Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
19.21

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Nedelja, 12. 11. 2023, 19.21

5 mesecev, 2 tedna

KOŠARKA, KVALIFIKACIJE ZA EP 2025 (Ž), 2. KROG

Slovenke z odličnim drugim polčasom po pomembne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Slovenke so z 78:63 premagale Bolgarijo. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Slovenke so z 78:63 premagale Bolgarijo.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2025 v ljubljanski dvorani na Kodeljevem z 78:63 premagala Bolgarijo in po uvodnem porazu proti Madžarski vknjižila izjemno pomembno zmago. Slovenke so na polčas odšle s točko zaostanka, drugi polčas pa dobile s 43:27.

  • Kvalifikacije za EP (Ž), 1. krog

Slovenija : Bolgarija 78:63 (14:17, 35:36, 62:52)

Dvorana Kodeljevo, sodniki: Baloun (Češka), Bongiorni (Italija) in Sanchez Gonzalez (Španija).
Slovenija: Lisec 28 (3:4), Krošelj 6, Seničar 4, Jakovina 11 (3:4), Friškovec 17, Jelenc 2 (2:2), Sivka 5, Debeljak 2, Čeh 2, Bartelme 1 (1:2).
Bolgarija: Stojčkova 2, Grigorova 5, Madankova 3 (3:6), G. Ivanova 6 (2:2), Konstantinova 15 (3:3), Nikolova 7 (1:2), Hristova 25 (6:6).
Prosti meti: Slovenija 9:12, Bolgarija 15:19.
Met za tri točke: Slovenija 9:29 (Friškovec 5, Jakovina 2, Lisec, Sivka), Bolgarija 4:20 (Konsantinova 2, Grigorova, Hristova).
Osebne napake: Slovenija 24, Bolgarija 19.
Pet osebnih: Seničar (40.).

Tekma proti Bolgarkam je bila za Slovenke izjemnega pomena, saj se na EP poleg osmih prvouvrščenih ekip uvrstijo le še štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. Varovanke grškega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa si tako po uvodnem porazu proti favorizirani Madžarski spodrsljaja niso smele privoščiti.

Slovenke so dvoboj odprle z uvodno prednostjo 6:0 po treh minutah igre. Toda Bolgarke so se nato le ogrele in začele zadevati mete, sprva so se približale na 7:8. Po prostih metih Borislave Hristove so gostje prvič na tekmi povedle (9:8). Slovenke so po zaslugi Aleksandre Krošelj znova prišle v prednost (10:9), a so si ob koncu uvodne četrtine Bolgarke priigrale tri točke naskoka.

V prvi četrtini in v začetku druge so Slovenke izgubljale precej žog in Bolgarke so majhno prednost še naprej držale v svojih rokah. Vmes je sicer Ajša Sivka izenačila na 21:21, toda Bolgarke so pobegnile na +6 (24:32) in grški selektor na slovenski klopi je moral klicati minuto odmora. Ta je očitno zadostovala, saj so Slovenke ob polčasu zaostajale le še za točko.

A po glavnem odmoru so Slovenke zaigrale kot prerojene, v tretji četrtini, ki so jo dobile s 27:16, so naredile odločilno razliko. Po zadetem metu za tri točke Tine Jakovine je Slovenija po dolgem času povedla (42:41). Bolgarke so zatem nekaj časa še sledile tekmicam, nato pa so Slovenke udarile z novimi zadetimi trojkami, s katerimi je prednost narasla na 11 točk (55:44).

slovenska ženska košarkarska reprezentanca : Bolgarija Eva Lisec | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Z razdalje je bila učinkovita tudi Zala Friškovec, po njeni naslednji trojki ob koncu tretje četrtine je slovenska prednost znašala +12 (62:50). V sklepni četrtini so Slovenke prednost le še višale, šest minut pred koncem jeEva Lisec s polaganjem povišala na +17 (69:52), nato pa še s trojko na +20 (72:52). Prednost Slovenk je bila tako dovolj velika, da so tekmo še varno pripeljale do konca.

Enako kot proti Madžarkam je bila Liščeva prvo ime dvoboja z 28 točkami, sedmimi skoki, štirimi podajami in tremi ukradenimi žogami. Zala Friškovec je dodala 17 točk (met za tri točke 5:12, šest podaj in pet skokov), Jakovina pa 11. Pri Bolgariji je s 25 točkami izstopala Hristova, 15 jih je pristavila Karina Konstantinova.

Georgios Dikaioulakos je Slovenke vodil do prve kvalifikacijske zmage. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Georgios Dikaioulakos je Slovenke vodil do prve kvalifikacijske zmage. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

"Slika iz drugega polčasa resnična slika te reprezentance"

"Mislim, da je precej očitno, da smo bili v prvem polčasu zelo počasni, pasivni. Nismo imeli energije in velikokrat smo za to plačali v obrambi in napadu. Za nas je bilo med premori in polčasom najpomembnejše, da si zbistrimo misli in se zberemo, ker prej nismo bili. V drugi polčas smo se vrnili z načrtom, temu smo sledili in vse je delovalo, kot smo si želeli. Verjamem, da je slika ekipe iz drugega polčasa resnična slika te reprezentance, in ne tista, ki smo jo prikazali v prvem," je po tekmi dejal selektor Georgios Dikaiulakos.

Naslednje kvalifikacijsko okno čez eno leto

Žensko košarkarsko evropsko prvenstvo bodo leta 2025 prvič gostile štiri države. Gostiteljice 40. ženskega EuroBasketa bodo Češka, Nemčija, Grčija in Italija. Vse štiri gostiteljice so na prvenstvo neposredno že uvrščene. Kvalifikacije, ki bodo potekale še novembra 2024 in februarja 2025, pa bodo dale preostalih dvanajst udeleženk.

Kvalifikacije za EP 2025, 2. krog:

Nedelja, 12. november:

Lestvice:

Ne spreglejte