Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2018,
7.00

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA Atlanta Hawks Dallas Mavericks

Četrtek, 13. 12. 2018, 7.00

5 let, 4 mesece

Liga NBA, 12. december

Poseben večer za Dončića, ki je zaklenil dvorano in dal "banano" rivalu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Luka Dončić | Luka Dončić je imel spet razlog za veselje. | Foto Reuters

Luka Dončić je imel spet razlog za veselje.

Foto: Reuters

Luka Dončić in njegov tekmec v boju za naziv novinec leta Trae Young sta v dvoboju med Dallas Mavericsk in Atlanta Hawks uprizorila lepi predstavi, a je imel na koncu več razlogov za veselje slovenski košarkarski dragulj. Dallas je namreč enajstič zapored ostal nedotaknjen na domačih tleh. Luka je med polčasoma prejel posebno nagrado za najboljšega novinca meseca, povrhu vsega pa dobil zadoščenje, ko je blokiral prav Younga. Goran Dragić je počival ob visokem porazu Miamija proti Utahu, branilci naslova Golden State pa so v poslastici večera doma priznali premoč vodilnemu Torontu.

Dallas in Atlanta sta se v tej sezoni že pomerila, ko je druga po visokem zaostanku 20 točk po prvi četrtini preobrnila tekmo sebi v prid. Od takrat je Dallasovo razmerje zmag in porazov 13-9, Atlantino pa 4-19.

Učinek Luke Dončića proti Atlanti:

24 točk (met za 3 2/6, za dve 3/8, prosti meti 12/15), 10 skokov, 6 asistenc, ukradena žoga, blokada in 4 izg. žoge v 35 min.

Povprečje v sezoni: 18,0 točke, 6,8 skoka, 4,4 asistence, 1,1 ukradene žoge, 0,4 blokade in 3,5 izgubljene žoge.

In košarkarji iz Teksasa tokrat niso pustili, da bi gostje presenetili. S 114:107 so slavili zmago, ki je bila prva nad Atlanto po 30. oktobru 2013. Že enajstič zapored so Telički ostali neporaženi na domačih tleh in tako dobesedno zaklenili trdnjavo American Airlines Center, kar je drugi najdaljši niz po sezoni 2007/08, ko so nanizali dvanajst domačih zmag.

Prvi strelec dvoboja je bil s 25 točkami sicer Harrison Barnes, a so bile oči uprte v novinca Luko Dončića in Traeja Younga. Na letošnjem naboru sta bila izbrana kot tretji in peti. Atlanta je izbrala Dončića, Dallas Younga, nato pa je sledila menjava, ki so jo želeli Mavericks.

Vrhunci igre Luke Dončića

Oba sta ob Deandreju Aytonu (Phoenix) najbolj razpoložena novinca v sezoni, za oktober in november pa sta bila izbrana za novinca meseca na vzhodu in zahodu. Luka je nagrado prejel ponoči ob polčasu, potem ko je približal svoje moštvo na 51:52.

Tekmo je končal pri dvojnem dvojčku – 24 točkah in desetih skokih, asistenc pa je imel šest. Dvojnega dvojčka se je veselil tudi Young, ki je imel zelo podobne številke kot njegov slovenski vrstnik. Ob 24 točkah se je lahko pohvalil še z desetimi asistencami.

Edini novinec s takšnim dosežkom

Dončić je tako 13. v sezoni presegel mejo 20 točk, kar ni v tej sezoni uspelo nobenemu drugemu novincu. V prav posebnem spominu mu bo ostala obrambna akcija, v kateri je dodelil blokado prav Youngu, ki je prodiral pod koš.

Domači navijači tudi tokrat niso dočakali vrnitve veterana Dirka Nowitzkega, so pa videli izključitev trenerja Ricka Carlisla v tretji četrtini, potem ko je prejel dve hitri tehnični napaki. Četrtič zapored je manjkal tudi Dennis Smith Jr.

Zanj je bil večer poseben, saj je prejel nagrado za novinca oktobra in novembra. | Foto: Getty Images Zanj je bil večer poseben, saj je prejel nagrado za novinca oktobra in novembra. Foto: Getty Images

Dallas bo naslednjo tekmo odigral v noči na petek, ko bo gostoval pri Phoenixu. Tako se Luka Dončić vrača v Arizono, kjer se bo pomeril z nekdanjim selektorjem slovenske izbrane vrste Igorjem Kokoškovom. Tam je tudi debitiral v ligi NBA.

Nowitzki prvič v tej sezoni pod vprašajem

Vrnitev Dirka Nowitzkega je vedno bližje. | Foto: Getty Images Vrnitev Dirka Nowitzkega je vedno bližje. Foto: Getty Images Izkušeni Nemec Dirk Nowitzki v tej sezoni po operaciji levega gležnja še ni stopil na parket. Da se njegova vrnitev vendarle bliža, dokazuje podatek s srečanja med Dallasom in Atlanto, na katerem je bil 40-letni zvezdnik prvič na seznamu nastopajočih pod vprašajem.

Pred tem je bilo vedno navedeno, da zaradi zdravstvenih težav ne bo igral, zdaj pa se trenutek, ko se bo vpisal v zgodovino, nezadržno bliža. Postal bo namreč prvi košarkar v ligi NBA, ki bo v dresu enega kluba aktivno nastopal v 21 zaporednih sezonah. Najverjetneje se bo to zgodilo še v tem koledarskem letu.

Miami nemočen brez Dragića

Na klopi pa je prav tako obsedel kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić, ki ima v tej sezoni težave z desnim kolenom. Izpustil je dvanajsto tekmo, njegov Miami pa je na gostovanju pri Utahu doživel visok poraz (84:111). Ob njem je manjkal še prvi center Hassan Whiteside, kar je bil dodaten udarec za Vročico, ki v vzhodni konferenci za zmago zaostaja za mestom, ki pelje v končnico.

Vrhunci dvoboja v Salt Lake Cityju:

Bistveno bolj razburljivo bo verjetno v boju za končnico na zahodu, kjer na primer sedmi Dallas in trinajsto Minnesoto ločita zgolj dve zmagi. 

Miamiju je največ težav povzročal razigrani Donovan Mitchell (21 točk), ki ne skriva, da je eden izmed njegovih največjih vzornikov v ligi NBA Dwayne Wade. Dragićev zvezdniški soigralec je bil deležen velikega zanimanja. Občinstvo je veteranu namenilo velik aplavz, saj je zadnjič v karieri gostoval v Salt Lake Cityju. Po koncu sezone se bo posvetil drugim ciljem in končal kariero. Proti Utahu je dosegel šest točk. Miami bo naslednjo tekmo odigral v noči na soboto, ko bo gostoval pri Memphisu.

Toronto nadigral prvake, festival košev v Sacramentu

V poslastici večera je vodilni Toronto v gosteh Golden Statu prizadejal boleč poraz (113:93). Gostje iz Kanade so v dvorani Oracle že po prvem polčasu vodili za 16 točk, nato pa ohranili prednost ter razmerje zmag in porazov izboljšali na 22:7. Vsi člani začetne peterke so dosegli dvomestno število točk, najbolj pa sta izstopala Kyle Lowry (23 točk in 12 asistenc) in Serge Ibaka (20 točk in 12 skokov).

Gostitelji so pogrešali izdatnejšo strelsko porcijo Stephena Curryja. Dvoboj je končal pri zanj skromnih desetih točkah, za tri točke pa zadel le dva izmed osmih metov. Njegov soigralec Kevin Durant (30 točk) je v napadu pogrešal učinkovitega soigralca. Odpovedal je tudi Kyle Thompson, ki je resda dosegel 14 točk, a zgrešil vseh pet metov za tri točke. Draymond Green je v derbiju večera vpisal le dve točki. 

V tej noči je bilo zelo napeto v prestolnici ZDA, kjer je Boston po podaljšku ugnal Washington (130:125). Pri zmagovalcih je z 38 točkami izstopal Kyrie Irving, pri gostiteljih pa je bil v napadu najbolj razigran John Wall. Prispeval je 34 točk in 13 asistenc. Boston je vknjižil sedmo zaporedno zmago.

Strelski junak večera je postal Anthony Davis (New Orleans). Proti Oklahoma Cityju (118:114) je dosegel 44 točk in k strelskemu rekordu sezone dodal 18 skokov.

Največ košev je padlo na srečanju v Sacramentu, kjer so Kralji v večeru brez učinkovitih obramb z 141:130 odpravili Minnesoto. Pri Sacramentu je kar sedem igralcev doseglo vsaj 13 točk, največ jih je zbral Srb Nenad Bjelica (25), ki si je skupaj s Kanadčanom Andrewom Wigginsom (Minnesota) delil naziv prvega strelca dvoboja. Sacramento je zadel 19 trojk, kar je nov rekord v zgodovini franšize.

Preberite še:

Goran Dragić in Luka Dončić
Sportal Goran Dragić: Dončić? Nič novega.
Ne spreglejte