Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 11. 2020,
20.58

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

kvalifikacije EuroBasket 2021 evropsko prvenstvo

Sobota, 14. 11. 2020, 20.58

2 leti, 11 mesecev

Kvalifikacije za EP (Ž), skupina A, 4. krog

Slovenkam lahko le še čudež prepreči nastop na evropskem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Kvali za EuroBakset Grčija - Slovenija | Slovenke so v Grčiji naredile pomemben in najbrž že odločilen korak proti EuroBasketu 2021. | Foto FIBA

Slovenke so v Grčiji naredile pomemben in najbrž že odločilen korak proti EuroBasketu 2021.

Foto: FIBA

V zadnjem krogu drugega kvalifikacijskega ciklusa za evropsko prvenstvo so se slovenske košarkarice pomerile še z gostiteljicami Grkinjami in si z zmago 77:70 domala že zagotovile vstopnico za EuroBasket. Tega jim lahko odnese le še čudež.

Slovenke so drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo sklenile brez poraza. Po tem, ko so v soboto pričakovano nadigrale Islandijo, so si danes z zmago nad veliko težjo tekmico Grčijo že domala priborile nastop na ženskem EuroBasketu, ki ga bosta med 17. in 27. junijem prihodnje leto gostili Španija in Francija.

V mehurčku v Heraklionu na Kreti so Slovenke gostiteljice premagale s 77:70, četa selektorja Damirja Grgića pa je bila oslabljena, saj zaradi pozitivnega testa na koronavirus nista smeli igrati Nika Barič in Tina Jakovina. Najboljša strelka je bila tokrat Shante Evans z 22 točkami, 12 jih je dodala Eva Lisec, po deset pa Annamaria Prezelj, Lea Debeljak in Aleksandra Krošelj.

Zaključek tekme brez treh ključnih igralk

Slovenija je do zmage prišla zasluženo, čeprav se je morala na poti do nje prebiti čez visoke ovire. Ob tem, da je ostala brez kapetanke Nike Barič in Tine Jakovine, je zaključek tekme zaradi petih osebnih napak odigrala brez treh ključnih igralk, Teje Oblak, Shante Evans in Aleksandre Krošelj.

Kljub temu je ubranila prednost, ki si jo je priigrala v drugi polovici tretje četrtine (52:41). V zadnjih treh minutah, ko so na klopi obsedele omenjene tri igralke, ki so skupaj dosegle 39 od 77 točk Slovenije, je bil izid 71:66.

Shante Evans je bila z 22 točkami najboljša strelka tekme, a njenega konca ni dočakala na parketu. | Foto: FIBA Shante Evans je bila z 22 točkami najboljša strelka tekme, a njenega konca ni dočakala na parketu. Foto: FIBA

Bilo je napeto

Ključna koša sta dosegli Eva Lisec in Lea Debeljak. Prva je 150 sekund pred koncem zadela polaganje in dodatni prosti met za 74:68, Debeljakova pa je minuto in pol pred koncem zadela trojko v zadnji sekundi napada za 77:70.

Shante Evans, ki je na četrtkovi tekmi proti Islandiji (94:58) dosegla 21 točk, jih je danes zbrala 22 (met 8:13, 9 skokov, indeks 24). Eva Lisec je dodala 12 točk in osem skokov, Annamaria Prezelj, najboljša strelka proti Islandiji (23 točk), pa je, tako kot Lea Debeljak (trojke 2:4) in Aleksandra Krošelj, zbrala deset točk. Dvomestna je bila tudi Maruša Seničar, ki je bila ob desetih skokih in petih podajah druga najbolje ocenjena igralka Slovenije (18).

Potrdili, da ima slovenska ženska košarka velik potencial

"Čestitke igralkam, strokovnemu štabu in seveda tudi Košarkarski zvezi Slovenije, saj smo si s to zmago na stežaj odprli vrata na tretje zaporedno evropsko prvenstvo. Tu na Kreti smo potrdili, da ima slovenska ženska košarka velik potencial in da je pred njo še veliko svetlih trenutkov. Tekma je bila glede na okoliščine zelo neugodna. Dve igralki sta ostali v hotelu, tudi ostale niso v ritmu tekem, a v odločilnih trenutkih smo zadeli nekaj težkih metov in s pravim karakterjem prišli do uspeha. V februarskem ciklu želimo nadaljevati zmagovalno pot in ti zadnji dve tekmi izkoristiti za priprave na EP ter vključitev še nekaterih igralk v sistem igre, saj so danes dokazale, da imamo iz tekme v tekmo širšo bazo ključnih igralk," iz Grčije sporoča selektor Damir Grgić.

Selektor Grgić: "Tu na Kreti smo potrdili, da ima slovenska ženska košarka velik potencial in da je pred njo še veliko svetlih trenutkov."  | Foto: FIBA Selektor Grgić: "Tu na Kreti smo potrdili, da ima slovenska ženska košarka velik potencial in da je pred njo še veliko svetlih trenutkov." Foto: FIBA

Shante Evans, najboljša strelka tekme, je povedala: "Že pred tekmo smo vedele, da nas čaka težka naloga. Vedele smo, da to zmago Grkinje potrebujejo bolj kot me. Na ta kvalifikacijski cikel smo prišle s ciljem, da se uvrstimo na EuroBasket, in res sem vesela, da nam je zdaj to praktično že skoraj uspelo. Imele smo veliko težav z osebnimi napakami, a na koncu nam je zasluženo uspelo."

"Danes smo si vse res želele te zmage. V tem ciklu nam je šlo marsikaj narobe, bile smo brez ogromno ključnih igralk, a še enkrat smo dokazale, da imamo veliko kakovostnih igralk. Zaslužena zmaga," pa pravi Aleksandra Krošelj, ki je dosegla deset točk, toliko kot Lea Debeljak. "Borile smo se po svojih najboljših močeh. Imele smo nekaj težav z osebnimi napakami, a pokazale smo značaj te ekipe. Izkoristile smo priložnost in na igrišču dokazale, da smo boljši nasprotnik. Zdaj smo že skoraj na EuroBasketu, a to ni naš dokončni cilj. Še naprej moramo graditi našo igro, in tega se že neizmerno veselim," je povedala Debeljakova.

Še formalnost v Ljubljani

V zadnjem kvalifikacijskem ciklusu, ki bo potekal v Ljubljani med 31. januarjem in 7. februarjem prihodnje leto, se bodo Slovenke 4. februarja pomerile še z Bolgarijo in 6. februarja na povratnem dvoboju še z Islandijo. A ti tekmi bi morali biti zgolj formalnost.

Kvalifikacije za EP (Ž), skupina A, 4. krog

Sobota

Bolgarija : Islandija 74:53

Grčija : Slovenija 70:77

Grčija : Slovenija 70:77 (54:64, 36:38, 20:28)

Dvorana Dyo Aorakia, brez gledalcev, sodniki: Yalman (Turčija), Stoica (Romunija), Ovinov (Rusija).

Slovenija: Krošelj 10, Oblak 7, Prezelj 10 (4:4), Seničar 2 (2:2), Goršič 4, Lisec 12 (2:2), Debeljak 10, Evans 22 (6:9).

Grčija: Stamolampro 22 (4:6), Bosgana 8 (4:7), Alexandri 8, Vintsilaio 2 (2:2), Nikolopolo 15 (6:6), Spanu 9 (5:7), Christinaki 3, Fasula 3 (1:2).

Prosti meti: Slovenija 14:17, Grčija 22:30.

Met za tri točke: Slovenija 5:17 (Krošelj 2, Debeljak 2, Oblak), Grčija 8:24 (Stamolampro 4, Alexandri 2, Nikolopolo, Christinaki).

Osebne napake: Slovenija 28, Grčija 21.

Pet osebnih: Evans (37.), Oblak (37.), Krošelj (38.).

Lestvica

1. Slovenija 4 tekme – 8 točk
2. Grčija 4 – 6
3. Bolgarija 4 – 6
4. Islandija 4 – 4

Ne spreglejte