Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
19.51

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Madžarska Georgios Dikaioulakos kvalifikacije za evropsko prvenstvo slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 9. 11. 2023, 19.51

5 mesecev, 2 tedna

Košarka, kvalifikacije za EP 2025 (Ž), 1. krog

Slovenke kvalifikacije odprle s porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
slovenska ženska košarkarska reprezentanca Eva Lisec | Eva Lisec je bila s 26 točkami najboljša strelka Slovenije. | Foto FIBA

Eva Lisec je bila s 26 točkami najboljša strelka Slovenije.

Foto: FIBA

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh izgubila proti Madžarski z 51:70 (19:25, 28:40, 37:58).

slovenska ženska košarkarska reprezentanca Georgios Dikaiulakos
Sportal Dikaiulakos: Igralke morajo prevzeti odgovornost ob odsotnostih

Madžarska : Slovenija 70:51

Arena Sopron, sodniki: Mendoza (Španija), Mekelova in Zenis (oba Slovaška)
Madžarska: Kiss 16 (8:8), Dombai, Dubei 13 (4:4), Goree 2 (2:2), Studer 13, Aho 2, Juhasz 7, Varga 3, Lelik 10, Horvath 2, Hatar 2, Ruff-Nagy
Slovenija: Lisec 26 (4:5), Sambolič, Cvijanovič, Krošelj 5 (2:2), Seničar 3, Jakovina 3, Friškovec 11, Jelenc, Sivka, Debeljak 3 (1:2), Šrot, Čeh
Prosti meti: Madžarska 14:14, Slovenija 7:9
Met za tri točke: Madžarska 8:21 (Studer 3, Lelik 2, Varga, Dubei, Juhasz), Slovenija 10:32 (Lisec 4, Friškovec 3, Krošelj, Seničar, Jakovina)
Osebne napake: Madžarska 15, Slovenija 18
Pet osebnih: /.

Varovanke grškega selektorja Georgiosa Dikaiulakosa so maja proti Madžarkam izgubile oba pripravljalna obračuna pred domačim EP v Ljubljani. Tudi danes Madžarke, ki so bile na EP na koncu četrte, niso dopustile presenečenj in so suvereno slavile.

Slovenske košarkarice, ki so sicer v kvalifikacije krenile brez poškodovane kapetanke Teje Oblak, so tako s porazom začele lov na peti zaporedni nastop na EP. Tja bodo napredovale zmagovalke skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Madžarke so suvereno odprle dvoboj na domačem parketu ter v uvodu hitro povedle s 6:0 in 11:3. Slovenke so se v prvi četrtini zanašale predvsem na met za tri točke, s katerim so na začetku držale stik s tekmicami (9:13). Domače košarkarice so nato spet nekoliko povišale prednost, a je Zala Friškovec z dvema trojkama Slovenijo držala v igri (16:20, 19:22). Slovenke so na odmor odšle z zaostankom šestih točk.

Po nekaj minutah druge četrtine in treh zadetih prostih metih Virage Kiss so Madžarke pobegnile na 30:19. Slovenke metov z razdalje zdaj niso več zadevale in domačinke so to prednost držale v svojih rokah vse do glavnega odmora. Po trojki Reke Lelik je prednost Madžarske znašala 14 točk (38:24), ob polčasu 12.

Slovenke se bodo v nedeljo pomerile z Bolgarijo. | Foto: FIBA Slovenke se bodo v nedeljo pomerile z Bolgarijo. Foto: FIBA

Madžarke, ki so prevladovale tudi v skokih (26:13 v prvem polčasu in 46:27 ob koncu tekme), se tudi po glavnem odmoru niso zaustavljale, z delnim izidom 10:2 je prednost hitro narasla na +20 (50:30). Tako kot v drugi četrtini so tudi v tretji Slovenke dosegle le devet točk in pred sklepno četrtino je bil dvoboj praktično že odločen.

V zadnji četrtini so si Madžarke priigrale največjo prednost na tekmi +23 (60:37). Slovenke, ki na obračunu niso niti enkrat vodile, kljub dobljeni zadnji četrtini tega zaostanka niso več mogle izničiti.

Najboljša posameznica obračuna je bila sicer Eva Lisec, ki je zbrala 26 točk, pet skokov in štiri ukradene žoge. Z 11 točkami ji je najbolj pomagala Zala Friškovec. Pri Madžarkah je 16 točk dosegla Kiss, Agnes Studer pa je 13 točkam dodala šest podaj.

"Vedeli smo, da bo težka tekma glede na dober rezultat Madžarske na prejšnjem EP, ampak ne glede na to smo sem prišli zmagat. Bili smo premehki, preveč smo izgubljali skoke in preprosto je na takšnih tekmah težko zmagati. Iz te tekme se moramo nekaj naučiti, gremo na naslednjo, ki jo moramo dobiti. Morali bomo biti bolj čvrsti in predvsem prevzeti odgovornosti," je po tekmi dejala Eva Lisec.

"Najprej čestitke Madžarski za dobro delo, ki ga opravljajo, in rezultat na zadnjem EP. Pričakovali smo težko tekmo, še posebej zaradi poškodb v zadnjih trenutkih. To je za nas velika stvar. Želeli smo igrati dobro v obrambi, velikokrat smo zmedli tekmeca, ampak tega nismo prenesli v napad. Velikokrat smo izgubili žogo ali skok, to je bila največja težava na zelo zahtevni tekmi proti zelo dobremu nasprotniku," pa je povedal selektor Dikaiulakos.

V nedeljo Slovenke čaka še domač obračun z Bolgarijo ob 17.30 v ljubljanski dvorani na Kodeljevem. Kvalifikacijski cikel se bo nato nadaljeval šele novembra 2024, konec bo februarja 2025. V slovenski skupini B je sicer še Finska. Ta bo prvi tekmec Slovenk v drugem kvalifikacijskem ciklu.

Kvalifikacije za EP 2025, 1. krog:

Četrtek, 9. november:

Lestvice:

Ne spreglejte