Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 10. 2016,
10.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Ivan Marinković Matjaž Smodiš naturaliziran košarkar Slovenija

Torek, 18. 10. 2016, 10.04

6 let, 7 mesecev

Košarkar, ki ima tudi slovenski potni list, blesti na Hrvaškem, a je težava v zvezdici

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Foto: ABA liga

Največji primanjkljaj v slovenski članski košarkarski reprezentanci je na položaju krilnega centra. Prav na tem igralnem položaju pa v tej sezoni za Zadar odlično igra 22-letni Ivan Marinković, ki ima tako srbsko kot tudi slovensko državljanstvo.

V prvem krogu regionalne lige ABA je Ivan Marinković postal najboljši igralec kroga, potem ko je dosegel 32 točk, zbral osem skokov in se pohvalil s statističnim indeksom 41.

Odlične predstave je kazal tudi v naslednjih krogih. Na zadnji tekmi proti svojemu nekdanjemu moštvu MZT iz Skopja se je pohvalil s 17 točkami in devetimi skoki, Zadar pa je osvojil drugo zmago (71:65).

Po petih krogih regionalnega tekmovanja je s statističnim indeksom peti igralec (21 v povprečju na tekmo), stopničko višje je med strelci. V povprečju na tekmo dosega po 20 točk, pohvali se lahko še s 5,2 skoka.

Izvrstna predstava Marinkovića, ki je v 1. krogu lige ABA dosegel 32 točk

Marinković, ki v višino meri 210 centimetrov in je star 22 let, lahko igra tako na položaju krilnega centra kot tudi pod obročem.

Zaradi teh predstav je zanimiv za slovensko košarkarsko reprezentanco, ki ima prav na štirici največjo vrzel. To poudarjajo vsi, vključno s selektorjem Igorjem Kokoškovom. Ivan ima namreč srbsko in slovensko državljanstvo, saj oče prihaja iz Kranja.

Za slovensko reprezentanco je aktualen 

V slovenski reprezentanci bi se našel prostor zanj, a je težava, ker je nekoč že igral za mlajše selekcije v srbski reprezentanci in bi lahko za Slovenijo nastopil le kot naturaliziran košarkar. Izbrana vrsta ima lahko namreč le enega tovrstnega košarkarja. | Foto: ABA liga V slovenski reprezentanci bi se našel prostor zanj, a je težava, ker je nekoč že igral za mlajše selekcije v srbski reprezentanci in bi lahko za Slovenijo nastopil le kot naturaliziran košarkar. Izbrana vrsta ima lahko namreč le enega tovrstnega košarkarja. Foto: ABA liga A obstaja ena težava, poudarja direktor članske reprezentance Matjaž Smodiš: "Aktualen je, ampak ima zvezdico. Za našo reprezentanco bi lahko igral le kot naturaliziran košarkar. Stvar ni preprosta, ga pa spremljamo. Če bi bil brez zvezdice, bi bil zanimiv."

Marinković, ki je igral tako za Partizan kot Crveno zvezdo, je bil namreč leta 2012 del srbske reprezentance U20. Na evropskem prvenstvu je skupaj s soigralci osvojil četrto mesto, vidnejšo vlogo pa je imel na naslednjem prvenstvu, na katerem je v povprečju dosegal 11,6 točke in 6,1 skoka na tekmo.

V naši izbrani vrsti, ki jo prihodnje leto čaka nastop na evropskem prvenstvu, bi lahko imel tako le vlogo naturaliziranega košarkarja (vsaka reprezentanca ima lahko v ekipi le enega naturaliziranega igralca), ki pa jo zaseda center Alen Omić.

Ne spreglejte