Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
25. 11. 2021,
22.50

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

3

Natisni članek

SP 2023 Luka Rupnik Edo Murić Jaka Blažič Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca kvalifikacije za SP 2023

Četrtek, 25. 11. 2021, 22.50

2 leti, 4 mesece

Kvalifikacije za SP 2023, 1. krog

Čebašek v zadnji minuti z akcijo za štiri točke rešil Slovenijo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

3

Hrvaška Slovenija | Enega ključnih košev je dal Jakob Čebašek. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Enega ključnih košev je dal Jakob Čebašek.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije za SP 2023. Hrvaško je v dvorani Dražen Petrović v Zagrebu s 76:74 premagala po tekmi, polni preobratov. Enega ključnih košev je 49 sekund pred koncem zadel Jakob Čebašek.

"Čestitke Hrvatom za dobro borbo z zelo mlado ekipo. Pričakovali smo težko tekmo. Te tekme v oknih so vedno težke," je v prvi izjavi po zmagi dejal Klemen Prepelić, s 16 točkami prvi strelec Slovenije. "Nismo imeli dobrega strelskega dne. Igra je bila zelo fizična. Veliko je bilo prostih metov. A na koncu smo našli svojo igro. Odločile so tudi naše izkušnje." Takšna zmaga je najslajša zmaga, pa je izpostavil selektor Aleksander Sekulić: "Prva tekma je vedno najtežja, pa še težkega nasprotnika smo dobili. To je bil za nas velik izziv. Vsaka točka, vsaka zmaga šteje. To bo dvignilo raven naše samozavesti. Res je bil boj za vsako točko, za vsako posest, vsak skok. Zelo fizična tekma. Vesel sem, da smo našli pod do zmage, ki je bila resnično prigarana."

Košarka: Hrvaška - Slovenija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Prva peterka pet košarkarjev Olimpije

Selektor Sekulić je nekoliko presenetil s prvo postavo, saj so začeli Jaka Blažić, Alen Hodžić, Žiga Dimec, Luka Rupnik in Edo Murić, torej peterica iz Cedevite Olimpije. A Slovenija se je znašla v zaostanku z 2:8. Matej Rudan, člane Mege, je dal sedem točk. Po prvih menjavah, Luka Lapornik je zamenjal Hodžića, Aleksej Nikolić pa Rupnika, je Slovenija le ujela pravi ritem (11:10). Po zaslugi treh trojk iz sedmih poskusov je Hrvaška po prvi četrtini vodila 19:16. Slovenija je v prvih desetih minutah desetkrat vrgla izza črte, a zadela le dvakrat.

Prvo vodstvo v zadnji minuti polčasa

Tudi začetek druge četrtine ni bil najboljši. Razigral se je 18-letni veliki up Cibone Roko Prkačin (osem točk, trije skoki v le šestih minutah) in Hrvaška je povedla celo za deset točk (28:18). S trojko Rupnika se je tri minute pred koncem prvega polčasa Slovenija le približala (35:33). Okoli 20 slovenskih navijačev je preglasilo dva tisoč domačih in dalo košarkarjem nekaj dodatne energije. V zadnji minuti polčasa je tako vendarle sledilo prvo vodstvo za evropske prvake – trojka Blažiča za 41:39. To je bil tudi izid prvega polčasa, v katerem je dal Blažič 14 točk, Rupnik deset, Murić devet. Dolžnik pa Prepelić, ki je v prvem polčasu igral le sedem minut in zadel le tri proste mete.

Fotogalerija s tekme (Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 60

Izenačeno nadaljevanje tekme

Drugi polčas je Sekulić začel s četverico iz Olimpije (brez Hodžića) in s Prepelićem. Prvi polčas je bil še otipavanje, v tretji četrtini je bila igra obojih hitrejša, bolj agresivna. Prvih pet minut je pripadlo Sloveniji, ki je po dveh koših Dimca povedla za največ na tekmi – sedem točk (45:52). Nato pa se je znova ustavil met. Hrvaška je imela več razpoloženih košarkarjev (že osmerica pri točkah) in po 30 minutah je znova vodila 56:55.

Košarka: Hrvaška - Slovenija, Aleksander Sekulić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Čebašek odločil 49 sekund do konca

Trda košarka, mučenje za vsak koš. V prvih štirih minutah zadnje četrtine sta zato bila le po dva koša na eni in drugi strani. Nato pa sta vendarle sledili trojka Prepelića in še osebna napaka ob metu, akcija s štirimi točkami torej za vodstvo Slovenije s 63:60. A je sledil nov preobrat. Razigral se je Filip Bundović. Ko je bil že pri 16h točkah, je Hrvaška povedla s 65:64. Nato pa odrešitev 49 sekund pred koncem: trojka Jakoba Čebaška pod osebno napako! Zadel je tudi prosti met in Slovenija je vodila 72:69. Njegove edine točke na tekmi. Ob koncu je imel Aleksej Nikolić mirno roko pri izvajanju prostih metov in po dramatični končnici je bila zmaga vendarle slovenska. 74:76.

Kvalifikacije za SP, 1. krog

Švedska
: Finska 72:62

Hrvaška : Slovenija 74:76
Bundović 16, Prkaćin 15; Prepelić 16, Blažič 15, Murić 14, Rupnik 11

Kako do SP 2023

Slovenija mora osvojiti eno od prvih treh mest v prvem delu v skupini, v kateri sta še Švedska in Finska, ter nato ob križanju z Izraelom, Nemčijo, Estonijo in Poljsko ponovno biti med tremi najboljšimi. Na SP bo iz Evrope nastopilo 12 reprezentanc. Slovenija je po uvrstitvi v polfinale olimpijskih iger v Tokiu četrta reprezentanca na lestvici Mednarodne košarkarske zveze. Pred njo je iz Evrope le Španija. Hrvaška je 21. reprezentanca na svetu.

Barve Slovenije so proti Hrvaški zastopali Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Alen Hodžić, Jan Kosi, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič in Luka Rupnik. V dvanajsterico za to tekmo selektor Aleksander Sekulić ni uvrstil Matica Rebca in Blaža Habota.

Nutrispoint Ilirija : Šentjur, Blaž Habot
Sportal Shujšal 45 kilogramov, dokaz, da želi postati vrhunski košarkar
Aleksander Sekulić
Sportal "Nismo popolni, zato moramo od prvega treninga delati na vso moč"
Edo Murić
Sportal Murić: Imeli smo dobro šolo, spodrsljaja nočemo ponoviti
Ne spreglejte