Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2017,
20.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

John Wall Manu Ginobili Liga NBA Pau Gasol

Sobota, 22. 7. 2017, 20.10

6 let, 7 mesecev

Košarkarska tržnica: Ukić, Ferme, Gasol ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Na enem mestu preverite, kje bodo v novi sezoni igrali Roko Leni Ukić, Tadej Ferme, Pau Gasol, John Wall ...

Prestopi med 17. in 23. julijem

Roko Leni Ukić je okrepil Cedevito- | Foto: Sportida Roko Leni Ukić je okrepil Cedevito- Foto: Sportida Zdovc bo znova sodeloval z Ukićem

Zagrebška Cedevita, ki si bo v novi sezoni v ligi ABA s trenerjem Juretom Zdovcem skušala izboriti vrnitev v evroligo, je naznanila novo okrepitev. To je kapetan hrvaške reprezentance Roko Leni Ukić.

32-letni Dalmatinec je dres zagrebškega kluba že nosil v sezoni 2014/15. Z vrnitvijo pa bo obudil tudi sodelovanje z Zdovcem. Prvič sta se srečala v Splitu, v pretekli sezoni pa sta sodelovala pri AEK iz Aten.

Luković iz Krke v Španijo

Medtem ko pri novomeški Krki, ki jo bo tudi v novo sezono popeljal trener Simon Petrov, še molčijo o morebitnih okrepitvah, pa si je novega delodajalca našel dosedanji član novomeškega kluba. Srbski krilni košarkar Marko Luković je namreč podpisal pogodbo s španskim prvoligašem Murcio. Ta bo tako postala še njegov peti delodajalce. Pred prihodom v Slovenijo je namreč 206 centimetrov visoki Beograjčan igral še za Mego, Trier in Skopje.

Primorska se še kar krepi

Kot poroča portal Kosarka.si, bo vrste koprskega prvoligaša Sixt Primorska okrepil tudi eden najboljših posameznikov v pretekli prvoligaški sezoni Tadej Ferme. Za dosedanjega člana Rogaške, ki je igral tudi v Šentjurju, Zlatorogu in Mariboru, se je sicer zanimalo več klubov. Med njimi tudi Union Olimpija. Toda 25-letni branilec se je odločil kariero nadaljevati v Kopru, kamor se selijo tudi Nebojša Joksimovič, Marijan Čakarun, Daniel Vujasinovič, Alen Hodžić in trener Jurica Golemac.

Tadej Ferme bo igral na Primorskem. | Foto: Sportida Tadej Ferme bo igral na Primorskem. Foto: Sportida

Iz Rogaške, ki je bila s Fermetom lani slovenski podprvak, pa so medtem sporočili, da je pogodbo po Dragiši Drobnjaku podaljšal še Dragan Djuranović. Veljavne pogodbe imajo še Šantelj,Fon, Grušovnik, Vujačić, Božak in Tabak ter novinca Kosič in Pajić. Obenem je klub potrdil, da bo v novi sezoni igral tudi v 2. ligi ABA. 

Pau Gas Pau Gasol še ni rekel zadnje besede. Pri San Antoniu ostaja še tri sezone. | Foto: Reuters Pau Gasol še ni rekel zadnje besede. Pri San Antoniu ostaja še tri sezone. Foto: Reuters ol še tri leta pri San Antoniu

Španski košarkarski veteran Pau Gasol je podpisal novo triletno pogodbo s San Antoniom. Sedemintridesetletni krilni-center iz Barcelone že od leta 2001 igra v severnoameriški ligi NBA. V tem obdobju je igral za Memphis Grizzlies, Los Angeles Lakers in Chicago Bulls, od lani pa je član zasedbe iz Teksasa.

Zanjo je v minuli sezoni v povprečju dosegal 12,4 točke, 7,8 skoka, 2,3 podaje in 1,1 blokade na tekmo, skupaj s soigralci pri ostrogah pa je v rednem delu dosegel 61 zmag in doživel 21 porazov. San Antonio se je v letošnji končnici prebil do finalnega dela zahodne konference in izgubil proti zasedbi Golden State Warriors, ki je kasneje tudi slavila v velikem finalu proti Cleveland Cavaliers.

Ob tem kaže omeniti, da je Gasol za prihodnjo sezono sprejel znižanje svoje plače, ki mu bo navzlic temu letno navrgla 16,2 milijona ameriških dolarjev. S to potezo je svojemu klubu omogočil možnost za nakup nekaterih novih igralcev. V San Antonio so tako že prišli Rudy Gay, Brandon Paul in Joffrey Lauvergne, klub pa se dogovarja tudi za podaljšanje pogodbe z legendo svoje ekipe - Argentincem Manujem Ginobilijem.

John Wall se je z Washingtonom dogovoril za donosno pogodbo. | Foto: Reuters John Wall se je z Washingtonom dogovoril za donosno pogodbo. Foto: Reuters

Wall za 170 milijonov dolarjev podaljšal zvestobo

Košarkar John Wall je podaljšal sodelovanje z Washingtonom, po poročanju ameriških medijev pa bo za novo štiriletno pogodbo prejel kar 170 milijonov dolarjev (148 milijonov evrov). Zasedba iz ameriške prestolnice se je v pretekli sezoni prebila v polfinale končnice v vzhodni konferenci, kjer je morala priznati premoč Bostonu.

Nova pogodba med Wallom in Washingtonom bo začela veljati leta 2019. 26-letni branilec, ki je do zdaj štirikrat nastopil na tekmi zvezdnikov v ameriški ligi NBA, je v pretekli sezoni dosegal 23,1 točke in 10,8 podaje na tekmo, ob Russellu Westbrooku (Oklahoma City) in Jamesu Hardnu (Houston) pa je bil edini v ligi NBA, ki je na tekmo zbral več kot 20 točk in deset podaj na tekmo.

Ilyasova in Dedmon nova člana Atlante

Turek Ersan Ilyasova in Američan Dewayne Dedmon sta najnovejši okrepitvi Atlante. Tridesetletni turški krilni košarkar je v minuli sezoni branil barve Philadelphie, 27-letni ameriški center pa San Antonia. Ilyasova bo za enoletno pogodbo prejel šest, Dedmon pa za dvoletno 14 milijonov ameriških zelencev.

Ilyasova je v minulih desetih letih igral za številne ekipe v severnoameriški ligi NBA, med drugim tudi za Milwaukee Bucks, Detroit Pistons, Orlando Magic in Oklahoma City Thunder, 213 cm visoki Dedmon pa še za Golden State, Philadelphio in Orlando.

Crvena zvezda bo v novi sezoni vidno spremenjena. | Foto: Sportida Crvena zvezda bo v novi sezoni vidno spremenjena. Foto: Sportida

Crvena zvezda ima novega trenerja

Potem ko so se pri Crveni zvezdi razšli z dosedanjim trenerjem Dejanom Radonjićem, je zdaj postalo jasno tudi, da ga bo nasledil Dušan Alimpijević. Gre za komaj 31-letnega srbskega strokovnjaka, ki je nazadnje vodil FMP. "Mlad? Ne bom pripeljal 75-letnega trenerja, za katerega bom plačeval zavarovanje," je novinca na novinarski konferenci beograjskega evroligaša naznanil predsednik kluba Nebojša Čović in ob tem potrdil, da bo Alimpijevićev pomočnik nekdanji kapetan Milenko Topić.

Mačvan se seli na Bavarsko

Košarkarski manjši brat nogometnega velikana FC Bayern iz Münchna je v svoje vrste pripeljal 206 centimetrov visokega srbskega centra Milana Mačvana, ki je z bavarci podpisal dveletno pogodbo. Dosedanji soigralec Zorana Dragića pri EA7 Emporio Armaniu iz Milana bo z novim klubom nastopal v EuroCupu. Njegov soigralec pa bo po novem tudi rojak Stefan Jović, ki prihaja iz Crvene zvezde.

Goran Dragić in Udonis Haslem ostajata soigralca. | Foto: Getty Images Goran Dragić in Udonis Haslem ostajata soigralca. Foto: Getty Images

Dragić: Vodja je nazaj

Posebno zgodbo o klubski zvestobi v ligi NBA piše 37-letni krilni center Udonis Haslem, ki je z Miamijem podpisal novo enoletno pogodbo. Ta mu bo navrgla 2,3 milijona ameriških dolarjev. A pomembneje je, da bo vstopil že v 15. zaporedno sezono v dresu Miami Heat. To je kajpak njegovo edino moštvo v ligi, s katerim je bil tudi trikrat prvak. Med aktivnimi igralci se s takšno zvestobo v ligi NBA lahko pohvalijo le še Dirk Nowitzki, Tony Parker in Manu Ginobili. Med prvimi, ki so pozdravili Haslemov podpis, je bil tudi soigralec Goran Dragić. "Naš vodja je nazaj," je tvitnil Ljubljančan.

Rondo tudi uradno v New Orleansu

41-letni branilec Rajon Rondo bo kariero nadaljeval v moštvu New Orleans Pelicans. Nekdanji prvak in večkratni udeleženec tekme zvezd je novemu klubu obljubil enoletno zvestobo. Pred tem je 195 centimetrov visoki branilec igral za Boston, Dallas, Sacramento in Chicago.

Chalmers se je vrnil v Memphis

Memphis Grizzlies bo v prihodnji sezoni v ligi NBA bogatejši za 31-letnega branilca Maria Chalmersa, ki je z Miamijem osvojil dva naslova prvaka v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Zaradi poškodbe ahilove tetive v prejšnji sezoni sploh ni zaigral, a mu je vodstvo Memphisa ponudilo novo priložnost. V sezoni 2015/16 je v povprečju dosegal 10,8 točke.

Mario Chalmers se vrača po poškodbi ahilove tetive, ki ga je v prejšnji sezoni oddaljila od igrišč. | Foto: Reuters Mario Chalmers se vrača po poškodbi ahilove tetive, ki ga je v prejšnji sezoni oddaljila od igrišč. Foto: Reuters

Novi obrazi v Valencii

Ameriški center Latavious Williams je najnovejša okrepitev Valencie, ki bo pred novo sezono dodobra spremenila svojo podobo. Za 28-letnim Američanom, ki prihaja iz Unicsa, so vrste španskega evroligaša okrepili mladi organizator igre Andres Rico, izkušeni krilni košarkar Aaron Doornekamp (Iberostar Tenerife), vsega 19-letni, toda kar 215 centimetrov visoki islandski center Tryggvi Hlinason in pa novi trener Txus Vidorreta, ki bo nasledil Pedra Martineza.

Joffrey Lauvergne  bo igral v Teksasu. | Foto: Sportida Joffrey Lauvergne bo igral v Teksasu. Foto: Sportida

Ginobili se ne poslavlja, Lauvergne v Parkerjevi družbi

Francoski krilni center Joffrey Lauvergne se iz Chicaga seli v San Antonio, kjer se bo pri Ostrogah pridružil rojaku Tonyju Parkerju. 211 centimetrov visoki francoski reprezentant je v ligi NBA igral še za Oklahomo in Denver, v Evropi pa za Chalon, Valencio, Partizan in Himki. V San Antoniu bo njegov soigralec tudi Argentinec Emanuel Ginobili, ki bo konec meseca dopolnil 40 let. 

Osman tudi uradno v Clevelandu

Turški reprezentant Cedi Osman po šestih letih zapušča Istanbul in se seli v ligo NBA, kjer je z moštvom Cleveland Cavaliers podpisal triletno pogodbo, ki naj bi mu navrgla debelih sedem milijonov evrov. S tem komaj 22-letni branilec nadaljuje svojo pestro mednarodno pot. Gre namreč za v Makedoniji rojenega sina Turka in Bošnjakinje, ki je sprva igral v Sarajevu, nato pa se leta 2011 preselil v Turčijo. Tam je igral za Anadolu Efes in Pertevniyal.

Miroslav Nikolić je prevzel črno-bele

Pri beograjskem Partizanu so tudi uradno predstavili novega trenerja s triletno pogodbo. Presenečenj ob tem ni bilo, saj se je že lep čas vedelo, da bo taktirko črno-bele ekipe iz Pionirja prevzel 61-letni Miroslav Nikolić. Ta se na klop Partizana vrača po kar devetnajstih letih, na klopi pa bo zamenjal Aleksandra Đikića, ki si je medtem novega delodajalca našel v Podgorici pri Budućnosti.

Brandon Jefferson bo kariero nadaljeval v Italiji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Brandon Jefferson bo kariero nadaljeval v Italiji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Jefferson odhaja, Oliver ostaja

Znana je usoda vseh treh izstopajočih tujih košarkarjev pri Unionu Olimpiji iz pretekle sezone. V zeleno-belem dresu slovenskega prvaka iz Stožic bo ostal le Devin Oliver, ki je z Ljubljančani že podpisal novo pogodbo. Njegov rojak Brandon Jefferson je medtem novega delodajalca našel v Italiji, kjer bo oblekel dres Trapanija. Že v začetku mseca pa je postalo jasno, da bo srbski center Nikola Janković kariero nadaljeval v turškem prvoligaškem moštvu Sakarya.

Rade Zagorac bo v novi sezoni novinec v ligi NBA. | Foto: Sportida Rade Zagorac bo v novi sezoni novinec v ligi NBA. Foto: Sportida

Šesti Srb v ligi NBA: Rade Zagorac

Dosedanji član srbskega Mega Leksa Rade Zagorac (21 let, 205 cm) je podpisal pogodbo s severnoameriškim poklicnim moštvom Memphis Grizzlies in bo v novi sezoni šesti srbski košarkar v ligi NBA (še Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović, Bogdan Bogdanović in Miloš Teodosič). Obenem se nadaljuje tudi trend selitev košarkarjev iz Mege, ki domuje v Sremski Mitrovici in igra v ligi ABA, v ligo NBA. Pred Zagorcem so namreč podobno pot že ubrali Nikola Jokić, Ivica Zubac in Timothe Luwawu-Cabarrot. Poleg omenjenih se z ligo NBA spogleduje še slovenski reprezentančni kandidat Vlatko Čančar. Na letošnjem naboru ga je izbral Denver, vseeno pa bo 20-letni Koprčan še vsaj eno leto ostal v Evropi, natančneje v Mega Leksu.

Marko Pajić v Rogaški

Nekdanji mladi slovenski reprezentant Marko Pajić je zgolj dan po tem, ko so iz Šenčurja sporočili, da zapušča vrste gorenjskega prvoligaša, našel novega delodajalca. 24-letni krilni center je namreč okrepil Rogaško. Ta bo po Triglavu, Slovanu, Krki, Tajfunu, MZT Skopju in Šenčurju njegov šesti klub.

Paul Pierce je podpisal pogodbo z Bostonom, čeprav je njegove kariere že konec. | Foto: Reuters Paul Pierce je podpisal pogodbo z Bostonom, čeprav je njegove kariere že konec. Foto: Reuters

Podpisal le zaradi upokojitve

Ameriški zvezdnik Paul Pierce je že po zadnji tekmi pretekle sezone športne copate obesil na klin. Pri tem sicer vztraja, vseeno pa je na vrhuncu prestopnega roka podpisal pogodbo z moštvom Boston Celtics. Zakaj? 39-letni košarkar se namreč želi posloviti kot uradni član kluba, v katerem je prebil najboljša leta v ligi NBA. Za Boston je igral v obdobju 1998–2013 in bil med drugim tudi prvak lige. V zadnjih štirih sezonah je bil sicer še član Brooklyn Nets, Washingtona in LA Clippers. Čeprav je zadnjo tekmo že odigral, je zdaj podpisal pogodbo z Bostonom, ki bo tako tudi uradno njegov zadnji klub.

DeShaun Thomas v Tel Avivu

Maccabi iz Tel Aviva je v svoje vrste pripeljal 25-letnega krilnega košarkarja DeShauna Thomasa, ki je podpisal enotno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. Američan prihaja iz Anadolu Efesa, kjer je na 35 evroligaških tekmah v povprečju dosegal po 7,3 točke na tekmo. Pred tem je v Evropi igral še za Barcelono in Nanterre.

Dino Murić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Dino Murić se vrača

Kot je že pretekli teden napovedal njegov mlajši brat Edo, se Dino Murić po dveh izpuščenih sezonah zaradi težav s kolenom vrača pod slovenske koše. Njegov delodajalec bo gorenjski prvoligaš Šenčur GGD, s katerim je 27-letni Ljubljančan podpisal enoletno pogodbo.

Murić se je tako pridružil ekipi, ki jo vodi trener Rade Mijanovič. Na igralskem seznamu so poleg Dina še Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Nejc Martinčič, Jan Novak, Jan Rebec, Stefan Tovilovič, David Babič, Maid Čičič in Smiljan Pavković.

Sergio Rodriguez je okrepil CSKA. | Foto: Sportida Sergio Rodriguez je okrepil CSKA. Foto: Sportida

Zvezdniška okrepitev moskovskega velikana

Zvezdnik španske košarke Sergio Rodriguez se iz lige NBA vrača v Evropo, a ne v domovino, kjer je pečat pustil kot član Estudiantesa in predvsem madridskega Reala, temveč v Moskvo. Tamkajšnji CSKA je z 31-letnim branilcem sklenil dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. Španski reprezentant je tako znova prekinil svojo kariero v ligi NBA, kjer je igral za Philadelphio, pred tem pa za Portland, Sacramento in New York.

Vrste nekdanjega evropskega klubskega prvaka so v tem prestopnem roku že okrepili 203 centimetre visoki ameriški center Othello Hunter, njegov rojak Will Clyburn, francoski reprezentant Leo Westermann, nove pogodbe pa so že podpisali Cory Higgins, Andrej Vorončevič in Kyle Hines. Vse to priča o tem, da bo CSKA v novi sezoni znova napadal evropski vrh.

Saša Zagorac bo igral na Madžarskem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Saša Zagorac bo igral na Madžarskem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tudi Zagorac v novem okolju

Reprezentančni krilni center Saša Zagorac, ki se je tudi letos znašel na seznamu kandidatov selektorja Igorja Kokoškova, bo pred novo sezono okrepil madžarski Sopron. Tja se 33-letni Ljubljančan, ki je vrsto let igral v tujini, pod domačimi koši pa v dresu Olimpije, Birokrata, Rogle, Postojne in Zlatoroga, seli iz ruskega prvoligaša Parma.

Že pred tem so si nove delodajalce pred prihodom na sredin reprezentančni zbor zagotovili Jaka Blažič (Andorra), Klemen Prepelič (Levallois Metropolitans) in Blaž Mahkovic (Helios). Kar nekaj reprezentantov pa še čaka na nove klube. Med njimi tudi Edo Murić, Miha Lapornik ...

Theodore v slovenski družbi

EA7 Emporio Armani Milano je okrepil 183 centimetrov visoki ameriški ostrostrelec Jordan Theodore. Gre za enega ključnih mož Banvita, turškega pokalnega prvaka in podprvaka v Fibini ligi prvakov. Košarkar s povprečjem 19 točk na tekmo in kar sedmih asistenc bo pomembna okrepitev italijanskega moštva. Pri Banvitu je sicer 27-letni Američan igral v družbi Eda Murića in Gašperja Vidmarja ter pod taktirko Saša Filipovskega. V Milanu ga bo pričakal Zoran Dragić.

Himki marljivo kupuje

Izkušeni 28-letni ameriški krilni košarkar James Anderson je novi član Himkija. Z ruskim evroligašem je podpisal dveletno pogodbo in tako potrdil slovo od Darušafake, kjer je v povprečju dosegal devet točk na tekmo. Himki so že pred tem okrepili Tyler Honeycutt, Anthony Gill, Charles Jenkins, Stefan Marković, Sergej Monia in Andrej Zubkov. Pomembno okrepitev so Rusi že pretekli mesec našli tudi na trenerski ravni. Ekipo bo vodil Georgios Bartzokas.

Ne spreglejte