Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
19.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

9

Natisni članek

Aleksej Nikolić Gregor Glas kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 19.58

1 leto, 1 mesec

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, DRUGI DEL, 6. KROG

Glas navdušil s 26 točkami, a še en tesen poraz pomlajene Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

9

Slovenija Izrael Gregor Glas | Gregor Glas je bil v Bonifiki s 26 točkami prvi strelec tekme. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Gregor Glas je bil v Bonifiki s 26 točkami prvi strelec tekme.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca si je nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu priborila predčasno, s pomlajeno ekipo pa je kvalifikacije zaključila s petim porazom (sedem zmag). Tako kot v Estoniji v petek je v tesni končnici tudi v Kopru proti Izraelu izgubila z 79:87. S 26 točkami je bil prvi strelec Slovenije Gregor Glas.

Selektor Aleksander Sekulić je imel pri sestavi ekipe za dvoboj z Izraelom kar nekaj skrbi. Žiga Samar, Gregor Glas, Aleksej Nikolić, Leon Stergar in Saša Ciani namreč v nedeljo niso trenirali, saj so imeli po vrnitvi iz Estonije trebušne težave. A so bili na ponedeljkovem dopoldanskem treningu že vsi zraven. Samar in Nikolić sta tako današnjo tekmo začela v prvi peterki, poleg njiju pa še Rok Radović, Blaž Mahkovic in Jurij Macura. Tekmo v Bonifiki je pospremilo več kot 1.500 navijačev.

Žiga Samar | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Žiga Samar Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nikolić, ki je nosil kapetanski trak in bil edini v kadru z nastopom na zlatem eurobasketu, je tekmo odprl s trojko. Ko sta izza črte zadela še Samar in Mahkovic, je Slovenija v četrti minuti vodila že za devet točk (11:2). A če je bilo uvodnih pet minut zelo dobrih, s 66-odstotnim metom (13:4), so bile preostale v prvi četrtini precej slabše, z veliko izgubljenimi žogami (pet) in delnim izidom za goste 18:3. In po prvih desetih minutah je Izrael vodil z 22:16.

V drugi četrtini je sledilo precej nesporazumov v napadu, pa tudi obramba je bila premalo agresivna. Tako je tri minute pred koncem prvega polčasa Izrael prišel do prednosti z 38:31. Sekulić je veliko rotiral peterko. Preveč je bilo zapravljenih lahkih metov in polaganj, do konca polčasa je odstotek meta Slovenije iz igre padel na 42 odstotkov (zadeli so pet od 13 metov za tri točke). Ob polčasu je bil izid na semaforju 38:42. Samar je dal devet točk, Glas osem in Nikolić sedem, pri Izraelu je bil z 11 točkami prvi strelec Nimrod Levi.

Galerija z zadnje kvalifikacijske tekme v Kopru (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 48

V koprski Bonifiki se je zbralo več kot 1.500 ljudi. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida V koprski Bonifiki se je zbralo več kot 1.500 ljudi. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sredi tretje četrtine je potek tekme preobrnil Glas. Najprej ukradena žoga, nato njegovih enajst zaporednih točk in Slovenija je povedla s 54:51. Zadel je dve trojki, ob tretjem metu za tri pa je bila nad njim storjena osebna napaka, a je zadel vse tri proste mete. Košarkar Mornarja iz Bara (na posoji iz Cedevite Olimpije) je bil že pri 19 točkah. Pomlajena Slovenija se je razigrala, prispeval je prav vsak na parketu. S štirimi točkami in dvema blokadama denimo Saša Ciani (61:55), z vrhunskim prodorom pod obroč pa je v zadnji sekundi navdušil še en 19-letnik Urban Klavžar in pred zadnjimi desetimi minutami je Slovenija vodila s 63:55.

A pri mladih košarkarjih in ne najboljši uigranosti − fantje so namreč v taki postavi skupaj zaigrali šele na drugi tekmi in opravili le peščico treningov − so nihanja pričakovana. In zadnja četrtina je bila spet slabša. Ko je dal Bar Timor svojo že 18. točko, so gostje tri minute pred koncem povedli s 76:71. V zadnjih dveh minutah si Slovenija priključka ni več priigrala. Glas, ki je bil s 26 točkami prvi strelec Slovenije, je dal v zadnji četrtini le dva koša. Nikolić je tekmo končal z 12 točkami, Samar in Mahkovic pa s po 11. Pri Izraelu so izstopali Levi z 20 točkami in Timor ter Noam Yaacov s po 18.

Sekulić: Ni razloga za slabo voljo

Kvalifikacije za SP v košarki: Slovenija - Izrael Aleksander Sekulić slovenska košarkarska reprezentanca | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Ni razloga za slabo voljo, saj smo uvrščeni na svetovno prvenstvo, mladi fantje pa so se prikazali v dobri luči. Jih pa čaka še veliko dela. Pokazali pa so velik potencial," je v prvi izjavi izpostavil Sekulić, ki je na parket poslal postavo s povprečno starostjo manj kot 22 let. "Zaradi zastrupitve s hrano v Estoniji smo to tekmo odigrali brez pravega skupnega treninga. Čestitke fantom, da so se vseeno tako zelo borili."

Kdo gre na svetovno prvenstvo?

Pred zadnjim krogom kvalifikacij je bilo znanih enajst od dvanajstih evropskih reprezentanc, ki bodo zaigrale na SP. Iz naše skupine sta to Nemčija in Finska ter še Francija, Grčija, Italija, Latvija, Litva, Španija, Črna gora in Gruzija. Zadnje mesto si je v ponedeljek priborila Srbija.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja 32 najboljših na svetu. Predtekmovanje bo igrala v Okinavi na Japonskem, četrtfinale in zaključni boji pa bodo v Manili na Filipinih. SP bo trajalo od 25. avgusta do 10. septembra, žreb skupin pa bo 29. aprila.

slovenska košarkarska reprezentanca Gregor Glas
Sportal Slovenci po drami dve sekundi pred koncem tekme ostali praznih rok

Kvalifikacije za SP 2023, 6. krog

Lestvica:
1. Nemčija* 12 tekem - 10 zmag 
2. Finska* 12  - 9
3. Slovenija* 12 - 7
-----------------
4. Švedska 12 - 5
5. Izrael 12 - 4
6. Estonija 12 - 4

*že uvrščeni na SP

Goran Dragić Aleksander Sekulić
Sportal Sekulić jasno odgovoril na pomenljive besede Gorana Dragića
Ne spreglejte