Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 1. 2020,
6.03

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

8

Natisni članek

Cleveland Cavaliers NBA Philadelphia 76ers Liga NBA Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 12. 1. 2020, 6.03

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 11. januar

Veličasten preobrat Dallasa, Dončić nasmejan kot že dolgo ne #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,21

8

Luka Dončić | Luka Dončić je bil na tekmi s Philadelphio najboljši strelec Dallasa. Devetnajst točk je dosegel tudi kanadski center Dwight Powell. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil na tekmi s Philadelphio najboljši strelec Dallasa. Devetnajst točk je dosegel tudi kanadski center Dwight Powell.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa so na krilih izjemnega preobrata v drugem polčasu premagali Philadelphio (109:91) in niz šestih zaporednih domačih tekem sklenili s tako želeno zmago. Luka Dončić je kljub manj natančnem metu iz igre (4/15) prispeval 19 točk in bil prvi strelec svoje ekipe, soigralce pa spravil v dobro voljo še z 12 asistencami in osmimi skoki. Denver Vlatka Čančarja, ki je pri Nuggets ponovno grel klop, je doma izgubil proti Clevelandu.

Učinek Luke Dončića: 19 točk, met za tri 1/3, met za dve 3/12, prosti meti 10/12, 8 skokov, 12 asistenc, 5 izgubljenih žog v 32 minutah in 57 sekundah.

Vrhunci Luke Dončića proti 76ers:

"Pokazali smo, da lahko igramo." | Foto: Gulliver/Getty Images "Pokazali smo, da lahko igramo." Foto: Gulliver/Getty Images Dončić priznal, da so še kako potrebovali to zmago

Luka Dončić je po tekmi dejal, da je bila ta zmaga za njih zelo pomembna. "Igrali smo kot ekipa, nisem bil samo jaz. Vsak, ki je stopil na igrišče, je nekaj prispeval. Imeli smo nekaj težkih porazov, ampak smo se pobrali," je uvodoma povedal najboljši slovenski košarkar in dodal.

"Zelo smo jo potrebovali (zmago op. p.) Pokazali smo, da lahko igramo. Gre namreč za eno najboljših ekip na vzhodu. Pokazali smo, da lahko igramo proti katerikoli ekipi, samo to nam mora konstanto uspevati."

Dva različna obraza

Zadnji dvoboj Dallasa v najdaljšem nizu domačih tekem v tej sezoni je ponudil različna obraza gostiteljev. V prvem polčasu niso blesteli. Privoščili so si preveč napak, zgrešenih metov iz igre in izgubljenih žog, da bi lahko računali na pozitiven rezultat. Dosegli so le 41 točk. Tako malo jih v tej sezoni v enem polčasu še niso dali, tako da je bilo občinstvo, ko so gostje odšli na premor s prednostjo +9 (50:41), upravičeno zaskrbljeno. Prednost gostov bi bila še večja, če ne bi do takrat za tri točke metali 2/19.

Mavericks zaigrali kot prerojeni

Mladi Slovenec je iz igre zadel le štiri od 15 metov, a ga tudi to ni oviralo, da ne bi bil najboljši strelec svoje ekipe. Po dvoboju je bil najbolj zadovoljen, da je Dallas prekinil niz porazov. | Foto: Reuters Mladi Slovenec je iz igre zadel le štiri od 15 metov, a ga tudi to ni oviralo, da ne bi bil najboljši strelec svoje ekipe. Po dvoboju je bil najbolj zadovoljen, da je Dallas prekinil niz porazov. Foto: Reuters V nadaljevanju pa se je v dvorani American Airlines Center, ki je bila ponovno razprodana, začel spektakel. Če Luki Dončiću ni šlo najbolje pri metu iz igre, na koncu je zadel le štiri od 15 poskusov, pa se je veliko bolj izkazal pri asistencah. Nesebično je soigralcem delil vroče podaje, po katerim jim ni bilo težko doseči točk. Na koncu je zbral kar 12 asistenc, dodal pa še osem skokov, tako da se je povsem približal trojnemu dvojčku. Mladi Ljubljančan, ki bo konec prihodnjega meseca dopolnil 21 let, je na koncu dosegel 19 točk, od tega kar deset s črte prostih metov, in bil najboljši strelec gostiteljev.

Če je Dallas v prvem polčasu zaostajal proti Philadelphii (41:50) in stežka prihajal do točk, pa je v drugem delu povsem nadigral goste. Drugi polčas je dobil s kar 68:41 in navdušil navijače. Pomemben delež k zmagi je prispeval Dwight Powell. Kanadski center je tako kot Dončić dosegel 19 točk (met 8/11), obenem pa pod košem ujel še 12 žog, s tem pa poskrbel za prvi dvojni dvojček v tej sezoni. Za primerjavo, Dončić se je lahko pohvalil že s 25. dvojnim dvojčkom v svoji drugi sezoni, odkar se dokazuje v ligi NBA.

Vrhunec navdušenja? Trojka srbskega orjaka.

Dončić je paral živce tekmecem zlasti z asistencami in zadetimi prostimi meti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dončić je paral živce tekmecem zlasti z asistencami in zadetimi prostimi meti. Foto: Guliverimage/Getty Images Med strelce se je vpisalo kar deset košarkarjev Dallasa, šest jih je doseglo dvomestno število točk. Dorian Finney-Smith (met 7/10) je dal 16, Tim Hardaway Jr. (za tri točke je metal 2/2, dodal pa rekordno število skokov v tej sezoni – devet) in Boban Marjanović sta jih dosegla 12, Maxi Kleber pa ob osmih skokih deset.

Nemec je zadel tri od štirih metov za tri točke, vrhunec navdušenja občinstva pa je sledil na koncu dvoboja, ko je ljubljenec občinstva Marjanović iz drugega poskusa zadel met za tri točke.

Trojka Marjanovića in veselje Dončića:

Srbski orjak je zadel drugo trojko v tej sezoni in spravil na noge soigralce, njegovega ''podviga'' se je zlasti razveselil njegov velik prijatelj Dončić, ki je za razliko od dveh zadnjih tekem, na katerih je Dallas ostal doma praznih rok proti Denverju in LA Lakers, končno dočakal zadnji pisk sirene s prešernim nasmehom na licu.

Veliko veselje soigralcev po trojki Marjanovića:

Pri gostih, ki so pogrešali prvega centra Joela Embiida (Kamerunec bo po operaciji prstanca na levi roki manjkal od enega do dveh tednov), je največ točk dosegel Marjanovićev prijatelj in nekdanji soigralec (Srb mu je posvetil trojko) Tobias Harris (20), Al Horford in Josh Richardson pa sta dvoboj končala pri 16 točkah.

Sportal Dončić po porazu in strganem dresu: To nisem bil jaz #video

Dvoboj si je ogledal tudi Dirk Nowitzki. Mavericks so dobili vse tri tekme, na katerih je bil dolgoletni najboljši igralec Dallasa gledalec.

Dallas uspešen proti 76ers tudi brez Dončića

Dallas se je v tej sezoni pomeril s Philadelphio drugič. Na prvi tekmi, odigrani prejšnji mesec, jo je brez poškodovanega Dončića v gosteh premagal s 117:98. Najbolj sta se izkazala Tim Hardaway Jr. (27 točk, zadel je kar sedem trojk) in Kristaps Porzingis (22 točk in 18 skokov), ki pa ga tokrat ni bilo na parketu. Latvijec je izpustil že sedmo tekmo zaporedoma.

Čančar ni stopil na parket, Denver izgubil

Vlatko Čančar je ostal brez priložnosti za nastop. | Foto: Getty Images Vlatko Čančar je ostal brez priložnosti za nastop. Foto: Getty Images Cleveland je v gosteh presenetil Denver (111:103), ki ni našel pravega protiorožja za Collina Sextona (25 točk), Kevina Lova (19 točk in 15 skokov), Tristana Thompsona (18 točk in 13 skokov) ter Dariusa Garlanda (18 točk in osem asistenc).

Gostitelji so zaostajali večino dvoboja, v zadnji četrtini, ko se je prebudil srbski zvezdnik Nikola Jokić in v tem delu srečanja dosegel deset od skupno 19 točk, pa povedli s 96:95. To je bilo prvo vodstvo Nuggets na tekmi, Cleveland je takoj odgovoril, se hitro vrnil v vodstvo, prednosti pa ni več izpustil do konca. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar ni dočakal priložnosti za nastop in dvoboj spremljal s klopi.

Harden v klubu 20.000

Houston se je v uvodni tekmi večera znesel nad Minnesoto (139:109), najboljši strelec lige NBA James Harden pa je postavil nov mejnik v karieri. Postal je 45. igralec v zgodovini lige NBA z vsaj 20 tisoč doseženimi točkami in sedmi najmlajši vseh časov. Bradati zvezdnik jih je proti Minnesoti dal 32 točk, prispeval pa je tudi 12 skokov in osem asistenc.

Vrhunci Jamesa Hardna proti Minnesoti:

Po tekmi so mu podarili žogo, s katero se je vpisal v "klub 20.000". Izročil jo je mami. ''Ona je zaslužna za vse. Za vse, kar sem dosegel, se moram zahvaliti njej. Žogo bo spravila na varno mesto,'' je dejal najboljši strelec srečanja, ki zaradi visokega vodstva gostiteljev v zadnji četrtini sploh ni stopil na parket.

Strelski rekord Tatuma, Zion se je ogreval

Boston Celtics so kot za stavo polnili koš New Orleans Pelicans (140:105), najbolj natančno in vročo roko pa je imel Jayson Tatum. Z 41 točkami (kar šest trojk) je postavil strelski rekord kariere. Postal je prvi košarkar Bostona, ki je v 30 ali manj minutah dosegel vsaj 40 točk. Zadnji, ki mu je to uspelo pred njim, je bil pred skoraj 34-leti legendarni Larry Bird.

Kelti so prekinili niz treh zaporednih porazov, pri gostih pa je ponovno manjkal Zion Williamson. Številka ena zadnjega nabora lige NBA, ki mu napovedujejo bleščečo kariero, se je pred tekmo nekaj časa ogreval s soigralci. Dan, ko se bo vrnil na parket, je vse bližje. Njegov trener Alvin Gentry je potrdil, da se zdravstveno stanje kolena izboljšuje, a še ne more z gotovostjo napovedati, kdaj natančno se bo vrnil na igrišče in debitiral v ligi NBA.

Miami Gorana Dragića bo danes zvečer po slovenskem času (21.30) gostoval v New Yorku.

Liga NBA, 11. januar:

Lestvica:

Ne spreglejte