Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 7. 2017,
19.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Krka Hopsi prestop Union Olimpija

Nedelja, 16. 7. 2017, 19.37

6 let, 6 mesecev

Košarkarska tržnica

Košarkarska tržnica: Blažič, Radonjić, Lapornik, Naglić ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Na enem mestu smo zbirali najzanimivejše dele dogajanja na košarkarski tržnici …

Prestopi med 10. in 16. julijem

Jaka Blažič se seli v klub, ki ima sedež v Andori, a še naprej ostaja v prvi španski ligi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jaka Blažič se seli v klub, ki ima sedež v Andori, a še naprej ostaja v prvi španski ligi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Jaka Blažič se seli v Andoro

Slovenski košarkarski reprezentant Jaka Blažič bo kariero nadaljeval pri španskem prvoligašu, ki ima sedež v Andori, MoraBancu. Pogodbo je podpisal za eno leto.

Sedemindvajsetletni Blažič (196 cm) je bil zadnji dve sezoni član španske Baskonie, za katero je v španskem prvenstvu v povprečju igral 16 minut in zbral 6,2 točki. Pred tem je igral za Crveno zvezdo, Union Olimpijo, Geoplin Slovan in Triglav.

MoraBanc Andora je v minuli sezona igrala v četrtfinalu španskega prvenstva in si za naslednjo sezono priigrala mesto v evropskem pokalu.

Crvena zvezda v novo sezono v močno spremenjeni podobi. | Foto: Sportida Crvena zvezda v novo sezono v močno spremenjeni podobi. Foto: Sportida

Uradno: Crvena zvezda se je razšla z Radonjićem

Najboljši klub v ligi ABA in evroligaš Crvena zvezda je na svoji spletni strani tudi uradno naznanil, da članske ekipe v novi sezoni ne bo vel vodil trener Dejan Radonjić, ki je v štirih sezonah Beograjčanom prinesel kar devet lovorik in navduševal v Evropi. Kdo bo na klopi rdeče-belih nasledil Črnogorca, še ni znano. Jasno je le, da novinca čaka dodobra spremenjena ekipa. 

Miha Lapornik se bo selil Miha Lapornik zapušča Bilbao. | Foto: Vid Ponikvar Miha Lapornik zapušča Bilbao. Foto: Vid Ponikvar

Španski prvoligaš Bilbao je naznanil, da ne bo več sodeloval z Američanom Michaelom Ericom in slovenskim reprezentančnim kandidatom Miho Lapornikom. Za 23-letnim Savinjčanom je sicer prva sezona v tujini, v kateri je nastopil na 32 tekmah močne španske lige in v povprečno 15 minutah dosegal 4 točk. Pred tem je bil član Zlatoroga in Olimpije. Ni pa še znano, kje bo nadaljeval svojo kariero.

Gudurić se seli k Obradoviću

Eden najbolj nadarjenih srbskih košarkarjev Marko Gudurić, ki je v pretekli sezoni nosil dres Crvene zvezde, je sprejel vabilo aktualnega evropskega klubskega prvaka Fenerbahčeja. 22-letni branilec je z moštvom, ki ga vodi njegov rojak Željko Obradović, podpisal kar štiriletno pogodbo.

Aramis Naglić ostaja na klopi Zadra

Potem ko je sredi sezone prevzel trenersko krmilo Zadra, je Aramis Naglić vodilne može dalmatinskega kluba prepričal do te mere, da so mu ponudili novo pogodbo. Nekdaj uspešni košarkar in hrvaški reprezentant, v zadnjih letih pa trener, ki je deloval tudi v reprezentančnih okvirih, bo tako Zadar vodil tudi v sezoni 2017/18.

Taylor Battle | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V Olimpiji še šesti novinec

Ljubljanska Olimpija je naznanila še šesto letošnjo okrepitev. Slovenskim prvakom se je z enoletno pogodbo pridružil 28-letni in 188 cm visoki Talor Battle, ki lahko nastopa na položaju branilca strelca in organizatorja igre. Američan je preteklo sezono končal na Madžarskem v dresu Atomeromua, kjer je v povprečju dosegal 16,4 točke, 5,7 skoka in 7,7 podaje na tekmo. Pred tem je igral za Hapoel iz Tel Aviva, Belfius, Upea Capo d'Orlando, Chollet, Telekom Bonn in univerzitetno ekipo Penn State.

"Z Battlom smo pridobili še zadnjega igralca na zunanjih položajih. Sestava ekipe teče gladko in mirno se lahko osredotočimo le še na iskanje okrepitve na položaju krilnega centra," je ob podpisu pogodbe z desetim igralcem članske ekipe dejal direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

Iz najtrofejnejšega kluba v severnoameriški košarkarski ligi NBA Boston Celtics so sporočili, da so končali prestop All-Star košarkarja Gordona Haywarda. To je še drugo leto zapored, da je Keltom uspelo v svoje vrste zvabiti "veliko ribo" kot prostega igralca; lani so podpisali pogodbo z Alom Horfordom.

Zack Wright | Foto: Sportida Foto: Sportida

Wright bo gostoval v Stožicah

Žreb Fibine lige prvakov je francoskemu podprvaku Strasbourgu namenil skupino C, kjer bo domovala tudi ljubljanska Olimpija. Na gostovanje v Stožice bo tako prišel tudi nekdanji "zmaj" Zack Wright. Američan s potnim listom Bosne in Hercegovine, ki je v Ljubljani igral v sezoni 2015/16, bo namreč zamenjal delovno okolje. Iz Monaca se izkušeni 32-letni organizator igre seli v SIG Strasbourg. V bogati karieri je sicer Zeko, kot so ga klicali soigralci v reprezentanci BiH, med drugim igral še za Panathinaikos, Saratov, Bamberg, Cibono, Chalon …

Luka Lapornik odhaja v Bukarešto. | Foto: Sportida Luka Lapornik odhaja v Bukarešto. Foto: Sportida

Luka Lapornik je delodajalca našel v Romuniji

Potem ko se je poslovil od Joventuta, je 28-letni slovenski košarkar Luka Lapornik novega delodajalca našel v Romuniji. Savinjčan, ki se znajde tako na položaju visokega branilca kot klasičnega krila, bo kariero nadaljeval v dresu Steaaue iz Bukarešte. Ta je že potrdila podpis pogodbe z nekdanjim članom Šentjurja, Zlatoroga in Krke ter večkratnim kandidatom za slovenski reprezentančni dres.

Lazić z novo pogodbo in kapetanskim trakom

Srbski branilec Branko Lazić, ki dres Crvene zvezde nosi že šest sezon, je z edinim evroligaškim klubom s področja nekdanje Jugoslavije podpisal novo pogodbo. Iz Beograda so ob tem sporočili, da bo prav 28-letni branilec tudi novi kapetan rdeče-belih. Srbski prvak bo sicer v novo sezono vstopil v precej spremenjeni podobi. Med drugim so Beograd že zapustili Marko Simonović, Luka Mitrović in Charles Jenkins.

Othello Hunter je okrepil CSKA

Potem ko je Real podaljšal pogodbo z več nosilci, pa je slovo od Madrida naznanil 31-letni in 203 centimetre visoki center Othello Hunter. Američan, ki je dobršen del poklicne kariere prebil v Evropi (Olympiacos, Siena, Valladolid, Sassari …) bo kariero nadaljeval v Moskvi. Tamkajšnji CSKA mu je ponudil dveletno pogodbo in tako po Willu Clyburnu in Leo Westermannu dobil tretjo okrepitev.

Ekpe Udoh se vrača v ligo NBA. | Foto: Reuters Ekpe Udoh se vrača v ligo NBA. Foto: Reuters

MVP jo je popihal v ZDA

Najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja evrolige in eden najbolj zaslužnih za končno zmagoslavje Fenerbahčeja Ekpe Udoh zapušča Turčijo. Kot poročajo ameriški mediji, bo 208 centimetrov visoki Američan znova zaigral v ligi NBA. V svoje vrste ga je zvabila ekipa Utah Jazz, ki naj bi zanj odštela 6,5 milijona ameriških dolarjev. Udoh je sicer v ligi NBA že igral za Golden State, Millwaukee in LA Clippers.

McLean okrepil Olympiacos

Pri nekdanjem evropskem klubskem prvaku Olympiacosu so napovedali novo okrepitev. Moštvu iz Pireja se je z dveletno pogodbo priključil 29-letni krilni center Jamel McLean. Gre za 203 centimetre visokega Američana, ki je v zadnjih dveh sezonah nosil dres EA7 Milana. Že pred tem so rdeče okrepili Georgios Bogri, Kim Tillie in Janis Strelnieks.

Klemen Prepelič v reprezentanco prihaja kot član moštva Levallois Metropolitans. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Prepelič v reprezentanco prihaja kot član moštva Levallois Metropolitans. Foto: Vid Ponikvar

Preprelič ostaja v Franciji, a se seli

Slovenski košarkarski reprezentant Klemen Prepelič bo kariero nadaljeval v Franciji, kjer je igral že v pretekli sezoni. Toda dres Limogesa bo 24-letni branilec zamenjal za pariški Levallois Metropolitans. Gre za polfinalista zadnjega francoskega prvenstva in udeleženca EuroCupa. Nekdanji član Bistrice, Branika, Heliosa, Olimpije, Banvita, Oldenburga in Limogesa je podpisal enoletno pogodbo.

Prvi okrepitvi v Treh lilijah

Trener Aleš Pipan, ki je z Zlatorogom podaljšal sodelovanje, je v Laškem pozdravil prvi okrepitvi. Pivovarjem sta namreč zvestobo obljubila 209 centimetrov visoki center Imran Polutak (Zabok) in stari znanec, 27-letni Novomeščan Uroš Zadnik, ki je v pretekli sezoni branil barve Sixt Primorske, pred tem pa je že bil član Zlatoroga. S tem je pogodbo podaljšal tudi 33-letni Miloš Miljković

Real bo obdržal večino ekipe iz pretekle sezone. | Foto: Sportida Real bo obdržal večino ekipe iz pretekle sezone. Foto: Sportida

Taylor ostaja ob Dončiću

Švedski reprezentant Jeffery Taylor je naslednji košarkar, ki je podaljšal pogodbo z madridskim Realom. Pred tem sta to že storila kapetan Felipe Reyes in skorajšnji slovenski reprezentant Anthony Randolph. 28-letni Taylor sicer v Madridu igra od leta 2015, v tem času pa je zaigral na zaključnem turnirju evrolige, postal španski prvak in v družbi Luke Dončića tudi dvakratni pokalni zmagovalec.

Batuk se vrača v Istanbul

Anadolu Efes je po enem letu v svoje vrste vrnil 196 centimetrov visokega 27-letnega branilca Birkana Batuka. Ta je dres nekdanjega turškega prvaka nosil v obdobju 2012-2016. Preteklo sezono je bil član Darušafake, zdaj pa je z Efesom podpisal dveletno pogodbo.

"Drole" ostaja v Rogaški. | Foto: Sportida "Drole" ostaja v Rogaški. Foto: Sportida

40 let bo dopolnil v Rogaški

Izkušeni nekdanji reprezentant Dragiša Drobnjak, ki bo 5. novembra dopolnil 40 let, bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Rogaške. S Slatinčani je košarkarski popotnik, ki je igral tudi v tujini (Turow, Napoli, Oostende, Alba …), doma pa je bil med drugim član tako Olimpije kot tudi Krke, moči združil pred začetkom sezone 2016/17 in se prebil vse do finala državnega prvenstva. Zdaj je že privolil v podaljšanje pogodbe za dodatno leto.

Thanasis Antetokounmpo se vrača v Grčijo

Nekdanji evropski klubski prvak Panathinaikos je naznanil novo okrepitev. To je 24-letni in 200 centimetrov visoki krilni košarkar Thanasis Antetokounmpo. V pretekli sezoni je igral za Andorro v španski ligi ACB, kjer je v povprečju dosegal 7,9 točke na tekmo. Thanasis je sicer starejši brat zvezdnika lige NBA Giannisa. Gre za grška državljana, sinova nigerijskih prebežnikov, ki pa sta bila rojena in vzgojena v Atenah. Oba sta tudi na širšem seznamu grške reprezentance za EuroBasket 2017.

"Zmajček" Sasu Salin bo s Finsko slovenski tekmec na EuroBasketu, novo sezono pa bo pričakal v Malagi. | Foto: Sportida "Zmajček" Sasu Salin bo s Finsko slovenski tekmec na EuroBasketu, novo sezono pa bo pričakal v Malagi. Foto: Sportida

Salin v Šermadinijevi družbi

Finski reprezentančni branilec Sasu Salin bo kariero nadaljeval pri Unicaji. Ta je že pretekli teden oddala konkurenčno ponudbo, ki je Salinov dosedanji delodajalec (Gran Canaria) v predvidenem roku ni izenačil. Prvak EuroCupa in povratnik v evroligo je tako dobil novega člana, s katerim je sklenil dveletno pogodbo. Salin, ki je pečat pustil tudi pri Unionu Olimpiji, se bo tako v Malagi pridružil še enemu nekdanjemu zmaju. Špansko delovno okolje je namreč zamenjal tudi gruzijski center Giorgij Šermadini.

V Las Palmasu so sicer hitro zapolnili branilsko vrzel po Finčevem odhodu. Gran Canario je namreč okrepil 23-letni Šved Markus Eriksson, ki je bil do sedaj član Barcelone, a se v katalonski prestolnici ob zaostreni konkurenci za igralne minute ni pretirano naigral.

Roberts Štelmahers (na fotografiji v družbi Toma Mahoriča in Harisa Mujezinovića) je pečat pustil že kot košarkar. Zdaj že osem let deluje kot trener. | Foto: Reuters Roberts Štelmahers (na fotografiji v družbi Toma Mahoriča in Harisa Mujezinovića) je pečat pustil že kot košarkar. Zdaj že osem let deluje kot trener. Foto: Reuters

Znanec iz Tivolija ima novo službo

Latvijski udeleženec Fibine lige prvakov Ventspils je na trenerski stolček ustoličil 42-letnega Robertsa Štelmahersa, ki je v pretekli sezoni vodil Slupsk v poljski ligi. Pravzaprav gre za njegovo vrnitev v klub, v katerem je že deloval (2012-2015). Štelmahers pa je tudi star znanec slovenske košarke. Del svoje kariere je namreč prebil tudi pri ljubljanski Olimpiji (2002-2004), pozneje pa je pri Lietuvos Rytasu tesno sodeloval še s trenerjem Tomom Mahoričem ter med drugim leta 2005 osvojil pokal Uleb (danes EuroCup).

Do peterke v enem dnevu

V ponedeljek so na evroligaški ravni najbolj marljivo kadrovali pri moštvu EA7 Emporio Armani. V svoje vrste so namreč zvabili kar pet igralcev, ki jih bo vodil novi trener Simone Pianigiani. Italijansko ekipo, ko je letos ostala brez naslova državnega prvaka, a obdržala evroligaški status, so drug za drugim okrepili ameriški center iz Olympiacosa Patric Young, krilna košarkarja Amath M'Baye (Brondisi) in Vlado Micov (Galatasaray) ter branilca Andrew Goudelock (Maccabi) ter Dairis Bertans (Darušafaka). Kaj pet zvenečih okrepitev pomeni za slovenskega člana Milana Zorana Dragića, še ni povsem znano. A ko smo pred dnevi z njim govorili o prihodnosti, je dejal: "Če bi se me želeli rešiti, bi to verjetno že storili." Več o tem ...

Nikola Janković se ne bo vrnil v Olimpijo. | Foto: Sportida Nikola Janković se ne bo vrnil v Olimpijo. Foto: Sportida

"Zmaj" Janković bo nadaljeval v Turčiji

Najkoristnejši košarkar rednega dela lige ABA, Srb Nikola Janković, ki se je v pretekli sezoni izkazal v dresu Uniona Olimpije, bo kariero nadaljeval v Turčiji. Kot je "tvitnil" menedžer Miško Ražnatović, bo novi delodajalec 23-letnega centra, ki je igral še za Crveno zvezdo, Mega leks, Charleroi in Pepinster, novi turški prvoligaš Sakarya Büyüksehir Belediyesi.

Jakob Čebašek "odhopsal" v Belgijo

Najkoristnejši košarkar rednega dela slovenskega košarkarskega prvenstva Jakob Čebašek po pričakovanjih zapušča Hopse. S svojimi predstavami je 26-letni krilni košarkar v oko padel belgijskemu prvoligašu Liege. Ta je na svoji uradni klubski strani že pozdravil okrepitev iz Slovenije. Za Čebaška bo to je sicer prva tuja preizkušnja v karieri. Pred selitvijo na Polzelo je nekdanji mladi reprezentant igral za Parklje, Maribor, Elektro in Zlatorog.

Jakob Čebašek odhaja v Liege. | Foto: Sportida Jakob Čebašek odhaja v Liege. Foto: Sportida

Pri Hopsih medtem že sestavljajo ekipo brez dosedanjega vlečnega konja. Pretekli teden je po ameriškem branilcu Chaunceyju Collinsu kot drugi novinec pogodbo  podpisal 21-letni primorski branilec Sebastjan Borse. Poleg tega so klubu zvestobo obljubili še Ivan DržićDejan ČupMilojko Vasilič in Andraž Rogelj.

Luis Scola bo kariero nadaljeval na Kitajskem. | Foto: Sportida Luis Scola bo kariero nadaljeval na Kitajskem. Foto: Sportida Argentinski zvezdnik bo kariero podaljšal na Kitajskem

Eden od nosilcev zlate generacije argentinske reprezentance in krilni center z bogato NBA-kilometrino Luis Scola košarkarskih čevljev še ne namerava obesiti na klin. 37-letni argentinski zvezdnik bo namreč kariero nadaljeval na Kitajskem. Njegov delodajalec v ligi CBA bo moštvo Shanxi Brave Dragons. Predhodniki na seznamu njegovih klubov so Ferro Carril, Vitoria, Gijon, Houston, Phoenix, Indiana, Toronto in Brooklyn.

Simon iz Milana v Istanbul

Govorice o selitvi hrvaškega reprezentanta Krunoslava Simona iz Milana so se izkazale za resnične. Izkušeni 197 centimetrov visoki košarkar bo dres italijanskega evroligaša Emporio Armani zamenjal za dres turškega moštva Anadolu Efes. Na enoletno pogodbo s Turki je že dodal svoj podpis in tako nadaljeval zgodbo o velikih spremembah v Milanu. 

Luka Žorić ostaja v Ciboni, Krunoslav Simon pa je okrepil Abnadolu Efes. | Foto: Sportida Luka Žorić ostaja v Ciboni, Krunoslav Simon pa je okrepil Abnadolu Efes. Foto: Sportida

Žorić in Rožić ostajata med "volkovi"

Nekdanji slovenski selektor Slobodan Subotić je na klopi Cibone že opravil večji del poletnega dela. V njegov projekt verjameta tudi izkušena Luka Žorić in kapetan Marin Rozić, ki sta podaljšala pogodbo z Zagrebčani. Med "volkovi" ostajajo tudi Domagoj Bošnjak, Andrija Ćorić, Karlo Uljarević, Josip Popić in Krešimir Ljubičić, novinci v klubu pa so Josip Bilinovac, Ivan Novačić, Melvin Cleveland in Langston Hall.

Legendarni Giannakis znova v Arisu

Nekdanji evropski košarkarski velikan Aris bo tudi v novi sezoni nastopal v Fibini ligi prvakov. Moštvu bo poveljeval legendarni Panagiotis Giannakis, ki je v Solunu prebil lep del igralske kariere. Član Arisa je bil v zlatih časih (1984-1992). Zdaj se 58-letni Grk vrača v vlogi trenerja. Pred tem je vodil Panionios, Maroussi, Olympiacos, Limoges in izbrano vrsto Grčije.

Ne spreglejte