Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2023,
5.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

6

Natisni članek

Chicago Bulls Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Liga NBA NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 14. 2. 2023, 5.50

1 leto, 2 meseca

LIGA NBA, 13. JANUAR

Dallasu po nori četrtini Irvinga skoraj uspelo nemogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,89

6

Dallas Minnesota | Luka Dončić je prvič v domači dvorani nastopil skupaj s Kyriejem Irvingom. | Foto Reuters

Luka Dončić je prvič v domači dvorani nastopil skupaj s Kyriejem Irvingom.

Foto: Reuters

V noči na torek so se v ligi NBA predstavili vsi trije slovenski legionarji. Zmage se je veselil le Vlatko Čančar (Denver), Luka Dončić (Dallas) in Goran Dragić (Chicago) pa sta izgubila na domačem parketu. V Dallasu je bilo slovesno, saj je prvič v dvorani American Airlines Center nastopil novopečeni teliček Kyrie Irving. Minnesota je bila večino tekme boljša. Vodila je že za +26, v zadnji četrtini pa ni manjkalo dosti, da bi Mavericks na krilih izjemnega Irvinga, ki je takrat dosegel kar 26 od 36 točk, uprizorili izjemen preobrat. Dončić je prispeval 33 točk, 12 skokov in šest asistenc.

Učinek Luke Dončića (proti Minnesoti): 33 točk (za tri 2/7, za dve 8/13, prosti meti 11/15), 12 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 4 izg. žoge v 36 minutah 

Učinek Vlatka Čančarja (proti Miamiju): 10 točk (za tri 0/2, za dve 4/4, prosti meti 2/2), 5 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 1 blok., 3 izg. žoge v 28 minutah

Učinek Gorana Dragića (proti Orlandu): 2 točki (za tri 0/2, prosti meti 2/2), 1 as., 2 izg. žogi v 11 minutah

Navijači Mavericks so dočakali krstno tekmo Kyrieja Irvinga v dresu Dallasa v dvorani American Airlines Center. Sprva jih je 31-letni zvezdnik, ki skupaj z Luko Dončićem sestavlja enega najbolj udarnih dvojcev v ligi NBA, pustil hladne, saj na parketu ni pokazal tistega, kar so pričakovali od enega najboljših branilcev tekmovanja. V uvodnih treh četrtinah je dosegel deset točk, bil v senci 23-letnega Ljubljančana, ki je bil do takrat z 28 točkami prvi strelec srečanja, a tudi on ni mogel biti zadovoljen, saj je Minnesota nadzorovala potek srečanja.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Na krilih Anthonyja Edwardsa, edinega člana Timberwolves, ki bo konec tedna nastopil na zvezdniški tekmi All-Star, ter dominantnega Francoza Rudyja Goberta, ki je zlahka zadeval lahke koše in bil boljši v številnih skokih, so si sredi tretje četrtine priigrali že 26 točk prednosti (89:63).

Kiddovi četi je grozila katastrofa, dvojček Dončić – Irving ni izžareval tiste energije, ki bi si je želeli navijači, obramba domačih pa je bila tako brezzoba, da je gostom dovoljevala skoraj vse, kar so si zamislili. Dallas se je spogledoval z bolečim porazom, na družbenih omrežjih pa ljubitelji košarke v ZDA niso skrivali začudenja, kako nenevarna je bila igra Mavericks, ko sta v napadu sodelovala Dončić in Irving. Ljubljančan je sicer največ točk dosegel v tretji četrtini (13), večinoma v obdobju, ko je Irving sedel na klopi. 

Spektakularen koš Dwighta Powella po asistenci Dončića:

Irving mojster zadnjih četrtin

Kyrie Irving je v zadnji četrtini dosegel kar 26 točk. To je njegov rekord kariere. | Foto: Reuters Kyrie Irving je v zadnji četrtini dosegel kar 26 točk. To je njegov rekord kariere. Foto: Reuters Ko pa je napočil trenutek za zadnjo četrtino, se je marsikaj spremenilo. Izčrpani Dončić, ki je do takrat dosegel 28 točk in bil prvi strelec gostiteljev, pri katerih pa mu razen Christiana Wooda (v drugi četrtini je prispeval kar 18 točk, kar je njegov rekord na nastopih v ligi NBA) ni nihče pretirano sledil, se je po koncu tretje četrtine preselil na klop.

Odgovornost je prevzel Kyrie Irving, dokazani velemojster zadnjih četrtin, ko dosega največ točk izmed vseh nastopajočih v ligi NBA. Tudi tokrat je bilo tako. V redko videni strelski eksploziji, ko je zaradi visokega zaostanka že skoraj apatično občinstvo dvignil na noge in ga spravil v delirij, je zadeval kot nor. V zadnji četrtini je dosegel kar 26 točk, večino že v prvi polovici, ko na parketu še ni bilo Dončića.

Tako veliko točk v eni četrtini v tej sezoni ni dosegel še nihče v moštvu Dallasa, niti nosilec številnih rekordov Dončić, ki je največ točk (24 v prvi) dosegel proti Detroitu. Irving je bil vroč. Navduševal je s spektakularnimi prodori in trojkami, prednost gostov je kmalu z 18 padla na deset točk.

Dallas potreboval trojko, Irving izgubil žogo

Anthony Edwards se je izkazal z 32 točkami. | Foto: Reuters Anthony Edwards se je izkazal z 32 točkami. Foto: Reuters Nato je postalo še bolj tesno, v igro je sredi zadnje četrtine vstopil še Dončić, zadel pomembno trojko, prednost se je vztrajno topila, padel je tudi odstotek meta iz igre Minnesote. Ko je bila do konca še minuta, Dallas pa je imel napad in zaostajal 118:122, je sledil zelo pomemben trenutek, ki je osrečil tabor gostov. Kyle Anderson je ukradel žogo slovenskemu virtuozu, a še ni bilo konec upanja za domače.

Andersonu se je zatresla roka s črte prostih metov, Dallas je krenil v zadnji napad z zaostankom 121:124. Žogo sta si izmenjevala Irving in Dončić, oba iskala najprimernejši trenutek za met za tri točke, a sta naletela na zelo dobro obrambo. Edwards, z 32 točkami najboljši strelec gostov, se je izkazal tudi v obrambi, svoje je pristavil Jaden McDaniels, Kyrie pa je nato, ko je že zmanjkovalo časa, storil usodno napako. Žogo je po nespametni podaji izgubil, Minnesota pa si je tako zagotovila pomembno zmago, s katero se je na lestvici povsem približala Dallasu.

Luka Dončić je ostal brez zmage proti Rudyju Gobertu, ki ga je v prejšnji sezoni izločil v končnici, ko je Francoz igral še za Utah. | Foto: Reuters Luka Dončić je ostal brez zmage proti Rudyju Gobertu, ki ga je v prejšnji sezoni izločil v končnici, ko je Francoz igral še za Utah. Foto: Reuters

Boj za mesta, ki peljejo v končnico lige NBA, bo tako še zelo izenačen in napet, Dončić pa bo novo priložnost, da po dveh zaporednih porazih končno prvič okusi sladkost zmage z novim soigralcem Kyriejem Irvingom, imel v noči na četrtek, ko se bo pomeril s Čančarjevim Denverjem. Obeta se pravcati spektakel, saj so Nuggets vodilna ekipa zahodne konference, Nikola Jokić pa je v imenitni formi.

Jokić znova junak Denverja, izkazal se je tudi Čančar

Dvoboj Jimmyja Butlerja in Vlatka Čančarja v Miamiju, kjer se je na koncu smejalo Slovencu. | Foto: Reuters Dvoboj Jimmyja Butlerja in Vlatka Čančarja v Miamiju, kjer se je na koncu smejalo Slovencu. Foto: Reuters Denver je potrdil status najboljše ekipe zahodne konference z jubilejno 40. zmago v tej sezoni. V Miamiju je zmagal 112:108 in prekinil niz osmih zaporednih domačih zmag Heat v tej sezoni. Prvi junak Denverja je bil Nikola Jokić. Dvakratni zaporedni dobitnik priznanja MVP igralca sezone je izstopal s 27 točkami (met iz igre 12/14), 12 skoki in osmimi asistencami. Znova je bil blizu trojnemu dvojčku. Dosegel je 40. dvojni dvojček v tej sezoni, več jih je zbral le center Sacramenta Domantas Sabonis (44).

Kar sedem košarkarjev Denverja je doseglo dvomestno število točk, med njimi tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki se je ob odsotnosti Jamala Murrayja in Aarona Gordona znašel v začetni postavi. Dobro je izkoristil priložnost. Odigral je 28 minut, v katerih je prispeval deset točk, šest asistenc in pet skokov. Njegov trener Michael Malone je na vprašanje, ali bi lahko Murray in Gordon, ki sta v tej sezoni drugi in tretji najboljši strelec Nuggets, že zaigrala na naslednji tekmi, odgovoril: "Upajmo, morda. Če ne bosta nared, bomo pač izkoristili premor, da se vsi dobro pripravijo na zadnjih 23 tekem ligaškega dela." Denver bo zadnjo tekmo pred tekmo All-Star v Salt Lake Cityju odigral v noči na četrtek v Dončićevem Dallasu.

Pri Miamiju je bil Jimmy Butler blizu trojnemu dvojčku, dosegel je 24 točk, devet asistenc in osem skokov.

Luka Dončić Kyrie Irving
Sportal Dončić se je vrnil, Fox zasenčil zvezdniški dvojec Dallasa

Goran Dragić v dvoboju z Nemcem Franzem Wagnerjem. | Foto: Reuters Goran Dragić v dvoboju z Nemcem Franzem Wagnerjem. Foto: Reuters

Chicago si je privoščil nov spodrsljaj. Lahko bi ga drago stal, saj je na lestvici padel na nehvaležno 11. mesto, ki ne vodi niti v dodatne kvalifikacije za končnico. Biki so izgubili četrtič zapored, na domačem parketu so ostali praznih rok proti Orlandu, ki je na lestvici uvrščen nižje. Goran Dragić je na parketu prebil 11 minut in se podpisal pod dve točki.  

Liga NBA, 13. februar:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić Kyrie Irving
Sportal Vroče kot že dolgo ne, Dončićev Dallas na udaru kritik
Luka Dončić
Sportal Košarkarji Dallasa tudi tokrat uspešni brez Luke Dončića
Ne spreglejte