Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2024,
15.35

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

Natisni članek

Vlado Ilievski Davor Užbinec Zoran Martić Zoran Dragić Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 2. 1. 2024, 15.35

3 mesece, 3 tedne

Cedevita Olimpija v novo leto z novim trenerjem

Konec sage zmešnjav v primeru Dragić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50
Cedevita Olimpija Zoran Dragić | Zoran Dragić se je vrnil na treninge Cedevite Olimpije. | Foto www.alesfevzer.com

Zoran Dragić se je vrnil na treninge Cedevite Olimpije.

Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je danes na odprtem treningu v Stožicah tudi uradno predstavila novega trenerja Zorana Martića. Ta je na vročem stolčku slovenskih prvakov zamenjal Italijana Simoneja Pianigianija, ki se je tako po le nekaj mesecih na čelu ljubljanske zasedbe poslovil od slovenske prestolnice. Na treninge in v ekipo slovenskih prvakov se je vrnil Zoran Dragić.

Ob prehodu v novo leto, ki ga ljudje že tradicionalno uporabijo kot mejnik za nove začetke, so se za spremembe odločili tudi pri Cedeviti Olimpiji. Čeprav je direktor kluba Davor Užbinec še pred dvema tednoma zatrjeval, da ima Simone Pianigiani kljub katastrofalni evropski sezoni še naprej njihovo neomajno podporo, so se v Stožicah vendarle odločili za menjavo. Štiriinpetdesetletni Italijan je po slabih rezultatih in zdravstvenih težavah odšel z mesta glavnega trenerja.

Po slovesu italijanskega stratega, ki je svoje obdobje v Stožicah sklenil veliko prej, kot je verjetno ob sklenitvi triletne pogodbe pričakoval, se je na vroči stolček ljubljanske ekipe usedel Zoran Martić. Ta Olimpijo že dobro pozna, leta 2018 je bil namreč glavni trener članske zasedbe, ki jo je popeljal do naslova državnega prvaka, še prej je bil med letoma 2008 in 2010 pomočnik glavnega trenerja. Zmaje bo prvič vodil že v sredo, ko jih v pokalnem tekmovanju v četrtfinalu čaka srečanje s kranjskim Triglavom.

Zoran Martić je Cedevito Olimpijo že vodil na prvem treningu. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Martić je Cedevito Olimpijo že vodil na prvem treningu. Foto: www.alesfevzer.com

"Vedno, ko pride do takih situacij, je tu več strani. Jaz absolutno nimam vpliva na to, kar se je dogajalo v preteklosti, niti ne želim za to izgubljati časa in energije. Najprej bi se rad zahvalil klubu za izkazano zaupanje, zavedam se, da sem prišel do velike odgovornosti, mislim pa, da imam dovolj izkušenj, znanja in energije, da bi izpolnil pričakovanja javnosti ter da bi na koncu te sezone kljub vsemu lahko rekli, da je bila uspešna," je ob vrnitvi v Stožice dejal Martić, ki bo tudi zaradi finančnih izdatkov sodeloval z enakim strokovnim štabom kot pred njim Pianigiani, pomočnika tako ostajata Andrea Turchetto in Grega Nachbar.

Ob prihodu v Stožice prejel tudi sporočila sožalja

Martića ob prihodu v Stožice čaka zahtevno delo. Evropska sezona je za Zmaje ob izkupičku 0-13 že zdavnaj izgubljena, ob tem Olimpijo čaka zahtevno delo tudi v ligi Aba, kjer je trenutno ob desetih zmagah in štirih porazih na tretjem mestu. Ob slabših rezultatih imajo v slovenski prestolnici ogromno težav tudi s poškodbami, na zadnjih dveh tekmah je tako Cedevita Olimpija igrala le s sedmerico.

"O dosedanjem delu sezone lahko dam komentar le kot zunanji opazovalec, sezona je bila na ravni vroče-hladno, tako posamezniki kot ekipa so na tekmah pokazali dva obraza. Moja naloga je, da slabši del spravimo na minimum. Za slabe rezultate je dejavnikov več. Tudi če bi želel, ne morem komentirati, kako je ekipa delala. Gre za ekipo, ki ni temeljila na obrambi in skoku ter je odvisna izključno od napada, kar pogosto ne gre," je svoje opažanje v vlogi strokovnega komentatorja do zdaj strnil Martić. "Rezultatskih ciljev v Evropi res ne moremo več uresničiti, a bodo te tekme za nas kljub vsemu pomembne že zaradi odnosa do dresa, ki ga nosimo. Če bo nekdo poškodovan, bo verjetno več počival na tekmah Eurocupa kot v ligi Aba, a bomo iz vseh tekem skušali izvleči maksimalno, kar se da. Želim, da igramo hitreje, agresivno in da smo boljši v obrambi ter skoku," je še poudaril Martić, ki se zaveda, da je stopil v velike in v tem trenutku tudi zelo neudobne čevlje.

Davor Užbinec in Zoran Martić | Foto: www.alesfevzer.com Davor Užbinec in Zoran Martić Foto: www.alesfevzer.com

"Dobil sem presenetljivo veliko sporočil tako od znancev, prijateljev kot tudi od ljudi, ki jih sploh ne poznam. Odzivi so bili različni, nekateri so mi izrekli sožalje, nekateri so mi dali spodbudo, je pa vse skupaj odraz tega, kako pomembna je Cedevita Olimpija za slovensko športno javnost. Veliko se bom pogovarjal z igralci, za vsako obdobje je več krivcev, nikoli ni samo en. Niti ni bilo vse slabo, bile so tudi dobre zadeve. Kar hočem, je to, da vsi igralci storijo korak naprej in potem to vključimo v cilje. O stanju v garderobi težko govorim, mislim, da bomo lahko govorili tudi o tem, in mislim, da so vsi maksimalno motivirani za delo," je še dodal novi glavni trener Cedevite Olimpije.

Kaj pa Zoran Dragić?

Ogromno prahu je v tej sezoni dvignila zgodba Zorana Dragića, ki je že od začetka sezone član Cedevite Olimpije, a sta se mu tako trener kot klub že poleti odpovedala. In čeprav ljubljansko moštvo že vso sezono pestijo težave s poškodbami, je slovenski reprezentant vse do zdaj ostal na stranskem tiru, hkrati pa ga je klub kljub večkrat poudarjenemu manjšemu proračunu ves čas plačeval. Izkušeni slovenski reprezentant se je zdaj vrnil na treninge slovenskih prvakov, v klubu pa so poudarili, da bi se Dragić v ekipo vrnil, čeprav bi Pianigiani ostal na trenerskem mestu, na kar je že pred dvema tednoma opozoril direktor kluba Davor Užbinec.

Zoran Dragić bo znova oblekel dres Cedevite Olimpije. | Foto: www.alesfevzer.com Zoran Dragić bo znova oblekel dres Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

"Vrnitev Zorana je bila tako moja želja kot odločitev kluba. Mislim, da je bilo v interesu vseh, da se je priključil ekipi. Vprašanje je, koliko nam zdaj lahko pomaga, težko ocenim. Zdaj se učiva nekih zadev znotraj sistema, ker je v tako kratkem času, kot si sledijo tekme, težko spremeniti. Z Zoranom sem opravil razgovor, da ga ne mislim takoj vreči v ogenj, da bo izgorel po dveh tekmah, ker nam poškodovani igralec ne pomaga. Postopoma ga bomo uvajali," je ocenil Martić.

O zdaj že grotesknem položaju je spregovoril tudi direktor Užbinec. "Če bi vedeli, da se bodo stvari odvile, kot so se, bi bil Zoran v ekipi od začetka. Odločitev, da Zoran ne bo v klubu, ni bila ideja trenerja, temveč kluba izključno zaradi financ in proračuna. Dragić in Omić sta bila finančno za nas velik zalogaj, mislili smo, da si bosta našla nova kluba. Zdaj je sovpadlo tako, da se je ravno ob odhodu Pianigianija v ekipo vrnil tudi Dragić, a Zoki bi se vrnil, čeprav bi Simone ostal glavni trener. Pred tednom dni smo ga registrirali za igranje v slovenskem pokalu, ko smo se tudi začeli pogovarjati o finančnih okvirih dogovora. Še enkrat, Zoran je bil v tem delu prevelik finančni zalogaj, njegova kakovost nikoli ni bila sporna," je poudaril Užbinec.

Ilievski ključen pri prihodu Martića

O spremembi na trenerskem mestu sta spregovorila tudi direktor kluba Užbinec in športni direktor Vlado Ilievski, ki je bil tudi ključen pri odločitvi, da se v Stožice kot glavni trener vrne Martić. "Zorana dobro poznam še iz časov, ko sva sodelovala v takratni Union Olimpiji. Je strokoven, ambiciozen in upam, da nam uspe doseči zastavljene cilje do konca sezone. Imeli smo več možnosti, a je bil Zoran v tem trenutku najboljša rešitev, ker pozna ekipo, je domač strokovnjak, in mislim, da se bo v tem kratkem času najbolj prilagodil in izvlekel največ," je prepričan Ilievski, ki je ob tem pristavil, da se dodatne kadrovske spremembe v Stožicah trenutno ne obetajo.

Vlado Ilievski Davor Užbinec Cedevita Olimpija | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Kar zadeva dokončni sklep ob koncu sodelovanja s Pianigianijem in finančne okvirje, se Cedevita Olimpija z italijanskim strokovnjakom še vedno pogovarja. Ni skrivnost, da je Pianigiani pred začetkom sezone podpisal triletno pogodbo v vrednosti milijon evrov. "Računamo, da bo tako, kot smo si zasmilili, še preden smo se odločili za ta korak. Vsaka takšna prekinitev seveda prinaša dodatne stroške, a mislim, da zaradi tega ne bomo imeli večjih težav. Bomo pa o tem lahko povedali več, ko se bo zgodba zaključila. Kar zadeva razloge, je v tem trenutku na prvem mestu njegovo zdravstveno stanje, tako da smo sprejeli skupni dogovor, zagotovo so imeli težo pri tej odločitvi tudi slabi rezultati," je odločitev o menjavi pokomentiral Užbinec in ob tem izrekel dobrodošlico Martiću.

"Veseli smo, da smo hitro našli kakovostno in domačo zamenjavo na trenerskem mestu. Rezultati v Eurocupu niso dobri in lahko povem, da smo o menjavi razmišljali že prej. Je pa tu treba vzeti v obzir tudi finance in odločitev, kdo bi lahko postal novi trener. Takšnih odločitev ne želimo sprejemati čez noč, ker imajo vedno posledice. Vem, kaj sem dejal pred dvema tednoma, že takrat se je dogajalo veliko, a nismo še imeli kakovostne zamenjave na trenerskem mestu. Zdaj je tu Zoran, s katerim smo pogodbo sklenili do konca sezone, če bo sodelovanje dobro, nadaljnja skupna pot nikakor ni izključena, zagotovo je on naša prva izbira. To bomo videli med sezono," je še povedal direktor ljubljanskega moštva.

Preberite še:

Cedevita Olimpija : Joventut, EuroCup, Simone Pianigiani
Sportal Uradno: Simoneja Pianigianija na mestu glavnega trenerja menja Zoran Martić
Jaka Blažič Cedevita Olimpija Mega
Sportal Odličen začetek Cedevite Olimpije, razpad sistema v drugem polčasu
Goran Dragić
Sportal Slovo velikana, ki ga ne smemo nikoli pozabiti
Ne spreglejte