SiolNET. Sportal Košarka
2,01

termometer

 • Messenger
 • Messenger
EUROBASKET 2021

Junaki EuroBasketa 2017, dobrodošli v kvalifikacijah

2,01

termometer

Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg
Tudi evropske prvake čakajo kvalifikacije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V ponedeljek bo žreb kroglic izrisal skupine v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2021, v katerih bodo nastopili tudi vsi štirje gostitelji, čeprav že imajo zagotovljen nastop.

Potem ko je Mednarodna košarkarska zveza v ponedeljek vlogo gostitelja EuroBasketa 2021 razdelila med Nemčijo (Köln, Berlin), Italijo (Milano), Gruzijo (Tbilisi) in Češko (Praga), bo natančno en teden pozneje v Münchnu potekal še žreb kvalifikacijskih skupin. V bobnih za žreb bodo kroglice z imeni tako vseh štirih držav gostiteljic kot tudi Slovenije kot aktualnega evropskega prvaka. Razlika pa je v tem, da se bodo gostitelji v vsakem primeru uvrstili na EP, Slovenija pa si bo morala še štirinajsti zaporedni nastop zagotoviti pod koši.

Slovenija je nastopila na vseh EuroBasketih osamosvojitve oziroma sprejetja v Mednarodno mednarodno košarkarsko zvezo. Slovenija je nastopila na vseh EuroBasketih osamosvojitve oziroma sprejetja v Mednarodno mednarodno košarkarsko zvezo. Foto: Sportida

Kako na EuroBasket 2021?

Na prvenstvu bo poleg štirih gostiteljev nastopilo še 20 reprezentanc. V kvalifikacijah bo dvaintrideset reprezentanc razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh kvalifikacijskih oknih (17. - 25. 2. 2020, 23. 11. - 1. 12. 2020 in 15. - 23. 2. 2021). Na prvenstvo se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine. V skupinah, v katerih bodo tudi Nemčija, Italija, Češka ali Gruzija, bosta poleg ene od teh reprezentanc napredovali še dve.

Slovenijo bo tudi v kvalifikacije za EuroBasket popeljal Rado Trifunović. Slovenijo bo tudi v kvalifikacije za EuroBasket popeljal Rado Trifunović. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenija iz drugega bobna

Kvalifikacije se bodo začele že letos poleti, ko se bo dvanajst reprezentanc nižjega razreda (Albanija, Belorusija, Danska, Slovaška, Ciper, Romunija, Luksemburg, Kosovo, Velika Britanija, Švica, Portugalska in Islandija) potegovalo za še štiri prosta mesta v rednih kvalifikacijah. Za to četverico bo na žrebu rezerviran zadnji, torej osmi kakovostni boben. V prvem so sicer Španci, Francozi, Srbi in Litovci, medtem ko pa bo Slovenija na tekmece skupaj z Grki, Hrvati in Rusi čakala v drugem bobnu.

Možni tekmeci aktualnih prvakov so reprezentance iz tretjega (Turčija, Italija, Latvija, Ukrajina), šestega (BiH, Madžarska, Nizozemska, Makedonija) ter sedmega bobna (Estonija, Bolgarija, Švedska, Avstrija). Poleg tega pa je že pred žrebom jasno, da se bodo med seboj kombinirale ekipe iz prvega, četrtega, petega in osmega bobna.

Kakovostni bobni pred žrebom

Boben 1: Španija, Francija, Srbija in Litva
Boben 2: Slovenija, Grčija, Hrvaška in Rusija
Boben 3: Italija, Latvija, Turčija in Ukrajina
Boben 4: Finska, Nemčija, Češka in Poljska
Boben 5: Gruzija, Črna gora, Belgija in Izrael
Boben 6: Madžarska, BiH, Nizozemska in Severna Makedonija
Boben 7: Estonija, Bolgarija, Švedska in Avstrija
Boben 8: zmagovalci predkvalifikacij (Albanija, Belorusija, Danska, Slovaška, Ciper, Romunija, Luksemburg, Kosovo, Velika Britanija, Švica, Portugalska in Islandija)

Slovenija Gruzija: EP 2015 Sportal Tretji polčas: Slovencem gre po porazu v nos Gruzija brez dvorane Vladimer Boisa Sportal Iz vinograda do EuroBasketa: Dončić in drugi Slovenci, dobrodošli v Gruziji Lanxess Arena Sportal Velik kölnski met: F4 evrolige in EuroBasket slovenci prvaki Sportal Dončić in druščina brez domačega EuroBasketa

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • razzz / 20.07.2019. ob 05:23 0 0

  CELO FIBO FIFO IN TZA ODBOJKO VSE ZRUSIT KER TE KAPITALISTI DELAJO SAMO ZA VELIKE NARODE

  0 0
 • razzz / 20.07.2019. ob 05:22 0 0

  GABRIJEL TI SI PA TAKO PAMETN DA TI PAMET KR Z GLAVE PUHTI, DEJ POBER SE Z TVOJO NEGATIVO, K SOP PA ZMAGOVAL SO BLI PA DOBRI POBER SE , K SPOSTUJES SPORTNIKE TAKRAT K ZMAGUJEJO

  0 0
 • matjazzz / 19.07.2019. ob 22:32 0 0

  Upam, da bodo naši prestudirali pravila kvalifikacij?? Da se ne bodo spet blamirali!

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin