Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
31. 8. 2013,
23.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket Tony Parker Goran Dragić Goran Dragić

Sobota, 31. 8. 2013, 23.15

8 let

Konec je enega obdobja, začenja se tisti pomembni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izkupiček slovenske košarkarske reprezentance po koncu pripravljalnega obdobja je deset zmag in dva poraza. Drugega so našim prizadejali Francozi, ki so v zadnji četrtini pokazali kakovost.

Stožice, ki bodo 22. septembra pozdravile zmagovalca evropskega prvenstva, so v soboto gostile košarkarje Slovenije in Francije. Pri aktualnih evropskih podprvakih je zaigral tudi prvi zvezdnik Tony Parker, ki pa uvodoma ni mogel zaustaviti razigranega Gorana Dragića. Član Phoenix Suns je bil očitno dodatno motiviran. Po njegovi peti točki je Slovenija vodila z 12:4.

Ob spremenjeni zasedbi na parketu je sledil mrk v naši izbrani vrsti. Gostje so domače košarkarje potisnili navzven, met od daleč pa našim ni stekel in sledil je delni izid 13:1 (13:17). Francozi so onemogočili Sloveniji, da bi se v tem trenutku posluževala hitrih protinapadov, saj so se v pravem trenutku vračali v obrambo. Starejši od bratov Dragić je bil tisti, ki je skušal veliko kreirati s hitrim prenosom žoge in v prvem polčasu dosegel enajst točk – na koncu 18. Dobrodošlo je bilo, da so naši košarkarji kontrolirali skok proti takšni atletski ekipi, kot je Francija (39:37). Skozi celotno drugo četrtino so lovili priključek in ga po zaslugi "Gogija" ujeli ravno pri koncu, ko so izenačili na 30:30.

A napad Slovenije se še ni ustavil. Navijači, ki sicer niso povsem napolnili Stožic, so bili navdušeni z igro ob začetku drugega polčasa. Po hitri igri je bilo na semaforju 45:39, ko je eno od redkih trojk (3/19) zadel Domen Lorbek. Identičen naskok je bil nato še pri 47:41, ko je svojo deseto točko dosegel Gašper Vidmar.

Slovenski selektor Božidar Maljković na zadnji pripravljalni še ni navil obratov povsem do konca in je porazdelil minute med igralce, saj ni želel tvegati poškodb. Vse več težav pa so imeli gostitelji z igro pod košem. Razigral se je velikan Alexis Ajnica, ki je povzročal našim centrom nemalo težav. V zadnji četrtini je dosegel kar 10 od skupno 17 točk. In ravno po njegovem košu je Francija znova vodila z 59:58.

Napeti trenutki na parketu so šele dobesedno prebudili navijače, ki niso bili toliko razigrani na tej tekmi. Čeprav je kazalo, da bo sledil razburljiv zaključek, so naši v končnici popustili in nekajkrat prehitro zaključili napad, kar je izkušena gostujoča ekipa znala izkoristiti in z zmago s 70:65 prišla do lepe popotnice pred začetkom EuroBasketa, ki se začne v sredo.

Slovenska reprezentanca je tako zaključila pripravljalno obdobje z razmerjem 10 zmag – 2 poraza. Morda pa je bil ta zadnji z "galskimi petelini" dobrodošel pred začetkom evropskega prvenstva, saj ne bo vzvišenosti proti Češki, ki bo prvi nasprotnik v Celju.

Ne spreglejte