Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2020,
6.50

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

Natisni članek

Portland Trail Blazers​ Phoenix Suns NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 14. 8. 2020, 6.50

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 13. avgust

Dončić zablestel in obsedel, Phoenixu se kljub noremu nizu ni izšlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17
Luka Dončić | Luka Dončić je na zadnji tekmi rednega dela odigral le slabih 14 minut, a se je vseeno izkazal z učinkom. | Foto Getty Images

Luka Dončić je na zadnji tekmi rednega dela odigral le slabih 14 minut, a se je vseeno izkazal z učinkom.

Foto: Getty Images

Košarkarji Dallas Mavericks so zadnji obračun rednega dela lige NBA odigrali brez pravega tekmovalnega naboja, saj ni vplival na njihovo uvrstitev na lestvici. Luka Dončić je igral le 13 minut, v tem času pa dosegel kar 18 točk. Zato pa so zavzeto igrali košarkarji Phoenix Suns, ki so v balončku v Orlandu dobili vseh osem tekem, a jim tudi to ni pomagalo do preboja v dodatne kvalifikacije za končnico. Načrte jim je "pet minut pred dvanajsto" prekrižal Portland, pri katerem je spet blestel Damian Lillard.

Liga NBA, 12. avgust

Že nekaj časa je jasno, da bodo Dallas Mavericks redni del končali na sedmem mestu zahodne konference in da se bodo v prvem krogu končnice pomerili proti neugodnim LA Clippers, zato jim dvoboj s Phoenix Suns ni pomenil pravega izziva.

Prav nasprotno pa so se tekme lotili košarkarji iz Arizone, ki v mehurčku v Orlandu igrajo izvrstno. Po zmagi proti Dallasu (128:102) so vknjižili še osmo zmago v osmih tekmah, a jim tudi to ni pomagalo, da bi si priigrali "dodatne kvalifikacije" za preboj v končnico.

Vrhunci Luke Dončića proti Phoenixu:

Načrte jim je prekrižal Portland, ki je v dramatičnem dvoboju ugnal Brooklyn (134:133), ter Phoenixu, neporaženemu kralju lige NBA v mehurčku na Floridi, zaprl vrata izločilnega dela. Sezona se je za Sonca kljub še drugi zmagi nad Dallasom v kratkem času končala, v dodatnih kvalifikacijah za osmo mesto v zahodni konferenci pa se bosta udarila Portland in Memphis.

Pri poraženem moštvu, v katerem ni bilo Latvijca Kristapsa Porzingisa, je Luka Dončić igral le 13 minut, saj ga je glavni trener Rick Carlisle na parket poslal le toliko, da se je razgibal. Kljub majhni minutaži je prišel do kar 18 točk in petih skokov, a tokrat ni vknjižil nobene asistence. Tako kot slovenski košarkar je 18 točk prispeval tudi velikan Boban Marjanović, ki je pobral še 20 odbitih žog. V taboru Phoenixa je bil najboljši posameznik Devin Booker s 27 točkami.

Lillard po 51 in 61 nasul še 42 točk

''Ostrostrelec'' Portlanda Damian Lillard, najbolj vroči košarkar zadnjih tednov, je znova navdušil. Na zadnjem dvoboju rednega dela, ki je odločal o potniku za dodatne kvalifikacije za nastop v končnici, je proti Brooklynu dosegel 42 točk. Na zadnjih treh tekmah je tako v povprečju dosegel kar dobrih 51 točk (51, 61 in 42) ter popravil strelski rekord lige NBA, kar se tiče zadnjih treh nastopov v rednem delu! Prvi strelec Brooklyna Caris LeVert (37 točk) bi lahko v izdihljajih srečanja poskrbel za drugačen razplet, a je zgrešil odločilen met za zmago. Če bi zadel, bi v dodatnih kvalifikacijah za končnico zaigral Phoenix.

Portland se bo v dodatnih kvalifikacijah za osmo mesto na zahodu pomeril z Memphisom. Za preboj v končnico potrebuje vsaj eno zmago na dveh tekmah. Če mu bo uspelo, se bo v prvem krogu izločilnega dela pomeril z najboljšo ekipo zahodne konference in enim največjih favoritov za osvojitev naslova, zvezdniško zasedbo LA Lakers.

Memphis na odločilni tekmi pozdravil kar dva junaka 

Milwaukee, št. 1 vzhodne konference, je brez kaznovanega Giannisa Antetokounmpoja, ki je moral po tem, ko je z glavo udaril Moritza Wagnerja, počivati na eni tekmi, ostal praznih rok proti Memphisu, ki je v svojih vrstah pozdravil kar dva imetnika ''trojnega dvojčka''. Z raznovrstno statistiko sta navdušila litovski center Jonas Valančiunas (njegov prejšnji rekord v asistencah na tekmi je v ligi NBA znašal pet, tokrat pa jih je prispeval kar 12) in mladi zvezdnik Ja Morant.

To se je zgodilo prvič v zgodovini franšize in prvič v ligi NBA po devetih mesecih. Nazadnje je to uspelo Dragićevima soigralcema Bamu Adebayu in Jimmyju Butlerju 10. decembra 2019 proti Atlanti. Memphis je proti Milwaukeeju nujno potreboval zmago, če je želel zadržati možnosti za sodelovanje v dodatnih kvalifikacijah. Priigral si jih je po zaslugi boljšega medsebojnega izkupička proti Phoenixu v tej sezoni, s katerim sta v rednem delu dosegla enako število zmag in porazov v ligi.

Rekord nekdanjega košarkarja Olimpije, San Antonio prekinil mogočni niz 

San Antonio, ki je prekinil 22-letno zaporedno obdobje uvrščanja v končnico lige NBA, je na zadnji tekmi izgubil z Utahom (112:118). Svoj strelski rekord (16 točk) je dočakal nekdanji košarkar Olimpije Luka Šamanić. Hrvat je prvič zaigral v začetni peterki, na parketu prebil 31 minut in se izkazal z dobrim metom za tri točke (3 od 5).

Ostroge ne bodo zaigrale v play-offu prvič po letu 1997, njihov niz zaporednih nastopov v končnici pa je najdaljši v zgodovini lige NBA.

Luka Dončić
Sportal Dončić in Dragić: slovenska čarodeja #video

Liga NBA, 12. avgust:

LA Lakers : Sacramento Kings 122:136
Waiters 19, James 17; Hield 28, Bogdanović 27, 9 asis., Parker 19, Bjelica 15, 13 asis., 8 sk.

Memphis Grizzlies : Milwaukee Bucks 119:106
Brooks 31, Valančiunas 26, 19 sk., 12 asis., Morant 12, 13 sk., 10 asis.; Lopez 19, 9 sk., Mason III 18, DiVincenzo 17

Phoenix Suns : Dallas Mavericks 128:102
Booker 27, Šarić 16; Dončić 18 točk (met iz igre 5/9, prosti meti 7/7), 5 sk., izg. in ukr. žoga žoga v 13 min., Marjanović 18, 20 sk.

Utah Jazz : San Antonio Spurs 118:112
Tucker 18, Brantley in Niang 13; Johnson 24, Belinelli in Šamanić 16

Brooklyn Nets : Portland Trailblazers 133:134
Lillard 42 (met za tri 8/14), 12 asis., McCollum 25, Nurkić 22, 10 sk., Trent Jr. in Whiteside 16; LeVert 37, 9 asis., Harris in Luwawu-Cabarrot 19, Johnson 16, Temple 15, 10 sk.

Orlando Magic : New Orleans Hornets 133:127
Vučević 23, Augustin 22, Ennis III 16, Iwundu 15; Jackson 31, Alexander-Walker 29, Hart 23, 14 sk.

Pari končnice lige NBA:

Vzhod:
Milwaukee (1) – Orlando (8)
Toronto (2) – Brooklyn (7)
Boston (3) – Philadelphia (6)
Miami (5) – Indiana (5)

Zahod:
LA Lakers (1) – Portland/Memphis (8)*
LA Clippers (2) – Dallas (7)
Denver (3) – Utah (6)
Oklahoma City (4) – Houston (5)

* odigrala bosta dodatne kvalifikacije (play-in)

Lestvica:

 

Ne spreglejte