Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 11. 2019,
18.45

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

1

Natisni članek

kvalifikacije za evropsko prvenstvo Damir Grgić

Nedelja, 17. 11. 2019, 18.45

2 leti, 11 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2021, 2. KROG

Slovenke izpolnile cilj: Bilo je težje, kot smo pričakovali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

1

Teja Oblak | Slovenke so v kvalifikacijah prišle še do druge zmage. | Foto Grega Valančič / Sportida

Slovenke so v kvalifikacijah prišle še do druge zmage.

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na Eurobasketu 2021 prišla še do druge zmage. Po četrtkovi zmagi na Grčijo je četa selektorja Damirja Grgića v gosteh z 72:64 ugnala še Bolgarijo. Na prvi nedeljski tekmi v skupini A so Grkinje visoko premagale Islandijo.

Slovenske košarkarice so z odliko opravile uvodno tretjino naloge na poti do tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Čeprav močno oslabljene, saj sta manjkali dve članici začetne peterke, poškodovani Eva Lisec in Shante Evans, so zabeležile dve zmagi.

Dvoboj z Bolgarijo je bil bolj izenačen, kot je bilo pričakovati. Za to so poskrbele Slovenke, ki so se tekme lotile premalo zbrano in agresivno, kar so domačinke izkoristile in na začetku druge četrtine prišle do prednosti 13 točk (25:12).

Izjave po tekmi Bolgarija - Slovenija (64:72)

Damir Grgić, selektor Slovenije: "Čestitke igralkam za težko prigarano zmago. Bilo je težje, kot smo pričakovali, saj smo tekmo začeli zelo slabo. Do polčasa smo vzpostavili ravnotežje, v tretji četrtini naredili razliko in jo v četrti zadržali. Zadovoljen sem, da smo kljub težavam s poškodbami zabeležili dve zmagi, s katerima smo bližje evropskemu prvenstvu, predvsem pa me veseli dejstvo, da smo na teh dveh tekmah dobili igralsko širino, torej da so v ospredje stopile igralke, ki do zdaj niso imele pravih priložnosti. To je za reprezentanco iz majhne Slovenije zagotovo zelo spodbudno, saj bomo imeli v naslednjem kvalifikacijskem ciklu širši nabor igralk."

Teja Oblak: "Izpolnile smo zastavljeni cilj - dve zmagi na startu kvalifikacij, ki nam bodo v naslednjih štirih tekmah precej olajšale delo. Pohvale gredo vsem puncam, saj so znova dokazale, da lahko Slovenija zmaga tudi brez dveh ključnih igralk. Tekmo smo sicer začele preveč ležerno, nezbrano, nato pa smo se do konca borile in mučile za ti dve zelo pomembni točki."

Slovenija je potrebovala kar nekaj časa, da je izpostavila ravnotežje (32:31), do prednosti, ki ji je omogočila mirno končnico, pa je po zaslugi individualne kakovosti prišla šele v zadnji četrtini (55:44). Slovenske košarkarice so tretjo četrtino dobile z 20:10, drugi polčas pa z 41:30.

Vseh deset igralk, na katere je lahko računal selektor Grgić - Aleksandra Krošelj zaradi težav s stopalom ni bila sposobna za igro, ob prihodu v Bolgarijo pa je zbolela Tina Cvijanovič - je stopilo na parket, med strelke pa se jih je vpisalo sedem.

Slovenija košarka ženske | Foto: Grega Valančič / Sportida Foto: Grega Valančič / Sportida

Znova je izstopala Teja Oblak, ki je bila z 19 točkami prva strelka tekme. Na koš je iz igre vrgla kar 23-krat (7:17 za dve točki, 1:6 trojke), ob tem pa je imela osem skokov, pet ukradenih žog, štiri skoke, tri podaje in sedem izgubljenih žog.

Nika Barič je dosegla 13 točk (met iz igre 5:14, 6 podaj), dvanajst ob stoodstotnem metu jih je zbrala Tina Trebec (8 skokov), po deset pa sta jih prispevali Annamaria Prezelj (7 skokov) in Tina Jakovina (9 skokov).

Slovenska reprezentanca bo Sofijo zapustila v ponedeljek dopoldne. Nika Barič, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Tina Trebec in Eva Rupnik se bodo neposredno odpravile v svoje klubske sredine, preostanek reprezentance pa bo prek Frankfurta in Gradca prišel domov v večernih urah.

Na tretji krog kvalifikacij bodo košarkarice nato čakale celo leto, nadaljevale se bodo novembra 2020. 12. novembra naslednje leto se bodo Slovenke v gosteh pomerile z Islandijo, 15. novembra pa še z Grčijo, prav tako v gosteh. Zaključna kroga bosta šele februarja 2021, 4. bodo Slovenke gostile Bolgarijo, 7. pa Islandijo. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najbolje drugouvrščenih reprezentanc.

Kvalifikacije za EP, skupina A, 2. krog:

Lestvica:

Dvorana Universiada, gledalcev 400, sodniki: Karabilecen (Turčija), Bittner (Nemčija), Deman (Francija).

Bolgarija: Stojčeva 1 (1:1), Kočeva 10, H. Ivanova 15 (6:6), I. Kostova 8 (2:4), Dimitrova 12, Georgijeva 17 (5:9), Konstantinova 1 (1:2).

Slovenija: Oblak 19 (2:2), Prezelj 10 (6:6), Seničar 2, Barič 13 (2:4), Jakovina 10, Friškovec 6, Trebec 12 (4:4).

Prosti meti: Bolgarija 15:22, Slovenija 14:16.
Met za tri točke: Bolgarija 7:22 (Kočeva 2, Dimitrova 2, I. Kostova 2, H. Ivanova), Slovenija 6:18 (Jakovina 2, Friškovec 2, Oblak, Barič).
Osebne napake: Bolgarija 21, Slovenija 25.
Pet osebnih: Trebec (37.), Prezelj (39.).

Preberite še:

Slovenija, Grčija
Sportal Slovenke lov na tretji eurobasket v nizu začele z zmago
Ne spreglejte