Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
21.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Jure Zdovc Cedevita Petrol Olimpija liga ABA EuroBasket 2017

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 21.12

6 let, 6 mesecev

Pogovor z nekdanjim selektorjem

Jure Zdovc: Primerjave z mojo reprezentanco so popolna neumnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Trener zagrebške Cedevite in nekdanji selektor Jure Zdovc je prepričan, da je poleg izjemnega Gorana Dragića na zmagoslavje Slovenije na EuroBasketu odločilno vplivala tudi zmagovalna miselnost, ki sta jo iz Reala v reprezentanco prenesla Luka Dončić in Anthony Randolph.

Jure Zdovc je z zagrebško Cedevito že dodobra zakorakal v novo sezono. Led je prebil z osvojenim superpokalom lige ABA, z zmago je odprl tudi hrvaško prvenstvo, v ligi ABA pa je po dveh uspehih klonil proti Igokei. Ta teden bodo hrvaški prvaki vstopili še v EuroCup. "Sezona bo dolga in tekmovalno naporna. Žal ne bo veliko časa za vmesne treninge, zato verjamem, da se bomo dvigovali s tekmami," pripoveduje 50-letni slovenski strokovnjak na čelu zagrebške ekipe, ki je po proračunu več kot trikrat dražja od Petrola Olimpije.

Posledično so tudi zahteve visoke. "Prioriteta sta liga ABA in EuroCup, saj sta to tekmovanji, ki sta vezani na evroligo. Eno lovoriko, torej supepokal lige ABA, smo že osvojili. V hrvaškem prvenstvu in pokalu pa je tako ali tako jasno, kam merimo," pravi Zdovc, ki pogreša večje število navijačev, zato pa zaradi urejenih razmer in zavidljivega proračuna čuti precejšnjo hrvaško nevoščljivost.

Sam sebi ustvarja pritisk

"Kdor me pozna, ve, da sam sebi ustvarjam pritisk, saj postavljam visoke cilje," razmišlja povratnik v jadranski košarkarski bazen, v katerem je pred šestimi leti nazadnje deloval kot trener Olimpije. V zadnjih sezonah je vodil Spartak, Gaziantep in AEK. Pravi, da gre za velik izziv, čeprav igralski kader ni povsem tak, kot si ga je sprva zamislil. "Višji srednji razred si je v Evropi opomogel, mi pa imamo nekoliko nižji proračun," pravi in dodaja: "Trdim pa, da je pomembna dobra domača baza. Mi jo imamo."

Prispevek z Juretom Zdovcem v oddaji Zicer:

Primerjave so neumne

Ker pa tudi dobre tri tedne po koncu EuroBasketa košarkarska vročica v Sloveniji ne popušča, pogovor z Zdovcem ni mogel obiti velikega meta selektorja Igorja Kokoškova. Tudi v luči dejstva, da je bil do letos kot selektor največjega uspeha (4. mesto na EP 2009 na Poljskem) podpisan prav Jure.

"Ko mi začne nekdo dopovedovati, da je bila reprezentanca leta 2009 boljša od letošnje, postanem nervozen. V ekipi sem imel poškodovanega Matjaža Smodiša. Igrali smo brez Bena Udriha in Raša Nesterovića. Na koncu se je poškodoval še Goran Dragić. Sicer pa vsega skupaj ne bi niti primerjal. To je popolnoma neumno, saj so bile morda druge reprezentance močnejše," pravi Zdovc, ki pa z izbranimi besedami govori o največjem uspehu slovenske košarke.

Ob tem ni spregledal vodilne vloge izjemno motiviranega Gorana Dragića, prispevka Klemna Prepeliča … A dotaknil se je predvsem Anthonyja Randolpha in Luke Dončića. "Igrata v Realu, kjer ne smeš izgubiti tekme. V ekipo sta vnesla kakovost in pa neustrašno mentaliteto," dodaja Zdovc, ki je Slovenijo vodil na EP 2009 in 2015 ter SP 2014.

Vse tekme na Planet 2

Prav vse tekme lige ABA si je letos mogoče ogledati v neposrednem prenosu na programu Planet 2. Na tem programu je vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu tudi posebna košarkarska oddaja Zicer. Planet 2 je pri operaterju Telekom Slovenije na programskem mestu 22 in 23 (Planet 2 HD), pri Telemachu na programskem mestu 15 in 176 (Planet 2 HD), pri T-2 pa na programskem mestu 14 in 260 (Planet 2 HD).
Ne spreglejte