Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
22.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Helios Suns KK Krka Novo mesto liga ABA ABA 2

Petek, 14. 4. 2023, 22.00

1 leto

DRUGA LIGA ABA, ZAKLJUČNI TURNIR, POLFINALE

Nobenega dvoma, finale bo povsem slovenski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Helios Suns Blaž Mahkovic | Zaključnit turnir lige ABA 2 se igra v Domžalah. | Foto ABA/Dragana Stjepanović

Zaključnit turnir lige ABA 2 se igra v Domžalah.

Foto: ABA/Dragana Stjepanović

Finalisti košarkarske lige ABA 2 so Krka in Helios Suns. V prvem polfinalu so Novomeščani s 86:74 premagali Podgorico. Večji del posla so opravili že v prvem polčasu, ko so dali kar 52 točk. Podobno se je razpletal tudi drugi polfinale, v katerem je dal Helios v prvem polčasu 51 točk. Klub Široki je na koncu premagal z 91:79. Povsem slovenski finale bo v nedeljo ob 20.00 v Domžalah.

finale pokal Helios Suns Cedevita Olimpija Tibor Mirtič
Sportal Slovenija z velikimi apetiti

 Jan Špan je dal 21 točk. | Foto: ABA/Dragana Stjepanović Jan Špan je dal 21 točk. Foto: ABA/Dragana Stjepanović Krka je vodila večino dvoboja in na koncu brez težav slavila. Slovenska ekipa je dobro začela in dobila prvo četrtino, prednost pa obdržala tudi v večjem delu druge. A v končnici so pritisnili tudi Črnogorci in povedli s 43:42. Nato pa je sledil delni izid Krke 10:1 in prednost ob polčasu (52:44), to pa je bil naskok, ki ga Novomeščani niso več izpustili iz rok.

V drugem polčasu sicer razlika ni bila zelo velika, a so slovenski košarkarji nadzorovali dvoboj. Le pri 64:68 v 32. minuti so se igralci Podgorice približali, toda Krka je hitro spet prišla na več kot deset točk naskoka (77:66), nato pa tekmo rutinsko pripeljala do konca in se uvrstila v finale. Jan Špan je z 21 točkami strelsko vodil Novomeščane, z dvojnim dvojčkom (15 točk, 11 skokov) se je izkazal Mate Vucić, 13 točk je dodal Rok Stipčević.

Domžalčani so v drugem polfinalnem obračunu le v prvi četrtini imeli nekaj težav s košarkarji iz Hercegovine (19:20). V drugih desetih minutah so povsem zagospodarili na domačem parketu in se na veliki odmor odpravili z visokim vodstvom (51:34), v drugi polovici tekme pa niso popustili niti za ped.

Pri izbrancih domačega trenerja Dejana Jakare, ki so pred zaključnim turnirjem doživeli le en poraz v regionalnem tekmovanju, je bil najbolj učinkovit Blaž Mahkovic s 24 točkami, Austin Luke pa je prispeval 17 točk in deset podaj.

Krka je v sredinem četrtfinalu z 91:82 ugnala Sutjesko, košarkarji Helios Suns pa so s kar 101:47 zmagali proti ekipi Pelister-Bitola.

Zmagovalec zaključnega turnirja si bo priboril neposredno vstopnico za ligo ABA v prihodnji sezoni, medtem ko bo podprvak druge ABA lige proti predzadnji ekipi elitne lige ABA igral še dodatne kvalifikacije za vstopnico v prvo ligo.

Druga liga ABA, polfinale:

ABA: Mornar - Cedevita Olimpija
Sportal Tesen poraz Olimpije na zadnjem gostovanju rednega dela
Ne spreglejte