallas pa je nanizal že četrto zaporedno zmago in se utrdil na šestem mestu. | Foto: Reuters Dončić je prvič po štirih tekmah presegel mejo 30 točk, Dallas pa je nanizal že četrto zaporedno zmago in se utrdil na šestem mestu. Foto: Reuters Dvoboj v Dallasu se za gostitelje ni začel najbolje. Portland je hitro povedel s 7:0, trener Mavericks Rick Carlisle pa je bil zgolj po treh minutah prisiljen izkoristiti prvo minuto za odmor. Gostje so vodili že z 12:2, a so se nato domači strelci le prebudili. Luka Dončić, ki je imel kar nekaj težav pri prodorih, z blokadami mu je večkrat prekrižal načrte zlasti Hassan Whiteside, je bil bolj kot za dve točki natančen pri metih za tri točke.

Ko je zadel prvo trojko, si je povzdignil samozavest. Nato je zadel še drugo, tretjo in četrto. Na krilih štirih zaporednih trojk je uvodno četrtino končal pri kar 14 točkah. Dallas pa je vodil z 38:37. V nadaljevanju so rezervisti Dallasa nadigrali goste, si priigrali večjo prednost in jo zadržali tudi po vstopu mladega Ljubljančana.

Luka Dončić Kristaps Porzingis
Sportal Skrbi so prisotne, hvale zvezdnikov dežujejo

Dončić je še naprej odlično metal za tri točke in do konca prvega polčasa zadel kar šest trojk. Prvi polčas je končal pri 23 točkah, a ni bil najboljši strelec dvoboja, saj je pri gostih izstopal Damian Lillard (25). Dallas je vseeno odšel na premor zadovoljen, saj si je priigral prednost +9 (73:64).

Dončiću po udarcu s komolcem prisodili namerno napako

V nadaljevanju je prednost Dallasa še narasla. Sredi tretje četrtine, v kateri je Tim Hardaway Jr. dosegel kar 15 točk, je znašala že 17 točk. Dončić se je znašel v središču pozornosti po enem izmed prodorov, v katerem se je znašel pred Whitesidom. Potem ko je hotel s podajo zaposliti soigralca, je s komolcem udaril v obraz nekdanjega prvega centra Miamija.

Whiteside, ki skuša pod košem nadomestiti vrzel zaradi odsotnosti poškodovanega Jusufa Nurkića (na parket bi se lahko vrnil prihodnji mesec), je padel na tla, sodniki pa so po podrobnem ogledu videoposnetka ob negodovanju domačega občinstva 20-letnemu Slovencu prisodili celo namerno osebno napako. Ljubljančan ni mogel verjeti, kaj so mu dosodili, Portland pa je do konca tretje četrtine, ko je bil LD77 že na klopi, znižal zaostanek na devet točk (98:89).

Padel je nov rekord Dončića v ligi NBA

Dončić in Lillard sta skupaj dosegla kar 69 točk. | Foto: Reuters Dončić in Lillard sta skupaj dosegla kar 69 točk. Foto: Reuters Gostje so v zadnji del srečanja vstopili z veliko željo po preobratu. Približali so se že na -4, a je nato v odločilnih trenutkih domače navijače na noge dvignil Dončić. V zadnjih 70 sekundah srečanja je prispeval pet točk. Z zadnjo, že osmo zadeto trojko je poskrbel za eksplozijo navdušenja v znova razprodani dvorani American Airlines Center, v kateri ni manjkalo niti slovenskih navijačev.

Dosegel je rekord, saj pred tem ni še nikoli na eni tekmi lige NBA zadel osemkrat za tri točke. S tem se je odkupil za številne zgrešene mete ob prodorih, dodal pa je še osem skokov in sedem asistenc, s čimer je bil ponovno vodilni v svoji ekipi v vseh treh kategorijah, ki so v ligi NBA deležne največje pozornosti (točke, asistence in skoki). Z 29 točkami mu je do nove zmage pomagal zlasti Tim Hardaway Jr. (met za tri 5/8), proti nekdanjemu klubu pa se je izkazal tudi Seth Curry in dvoboj končal pri 16 točkah.

Dončić se bo lahko spočil

Dallas čaka zdaj daljši počitek, saj bodo naslednjo tekmo odigrali v noči na sredo, ko bodo v Teksasu gostovali Los Angeles Clippers. Dragićev Miami bo v nedeljo zvečer po slovenskem času gostoval v San Antoniu, v noči na ponedeljek pa bo Denver Vlatka Čančarja gostil Indiano.

Delček tega, kar je uspevalo Dončiću proti Portlandu:

Veteran Anthony v klubu 26 tisoč točk

Carmelo Anthony je 18. najboljši strelec v zgodovini lige NBA. | Foto: Reuters Carmelo Anthony je 18. najboljši strelec v zgodovini lige NBA. Foto: Reuters Pri gostih je največ točk dosegel Damian Lillard (34), a v drugem polčasu ni več ponovil sanjske predstave, s katero je v prvem delu nanizal kar 25 točk. V odločilnih trenutkih so žoge po njegovih metih zgrešile cilj, na koncu je trojke metal 3/10. Lillard je izstopal tudi z desetimi asistencami.

Izkušeni povratnik Carmelo Anthony je pri gostih prispeval 22 točk (met iz igre 8/16), na dvoboju pa postal šele 18. igralec v zgodovini lige NBA, ki je v karieri presegel mejo 26 tisoč točk. S takšnim podvigom se lahko med aktivnimi košarkarji pohvalita le dva asa. Le Anthony in ''kralj'' LeBron James.

Pri gostih je z 21 točkami in 18 skoki izstopal tudi center Hassan Whiteside, načrte pa jim je v drugi četrtini pokvarila poškodba gležnja CJ McColluma, ki je do takrat dosegel štiri točke.

Dončićevi dresi se prodajajo za med

Luka Dončić spada med najbolj priljubljene košarkarje v ligi NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić spada med najbolj priljubljene košarkarje v ligi NBA. Foto: Reuters Dres slovenskega zvezdnika Luke Dončića je bil v začetnem obdobju te sezone šesti najbolj prodajan med vsemi igralci v severnoameriški košarkarski ligi NBA, kažejo podatki spletne trgovine lige. Najbolj prodajan je še naprej dres LeBrona Jamesa.

S šestim mestom je 20-letni Ljubljančan, prvi igralec moštva Dallas Mavericks, pri prodaji svojega dresa v obdobju med oktobrom in decembrom lani prišel na najvišje mesto doslej.

Najbolj prodajan med vsemi je še naprej dres zvezdnika vodilnega moštva zahodne konference Los Angeles Lakers Jamesa. Na drugo mesto po prodajni statistiki na NBAStore.com pa se je tokrat prebil prvi igralec Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo. To je najvišja uvrstitev Grka doslej.

Podobno kot s prodajo dresov je na prvem mestu po zadnjem štetju glasov navijačev za uvrstitev na tekmo vseh zvezd prav James, Antetokounmpo pa je tretji za Dončićem.

Navijaški rekviziti jezernikov iz mesta angelov so sicer tudi najbolj prodajani izmed vseh klubov v ligi, je še sporočila NBA. Sledijo rekviziti Boston Celtics in Philadelphia 76ers. Dallasa ni med najboljših deset po prodaji. Medtem je tretji po prodaji dres trenutno poškodovanega ostrostrelca Golden State Warriors Stephena Curryja, ki je prvič po letu 2014 izpadel iz vodilne dvojice, sledi dres Jaysona Tatuma iz moštva Boston Celtics in prvega strelca lige Jamesa Hardna iz Houston Rockets (STA).

Dragić z Miamijem osvojil Oklahomo

Goran Dragić je v Oklahoma Cityju prispeval deset točk. | Foto: Reuters Goran Dragić je v Oklahoma Cityju prispeval deset točk. Foto: Reuters Košarkarjem Miamija (29 zmag – 12 porazov) gre v tej sezoni odlično. V vzhodni konferenci zaostajajo le za Milwaukeejem, Goran Dragić pa spada med (naj)boljših šest igralcev v ligi. Tokrat so v gosteh premagali Oklahoma City Thunder (115:108), ki je pred tem na zadnjih desetih domačih tekmah izgubil le trikrat.

Miami si je veliko prednost ustvaril že v uvodni četrtini (40:26) in jo nato zadržal do konca dvoboja. Gostitelji so bili boljši le v zadnji četrtini (30:23), a jim to ni pomagalo do novega uspeha. Dragić je v slabih 30 minutah ob manj natančnem metu iz igre (4/13) prispeval deset točk in bil eden izmed kar sedmih košarkarjev Vročice, ki so dosegli dvomestno število točk. Največ jih je pri zmagovalcih dosegel Kendrick Nunn (22), Bam Adeyabo jih je dodal 21. Pri Miamiju je zaradi zdravstvenih težav manjkal v tej sezoni zelo razigrani novinec Tyler Herro.

Pri gostiteljih je izstopal Italijan Danilo Gallinari. S 27 točkami je bil najboljši strelec srečanja. Zadel je kar sedem trojk (met 7/12), Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander in Nemec Dennis Schröder sta jih dodala 18. Pri Oklahoma Cityju je manjkal Novozelandec Steven Adams.

Vrhunci dvoboja v Oklahoma Cityju:

Porzingis se ni vrnil, Young prehitel Dončića

Kristaps Porzingis v letu 2020 sploh še ni zaigral za Dallas. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis v letu 2020 sploh še ni zaigral za Dallas. Foto: Reuters Občinstvo v Dallasu ni dočakalo vrnitve Kristapsa Porzingisa. Latvijec je zaradi poškodbe kolena preskočil zadnjih deset tekem. V letu 2020 sploh še ni zaigral.

Na predzadnji tekmi, ko je Dallas v gosteh odpravil Sacramento, se je že ogreval, a je nato spet občutil bolečino, zato trener Rick Carlisle ni tvegal z nastopom. Težave s kolenom še trajajo, zato je proti Portlandu sedel na rezervni klopi v civilni obleki.

Javnost je bila po izjemnem trojnem dvojčku, ki ga je dosegel v Sacramentu (25 točk, 17 asistenc in 15 skokov), znova zelo pozorna na Luko Dončića. Slovenski as ni več med tremi najboljšimi strelci lige NBA. ''Stari znanec'' Trae Young, s katerim imata kar nekaj skupnega, ga je med tednom pahnil na četrto mesto. Branilec Atlante na tekmo dosega 29,2 točke, Ljubljančan pa 28,9. Ostaja pa Dončić, ki komaj čaka, da se mu na parketu pridruži Porzingis, med tremi najboljšimi v ligi NBA v asistencah, v skokih pa zavzema 17. mesto.

Statistiki v ZDA so opozorili na zanimiv podatek, da je od leta 1976, ko sta se združili ligi NBA in ABA, članstvo med 20 najboljšimi v kategorijah točk, asistenc in skokov po koncu sezone občudovalo le šest košarkarjev. To so Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird, Grant Hill, Kevin Garnett, LeBron James in Russell Westbrook. Dončić je na dobri poti, da postane sedmi.

Luka Dončić
Sportal Znamka Jordan se zaveda, da bo iz tega nastalo še nekaj več #video
Luka Dončić
Sportal Svet še naprej pridno glasuje za Luko Dončića

Atlanta prvič po letu 1997, vrnitev Townsa

Tretji najboljši strelec lige NBA Trae Young je v noči na soboto z Atlanto gostoval v San Antoniu. V zadnji četrtini je zaostajal za 14 točk, nato pa z velikim preobratom prišel do odmevne zmage s 121:120. To je bila namreč prva zmaga Hawks na gostovanju pri Spurs po kar 21 zaporednih porazih.

Kako je Huerter dosegel odločilno trojko za zmago v San Antoniu:

Nazadnje je pred tem v San Antoniu zadnjič zmagala daljnega leta 1997. Young je prispeval 31 točk, odločilno trojko za zmago pa je šest sekunde pred koncem dosegel Kevin Huerter.

Za najbolj nenavaden koš večera je poskrbel Kyle Lowry:

Na parket se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe levega kolena vrnil Karl-Anthony Towns. V 28 minutah je dosegel 27 točk, Minnesota pa je ostal praznih rok proti Indiani (114:116). Towns je v tej sezoni odigral 23 tekem, povprečno pa dosega 26,5 točk na srečanje.

Lestvica:

Ne spreglejte